Incesta bērns, grieķiete, dzimusi pavedinātāja. Ko tu nezini par dižo Kleopatru!

Egoiste
Foto: apple.tv

Ēģiptes valdniece Kleopatra  ir viena no pazīstamākajām personībām cilvēces vēsturē. Viņa ir iemūžināta tēlotājmākslā, literatūrā, kino, bet mēs aizvien tik maz zinām par viņas privāto dzīvi. Kleopatra bija viena no sava laika gudrākajām un varenākajām valdniecēm, un, lūk, fakti, ko vairums nemaz nezina par Ēģiptes valdnieci. 

Kleopatra nebija ēģiptiete

Tiesa, Kleopatra piedzima Ēģiptē, bet viņas ģimenes izcelsme meklējama Grieķijā,  Maķedonijas apgabalā. Maķedonijas Aleksandra ģenerālis Ptolemajs I Soters, kurš valdīja Ēģiptē pēc Aleksandra Lielā nāves 323. gadā p.m.ē. un izveidoja grieķu valodā runājošu valdnieku dinastiju, ir Kleopatras sencis. Neskatoties uz to, ka Kleopatra nebija dzimusi ēģiptiete, viņa pieņēma daudzas senās paražas un bija pirmā no Ptolemaja dzimtas, kas iemācījās ēģiptiešu valodu.

Kleopatra ir incesta bērns

Tāpat kā daudzas tā laika valdnieku ģimenes, Ptolemaja dinastijas pārstāvji, lai saglabātu savas asins līnijas tīrību, bieži saprecējās dzimtas lokā. Desmitiem Kleopatras senču stājās laulībā ar brālēniem, māsīcām vai pat brāļiem un māsām, un visticamāk, ka Kleopatras pašas vecāki bijuši brālis un māsa. Ievērojot šo paražu, Kleopatra arī apprecējās ar abiem saviem pusaudžu vecuma brāļiem, no kuriem katrs bija viņas svinīgais laulātais un līdzreģents dažādos viņas valdīšanas laikos.

Kleopatras skaistums nebija viņas lielākā vērtība

Romiešu propaganda Kleopatru gleznoja kā izvirtušu kārdinātāju, kura savu seksuālo pievilcību izmantoja kā politisko ieroci. Tomēr stāsta, ka viņa, iespējams, bija vairāk slavena ar savu intelektu, nevis daili. Viņa runāja deviņās valodās, bija izglītota matemātikā, filozofijā, oratoru mākslā un astronomijā.  Ir arī pierādījumi, ka Kleopatra nemaz nebija diez cik glīta. Uz monētām esošajā portretā ir redzami vīrišķīgi vaibsti un liels, līks deguns. Senais rakstnieks Plutarhs apgalvoja, ka Kleopatras skaistums "ir nesalīdzināms" - viņas maigā balss un "neatvairāmais šarms" darīja viņu tik iekārojamu.

Kleopatra prata  savaldzināt vīriešus

Kleopatra uzskatīja sevi par dievieti un bieži izmantoja gudrus "ieročus", lai nostiprinātu savu dievišķo statusu un bildinātu potenciālos sabiedrotos. Slavens piemērs viņas īpašajam plānam bija 48. gads p.m.ē., kad Jūlijs Cēzars ieradās Aleksandrijā. Kleopatra lika sevi ietīt paklājā un slepeni ienest viņa personīgajos apartamentos. Cēzaru apžilbināja jaunās valdnieces izgājiens, un drīz vien abi kļuva par kaislīgiem mīļākajiem.

Kleopatra līdzīgu savaldzināšanas metodi izmantoja 41. gadā p.m.ē. ar Marku Antoniju. Viņa esot ieradusies, sēžot uz zelta liellaivas, kas rotāta ar purpursarkanām burām. Kleopatra līdzinājās dievietei Afrodītei, un viņa sēdēja zem zeltītas nojumes, kamēr pavadoņi, tērpušies kā amori, apvēdināja viņu un uz laivas dedzināja saldi smaržojošus vīrakus. Antonijs, kurš pats sevi uzskatīja par grieķu dieva Dionīsa iemiesojumu,  acumirklī bija apburts.

Foto: shutterstock.com

Cēzara slepkavības laikā viņa dzīvoja Romā

Kleopatra pievienojās Jūlijam Cēzaram Romā, sākot ar 46. gadu p.m.ē., bet viņas klātbūtne izraisīja lielu ažiotāžu. Cēzars neslēpa Kleopatras varu pār viņu. Daudzi romieši bija satriekti, kad viņš Veneras templī uzcēla viņai veltītu apzeltītu statuju. Kad Cēzars tika nodurts Romas Senātā, Kleopatra bija spiesta bēgt. Taču līdz tam laikam viņa bija jau atstājusi savu zīmi pilsētā. Viņas eksotiskā frizūra un pērļu rotaslietas kļuva par modes tendenci, un, pēc vēsturnieces Džoanas Flečeres teiktā, daudzas romiešu sievietes kopēja “Kleopatras eksotisko izskatu”.

Kleopatra un Marks Antonijs izveidoja savu dzeršanas klubu

Kleopatra savu leģendāro mīlas dēku ar romiešu ģenerāli Marku Antoniju sāka 41. gadā p.m.ē. Viņu attiecībām bija politisks konteksts — Kleopatrai vajadzēja Antoniju, lai aizsargātu savu troni un saglabātu Ēģiptes neatkarību, savukārt Antonijam bija nepieciešama piekļuve Ēģiptes bagātībām. Tomēr vēlāk izrādījās, ka viņi ļoti izbaudīja viens otra sabiedrību. Saskaņā ar seniem avotiem, viņi pat izveidoja savu dzeršanas biedrību, kas pazīstama kā "neaizvietojamās aknas". Tur esošie nodarbojās ar ikvakara dzīrēm un vīna iedzeršanu, un tās dalībnieki laiku pa laikam piedalījās sarežģītās spēlēs un konkursos. Viena no Antonija un Kleopatras iecienītākajām aktivitātēm, domājams, bija klejošana pa Aleksandrijas ielām un tās iedzīvotāju izjokošana.

Kā nomira Kleopatra?

Kleopatra un Antonijs atņēma sev dzīvību 30. gadā p.m.ē. pēc tam, kad Oktaviāna spēki viņus vajāja līdz Aleksandrijai. Antonijs esot nāvējoši iedūris sev vēderā, bet par Kleopatras nāvi ir dažādas versijas. Leģenda vēsta, ka viņa nomira no čūskas kodiena, bet citi saka, ka Kleopatra vienā no savām matu ķemmēm slēpa nāvējošu indi.

Foto: Publicitātes foto

Vairāk par Kleopatru uzzini aizraujošajā dokumentālajā seriālā "Kleopatras slepenās kapenes" ("Cleopatras secret tomb").

Neskatoties uz meklējumiem, kas ilguši vairākus gadsimtus, Ēģiptes pēdējās valdnieces kapenes joprojām nav atrastas. Tomēr šķiet, ka, pateicoties jauniem atklājumiem, zinātnieki ir spēruši lielu soli tuvāk savam mērķim. Šajā četru sēriju dokumentālajā filmā tiek atklāti aizraujoši noslēpumi Taposiris Magna un Efesas pilsētās, Grieķijā, Itālijā un pat jūras gultnē pie Aleksandrijas. Izmantojot izrakumu datus, 3D modelēšanu un vēsturisko notikumu izspēli, tiek sekots Kleopatras liktenim — gan viņas iespaidīgajiem sabiedrotajiem, gan traģiskajai nāvei.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu