"Šausmīgi zemas algas" un "negribu vergot" – kādas ir jauniešu domas par Latvijas darba tirgu? (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pēta jauniešu domas par Latvijas darba tirgu un to, ar ko jārēķinās darba devējiem, pieņemot darbā gados jaunus cilvēkus.

Uz Eiropas Savienības valstu vidējo rādītāju fona Latvijā pat ir ļoti zemi jauniešu bezdarba rādītāji – aptuveni 9%, kamēr Spānijai šis rādītājs ir pāri 25%. 

Lai gan ne visi jaunieši ir vienādi, tomēr jaunā paaudze, kas ir vecumā līdz 25 gadiem, esot ar savām unikālajām tendencēm. Pasaulē šī paaudze pētīta daudz, un Polijā šo pētījumu apkopojumā mēģināts fiksēt mūsdienu jauniešu galveno raksturojumu.

Kā plusi tiek minēti prasmīgums tehnoloģijās, radošums un augstas adaptācijas spējas, bet mīnusi - starppersonu prasmju trūkums un nepatika pret hierarhiju.

"Lielākā šī brīža problēma darba tirgū vispār ir tas, ka kompāniju ekspektācijas un jauniešu gaidas un ekspektācijas principā nesatiekas tik labi," norāda  sociālā uzņēmuma "Visas iespējas" un "Darba Tinderis" platformas veidotājs Gustavs Mārtiņš Upmanis.

Raidījums uzrunāja vairākus jauniešus. Piemēram, 21 gadu vecā Marta jau nomainījusi 16 darba vietas. "Kāpēc mums trūkst cilvēku [darba vietās], (..) tāpēc, ka ir šausmīgi zemas algas," vērtēja Marta.

Raidījums norāda, ka gan Latvijā, gan citur nu jau hronisks ir darbaspēka trūkums, kas savukārt ļauj darbiniekam diktēt noteikumus. Tāpat "Aizliegtais paņēmiens" veica eksperimentu, piesakoties darbā kādā ražotnē.

Visu raidījumu skaties šeit.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu