Somijas valsts pārvaldē plānots likvidēt vairākus tūkstošus darba vietu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Īstenojot taupības programmu, kuras ietvaros valdība jau nolēmusi palielināt vispārējo pievienotās vērtības nodokli no 24 līdz 25,5%, Somijā gaidāma arī vērienīga darba vietu skaita samazināšana valsts pārvaldē, vēsta Somijas sabiedriskais medijs YLE. Pašlaik tiek lēsts, ka nākamgad Somijā no amatiem tiks atlaisti tūkstošiem ierēdņu. Dažām ministrijām un aģentūrām jau šogad var nākties ķerties pie ierēdņu atbrīvošanas no darba.

Saskaņā ar kāda valdības avota sniegto informāciju pēdējo desmit gadu laikā valsts pārvaldes darbinieku skaits Somijā ir palielinājies par 8 000 cilvēku. Daļēji to var izskaidrot ar aizsardzības spēku, policijas un robežsardzes iestāžu skaita palielināšanos. Tomēr valsts pārvaldes iestāžu rīcība, piesaistot darbaspēku laikā, kad valstī ir hronisks strādājošo un uzņēmumi cīnās, lai atrastu talantīgus darbiniekus, nav īsti korekta.

Finanšu ministre Riikka Purra otrdien valdības informatīvajā sanāksmē sacīja, ka iekšējās un ārējās drošības ministrijās, proti, Tieslietu ministrijā, Iekšlietu ministrijā un Aizsardzības ministrijā, nepieciešamie ietaupījumi ir mazāki nekā citās administratīvajās nozarēs. Tām būs jāietaupa 0,81% no saviem izdevumiem, savukārt pārējām ministrijām – 3,58%.

“Daži profesionāļu amati ir izslēgti no ietaupījumiem, jo pašlaik ir nepieciešams nodrošināt iekšējo un ārējo drošību. Tas neskars profesionālos karavīrus, policistus, robežsargus, tiesnešus, prokurorus un cietumu apsargus,” teica Purra.

Ministrijas pašas sagatavos priekšlikumus, kā tiks samazināts darbavietu skaits, bet valdība vērtēs šo procesu.

Sociālo zinātņu augstskolu absolventu asociācijas (YKA) izpilddirektors Simo Pöyhönens nesen lēsa, ka samazināšanas plāni nozīmē, ka valsts pārvaldē tiks samazināti arī daži pienākumi vai uzdevumi.

Šīs nedēļas sākumā Somijas valdība paziņoja par vispārējā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) palielināšanu no 24 līdz 25,5%, kas visticamāk sadārdzinās degvielas un apģērbu cenas, kā arī frizieru pakalpojumus. Tomēr nodokļa paaugstinājums neattiecas uz pārtiku, kurai PVN arī turpmāk būs 14%, kā arī autobusu biļetēm (10% PVN).

Pēc valdības aplēsēm no nodokļa palielinājuma valsts kasē ieplūdis vairāk nekā viens miljards eiro gadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu