Mīti un patiesība par kontaktlēcām, to ietekmi uz redzi, higiēnu un ilgtermiņa lietošanas riskiem

TVNET
Foto: Shutterstock

Mūžīgais jautājums - brilles vai kontaktlēcas? Un tieši ap kontaktlēcām joprojām valda daudz mītu. Populārākos no tiem atspēko "Vision Express" optometriste Kristīne Detkova.

Mīts: kontaktlēcas ir neērtas, "grauž" acis, nav patīkami ievietot

Patiesība: kontaktlēca ir īpaši izgatavota lēca no mīksta un elastīga materiāla, ko uzliek tieši uz acs virsmas, lai koriģētu sliktu redzi vai mainītu acu krāsu. Lai arī acis ir jutīga ķermeņa vieta, mīkstās kontaktlēcas balstās uz acs baltuma jeb sklēras, tādēļ ir jūtamas tāpat kā pieskāriens pie acs baltuma. Tomēr kontaktlēcas ir svešķermenis acīs un pilnīgi aizmirst par to eksistenci lielākoties neizdodas.

Tomēr jāpiebilst, ka mūsdienīgie kontaktlēcu materiāli tiek veidoti īpaši mīksti, mitri un zīdaini, tā, lai lēcas acij pieglaustos maigi un saudzīgi.

Pati acs kā orgāns pie kontaktlēcas pierod jau minūti līdz divas pēc lēcas ielikšanas acīs. Tādēļ pareizi piemeklētas kontaktlēcas, kuras acī tiek ieliktas, izmantojot pareizu tehniku, ir komfortablas un ērtas, ļaujot atbrīvoties no briļļu nastas uz sejas, tā Detkova. 

Mīts: kontaktlēca var pazust "aiz acābola"

Patiesība: acs virsma ir noslēgta sistēma; acs baltumu klāj gļotāda jeb konjunktīva, kas kā maiss noklāj gan acs priekšējo virsmu, gan plakstu iekšpusi. Tādēļ kontaktlēca nekādi nevar “aiziet aiz acs ābola”, tā vienmēr uzturēsies uz acs virsmas. Ja aci ļoti saberzē vai ja kontaktlēcas acij nav pareizi piemeklētas, lēca var nobīdīties no acs centra (radzenes) un paslēpties zem augšējā plakstiņa. Tādā gadījumā nervozam pacientam bez pieredzes var būt grūti šādu lēcu izņemt no acs, tomēr kontaktlēcu lietošanas apmācībā māca un kontaktlēcu lietošanas instrukcijās apraksta tehnikas, kā rīkoties šādos gadījumos, lai lēcu droši atbīdītu pareizajā vietā vai izņemtu no acs.

Foto: Shutterstock

Mīts: kontaktlēcas ir kaitīgas acīm un var inficēt acis

Patiesība: kontaktlēca ir neitrāls polimēra materiāla veidojums, kas nesatur nekādas acij kaitīgas vielas vai organismus. Normāli kontaktlēcas tiek glabātas sterilā šķidrumā un uz acs nonāk pilnīgi tīras. Ja arī acī tiek ienesta infekcija, tas notiek vai nu ar netīrām rokām (ja rokas nav rūpīgi nomazgātas un noslaucītas pirms pieskaršanās lēcām vai acij), vai arī nepareizi lēcas kopjot. Ir divas bieži pieļautas kļūdas, kas var novērst pie acu infekcijas. Pirmkārt, pēc roku nomazgāšanas cilvēki nepadomā, ka nevajag tās berzēt pret drēbēm un aiztikt netīras lietas pirms kontaktlēcu likšanas acīs, jo tā pēc roku mazgāšanas un pirms lēcu aiztikšanas uz pirkstiem atkal nonāk mikrobi no apkārtējās vides. Otrkārt, vairākkārt lietojamās kontaktlēcas svarīgi pēc to izņemšanas no acs katru reizi noberzt un noskalot ar kopšanas šķīdumu, un ielikt dezinficēties kontaktlēcu konteinerā, kurā ieliets svaigs kopšanas šķīdums.

Ja izlaiž lēcu mazgāšanas soli vai lēcas ieliek vecā kopšanas šķīdumā, tad tā ir ballīte baktērijām.

Tādā veidā, ja visu dara pareizi, tad kontaktlēcas ir drošas un tīras. Viss ir atkarīgs no paša lietotāja atbildības.

Mīts: kontaktlēcas nav paredzētas bērniem

Patiesība: kontaktlēcu lietošanai nav vecuma ierobežojuma. Ir kontaktlēcas, kas tiek īpaši veidotas pat zīdaiņiem lietošanai to pirmo dzīves mēnešu laikā. Tādēļ, protams, kontaktlēcas var lietot ne tikai pieaugušie un seniori, bet arī bērni. Tikai bērniem lēcas rūpīgāk jāpiemeklē: nepieciešams mazo acu formai piemērots lēcu izmērs, maksimāli elpojoši materiāli un pēc iespējas drošākas kontaktlēcas, kuru lietošanā ir mazāk iespēju nokļūdīties. Tieši tādēļ bērniem primāri iesaka vienas dienas kontaktlēcas no silikona hidrogēla, norāda Detkova.

Foto: Shutterstock

Mīts: kontaktlēcas ir dārgas

Patiesība: jo biežāk kādu lietu vajag mainīt, jo dārgāk tā izmaksā. Auduma kabatlakatiņš ir lētāks par vienreizējās lietošanas papīra kabatlakatiņiem, tomēr cilvēki lieto gan vienus, gan otrus.

Kontaktlēcas ir dārgākas par brillēm, jo brilles nopērk uz gadu un lieto ilgstoši, bet kontaktlēcas jāmaina katru mēnesi vai pat katru dienu. Tomēr mūsdienu kontaktlēcu izmaksas ir salīdzināmas ar cenu par kafijas krūzītes cenu dienā: izvēlēties izdzert papildu kafijas krūzīti vai ielikt acīs kontaktlēcas – tā ir katra cilvēka brīva izvēle.

Kontaktlēcas ir dārgākas par brillēm, bet tās vairs nav dārgas. Īpaši tad, ja pareizi iepērkas: pērk lēcas pilnos lielos iepakojumos vai noslēdz kontaktlēcu abonementu, nofiksējot izdevīgu cenas piedāvājumu uz ilgu laiku.

Mīts: kontaktlēcas pie straujas kustības var saplīst acī un savainot aci

Patiesība: lai arī kontaktlēcas ir plānas un mīkstas, tās ir arī izturīgas. Lai lēcu saplēstu, ir jāpieliek liels spēks vai jālieto asi, skrāpējoši priekšmeti (piemēram, asas nagu malas). Arī tad, ja lēcu gadījies saplēst, tā veido divas mīkstas “plēvītes” daļas, kas nevar savainot aci, tikai ir vairāk jākoncentrējas, lai visus lēcas gabaliņus izņemtu no acs. Un lēcas saplīšana nekādi nevar notikt pati no sevis vai no acu pakustināšanas, ir nepieciešams rupjš fizisks spēks, lai lēcu acī saplēstu. Savukārt, kustinot acis, pat strauji lūkojoties dažādos virzienos, kontaktlēcas kustas līdz ar aci, vienmēr atrodas savā vietā un tieši ļauj izbaudīt redzes brīvību, piemēram, aktīvi sportojot vai izklaidējoties.

Mīts: kontaktlēcu aprūpe prasa daudz laika

Patiesība: par kontaktlēcām ir jārūpējas. Tā kā tās tiek liktas tieši acī, ir svarīgi gan mazgāt rokas, gan noslaucīt tās, gan vakarā nomazgāt un noglabāt atkārtoti lietojamās kontaktlēcas. Savukārt, ja higiēna ir rutīnas sastāvdaļa, tad kontaktlēcu lietošana vairs nepatērē lieku laiku: lēcas ielikt acīs iespējams dažu sekunžu laikā. Ja lieto vienas dienas vienreizējās lietošanas kontaktlēcas, kas ir mūsdienīgs un populārs kontaktlēcu veids, tad lēcas nav jākopj – pēc izņemšanas tās vienkārši izmet un katru rītu acī liek sterilu, pilnīgi jaunu kontaktlēcu.

Foto: Shutterstock

Patiesībā kontaktlēcas pat patērē mazāk laika dienas gaitā,

jo tās nenoķēpājas, uz tām nesakrājas pirkstu nospiedumi un putekļi, tās nav dienas gaitā jāstumj atpakaļ uz deguna un jāslauka, tām nav jāpievelk skrūvītes un jāmaina deguna balsta uzlikas – visas tās lietas, kas jādara briļļu lietotājam. Kontaktlēcu lietotājam noteikti ir vajadzīgas arī brilles acu atpūtināšanai, bet šādā gadījumā brilles tiek lietotas mazāk un “ietaupās”.

Līdz ar to gan kontaktlēcām, gan brillēm – katram korekcijas līdzeklim ir savas priekšrocības un trūkumi. Tomēr visērtāk ir izbaudīt tos abus!

Raksts tapis sadarbībā ar optikas veikalu "Vision Express".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu