Polijas ģenerālprokuratūra: Iepriekšējā valdība izspiegoja simtiem cilvēku (6)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
līderis Jaroslavs Kačiņskis.
līderis Jaroslavs Kačiņskis. Foto: AFP/SCANPIX

Polijas ģenerālprokuratūra secinājusi, ka iepriekšējā valdība izmantojusi Izraēlas uzņēmuma "NSO Group" spiegprogrammatūru "Pegasus", lai izspiegotu vairākus simtus cilvēku.

"Pegasus" izmantota, lai izspiegotu 578 cilvēkus laikā no 2017.gada līdz 2023.gadam, teikts ģenerālprokuratūras ziņojumā parlamentam.

Parlaments ir izveidojis izmeklēšanas komiteju, lai izvērtētu "Pegasus" izmantošanu iepriekšējās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdības, policijas un slepeno dienestu darbā.

Polijas parlamenta vēlēšanās 2023.gada 15.oktobrī absolūto vairākumu ieguva līdzšinējā opozīcija Donalda Tuska vadībā. PiS, kas bija pie varas kopš 2015.gada, šajās vēlēšanās zaudēja vairākumu parlamentā.

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis 2022.gadā atzina, ka valsts ir iegādājusies "Pegasus", bet noliedza tās izmantošanu valdības oponentu izspiegošanā.

Polijas mediji ziņoja, ka iepriekšējā valdība izmantojusi "Pegasus", lai izspiegotu politiķus arī pašu partijas rindās.

Polijas tieslietu ministrs Ādams Bodnars pagājušajā nedēļā paziņoja, ka 31 cilvēks, kurš izspiegots ar "Pegasus", tiks izsaukts uz prokuratūru liecinieku statusā.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Kšištofs Brejzs paziņoja, ka ir saņēmis šādu pavēsti. Brejzs ir Tuska pārstāvētās "Pilsoniskās platformas" politiķis, un iepriekš viņš koordinēja partijas "Pilsoniskā platforma" 2019.gada vēlēšanu kampaņu.

Žurnālisti, cilvēktiesību organizācijas un datu kriminālistikas eksperti pirmo reizi ziņoja par "Pegasus" 2021.gada jūlijā. Toreiz ziņojumos bija teikts, ka autoritārās valdības visā pasaulē plaši izmantojušas šo spiegprogrammatūru, lai izspiegotu kritiķus, opozīcijas aktīvistus un žurnālistus.

"Pegasus" pēc instalēšanas mobilajā tālrunī nodrošina piekļuvi lietotāja ziņojumapmaiņai un datiem, kā arī ļauj aktivizēt ierīci no attāluma, lai ierakstītu skaņu un attēlus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu