"Mēs visi zinām, kam tās ir." Grieķiju un Spāniju mudina nodrošināt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (5)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sebastian Apel/AP

NATO un Eiropas Savienības (ES) valstis mudina Grieķiju un Spāniju nodrošināt Ukrainai papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas, vēsta laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem.

Šis jautājums pirmdien tika apspriests Luksemburgā ES ārlietu un aizsardzības ministru sanāksmē.

Kijiva vērsusies pie Rietumu sabiedrotajiem ar aicinājumu nodrošināt tai vēl vismaz septiņas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Pagaidām tikai Vācija paziņojusi par vienas sistēmas "Patriot" piegādāšanu, un tā jau vistuvākajā laikā nonāks Ukrainā.

ES līderi pagājušajā nedēļā samitā Briselē tieši vērsās pie Spānijas un Grieķijas premjerministriem ar aicinājumu nodot daļu savu sistēmu Ukrainai, sacīja laikraksta sarunbiedri.

"Mēs visi zinām, kam tās ir, mēs visi zinām kur tās atrodas, un mēs visi zinām, kam tās tiešām ir vajadzīgas," sacīja viens no laikraksta avotiem.

Kā norādīja oficiālie pārstāvji, uz Poliju un Rumāniju, kam arī ir sistēmas "Patriot", tiek vērsts mazāks spiediens ar mudinājumiem izskatīt iespēju par to nodošanu Kijivai, ņemot vērā riska pakāpi, kādām tās pakļautas.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Polija ir gatava pievienoties iniciatīvai par sistēmu "Patriot" piegādi Ukrainai, Polijas premjerministrs Donalds Tusks sacīja, ka tas nav iespējams, bet "ir citi ieroču veidi, kas palīdz aizsargāt debesis, un Polija šajā ziņā būs aktīva".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu