Pirms nākamās apkures sezonas Rīgā samazinās siltuma tarifu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Pirms nākamās apkures sezonas Rīgā divos piegājienos samazinās siltuma tarifu, informē AS "Rīgas siltums" sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Jana Roze.

No 1.jūnijā siltumenerģijas tarifs plānots 82,63 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), savukārt no 1.oktobra tarifs plānots 76,49 eiro/MWh bez PVN, kuru vēl vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Pašlaik, atbilstoši Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai, SPRK iesniegti divi siltumenerģijas tarifa projekti.

"Rīgas siltums" šodien iesniedza SPRK jaunu siltumenerģijas tarifa projektu - 82,63 eiro/MWh bez PVN, kas ir par 6% mazāks nekā spēkā esošais siltumenerģijas tarifs un kas varētu stāties spēkā no 1.jūnija. Siltumenerģijas tarifa projekts iesniegts, balstoties uz energoresursu cenu izmaiņām.

Joprojām SPRK izskata šā gada 8.janvārī iesniegto siltumenerģijas tarifa projektu, kurā "Rīgas siltums" veica pārrēķinu un tika aktualizētas plānotās energoresursu cenas, kā arī pastāvīgās izmaksas. Siltumenerģijas tarifs tika aprēķināts 76,49 eiro/MWh bez PVN, kas varētu stāties spēkā līdz 1.oktobrim.

Roze skaidro, ka, pateicoties atklātam un brīvam tirgum, mainoties iepirktās siltumenerģijas un kurināmā resursu izmaksām, siltumenerģijas tarifs tiek atbilstoši mainīts. Siltumenerģijas tarifā galveno apjomu veido mainīgā daļa - dabasgāzes, šķeldas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas.

Roze uzsver, ka uzņēmums aktīvi turpina strādāt atbilstoši Zaļajam kursam. Stratēģiskie soļi paredz atjaunojamo energoresursu un atlikuma siltuma plašāku izmantošanu, kā arī inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu, kas veicina centralizētās siltumapgādes konkurētspēju un zemāku siltumenerģijas tarifu Rīgā.

Kā vēstīts, "Rīgas siltums" nākamajai apkures sezonai atklāta iepirkuma rezultātā iegādāsies dabasgāzi no trīs piegādātājiem 460 000 megavatstundu enerģijas ražošanai.

Par saimnieciski visizdevīgākajiem ar viszemāko cenu tika atzīti AS "Latvenergo", AS "AJ Power Gas" un SIA "Enefit" piedāvājumi.

Atklātā iepirkuma rezultātā tika veikts iepirkums dabasgāzes iegādei 2024./2025.gadam trīs daļās - 300 000, 100 000 un 60 000 megavatstundu enerģijas ražošanai. Plānots, ka piegādātājs dabasgāzi iesūknēs un noglabās Inčukalna pazemes dabasgāzes krātuvē līdz 2024.gada 30.septembrim, un samaksa par piegādāto dabasgāzi tiks veikta ar pēcapmaksu.

Dabasgāze izmantošanai būs pieejama no 1.oktobra.

Uzņēmums gāzi iegādājās par vidējo iepirkuma cenu 35,06 eiro par megavatstundu, kam vēl papildus jāpieskaita izmaksas par pārvades, sadales un balansēšanas pakalpojumiem, kā arī akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis.

"Rīgas siltuma" valdes loceklis Raivis Elliņš uzskata, ka saņemtie piedāvājumi ir izdevīgi, un varot prognozēt siltumenerģijas tarifa samazinājumu par 6%, sākot ar šo rudeni.

AS "Rīgas siltums" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2022.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim, pēc provizoriskiem datiem bija 442 miljoni eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā. Savukārt kompānijas peļņa bija 1,8 miljoni eiro, kas ir par 15% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu