"airBaltic" zaudējumi pirmajā ceturksnī - 40,6 miljoni eiro (18)

TVNET | FINANCENET
"airBaltic" saņem kārtējo "Airbus" A220-300 lidmašīnu
"airBaltic" saņem kārtējo "Airbus" A220-300 lidmašīnu Foto: Publicitātes foto

Neauditētie finanšu rezultāti liecina, ka Latvijas nacionālās lidsabiedrības "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") ieņēmumi pirmajā ceturksnī sasnieguši 132 miljonus eiro, kas ir par 27% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn. Vienlaikus neto zaudējumi bijuši 40,6 miljonu eiro apmērā, ziņu mediju TVNET informēja kompānijā.

Trešdien investoru zvana laikā "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss kopā ar valdes locekļiem – finanšu direktoru Vitoldu Jakovļevu un operatīvās vadības direktoru Paulu Cālīti – iepazīstināja ar uzņēmuma 2024. gada pirmā ceturkšņa finanšu rezultātiem. Uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka kopumā "airBaltic" ir saglabājusi spēcīgus biznesa un darbības rādītājus pēc 2023. gadā reģistrētajiem rekordaugstajiem rezultātiem.

Neauditētie finanšu rezultāti liecina, ka lidsabiedrības ieņēmumi pirmajā ceturksnī sasnieguši 132 miljonus eiro, kas ir par 27% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn.

Vienlaikus pārvadāto pasažieru skaits sasniedzis vēl vienu vēsturiski augstāko rādītāju, tam salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn pieaugot par 20%. Saskaņā ar sniegto informāciju 2024. gada pirmajos trīs mēnešos airBaltic pārvadāja 926 tūkstošus pasažieru, savukārt veikto lidojumu skaits pirmajā ceturksnī pieaudzis par 11% līdz 9,6 tūkstošiem.

Uzņēmuma vadība arī atklāja, ka "airBaltic" pirmo ceturksni noslēdza ar EBITDAR (ieņēmumi pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) 17,1 miljona eiro apmērā, kas ir par aptuveni 19,5 miljoniem eiro vairāk nekā pērnā gada pirmajos trīs mēnešos.

"Arī šī gada EBITDAR pozīcija pirmā ceturkšņa griezumā ir rekordaugsta," uzsver kompānijā. 

"airBaltic" 2024. gada 1. ceturkšņa neauditētie rezultāti
"airBaltic" 2024. gada 1. ceturkšņa neauditētie rezultāti Foto: airBaltic

"airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss uzskata, ka pašreizējie rezultāti liecina, ka šis bijis veiksmīgs ceturksnis kompānijai, jo ir palielinājies lidojumu skaits, uzlabota darbība un īpaša uzmanība pievērsta klientu apkalpošanai. Šie uzlabojumi ir sekmīgi piesaistījuši vairāk pasažieru un uzlabojuši rezultātus.

"Taču, neraugoties uz to, lidsabiedrības finanšu rādītājos vērojami zaudējumi, kas galvenokārt saistīti ar sezonālām svārstībām un paredzamiem kapacitātes ierobežojumiem saistībā ar gaidāmo "Pratt & Whitney" dzinēju deficītu 2024. gadā. Tomēr tas neietekmē mūsu gada kopējās prognozes,"

skaidroja Gauss, piebilstot, ka uzņēmuma darbības rezultāti šajā ceturksnī atbilst vadības prognozēm, un tādējādi prognozes šim gadam joprojām esot optimistiskas.

"Raugoties nākotnē, mēs turpinām sekmīgi virzīties uz potenciālo IPO jau gada otrajā pusē," uzsvēra Gauss.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmuma pamatmērķi saglabājas nemainīgi – nodrošināt labāko savienojamību ar Baltiju, kā arī būtiski uzlabot pasažieru apkalpošanas kvalitāti un sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomikā.

"airBaltic" informēja, ka ievērojami uzlabojumi pirmajā ceturksnī bija vērojami arī "airBaltic" kopējā darbības kapacitātē, par ko liecina pieejamo sēdvietu kilometru (ASK) pieaugums par 30%, sasniedzot 1,9 miljardus salīdzinājumā ar 1,5 miljardiem 2023. gada pirmajā ceturksnī. Lidsabiedrības noslodzes koeficients ir pieaudzis no 71% līdz 75,9%, kas arī ir jauns visu laiku augstākais līmenis pirmajam ceturksnim.

Savukārt kopējais veikto lidojumu skaits, ieskaitot ACMI (iznomāto lidmašīnu veiktos lidojumus), 2024. gada pirmajā ceturksnī pieauga līdz 12,3 tūkstošiem, salīdzinot ar 11,4 tūkstošiem attiecīgajā ceturksnī pērn, kas ir pieaugums par 8%.

"airbaltic" arī atgādina, ka maija sākumā kompānija emitēja 5,25 gadu (5 gadi un 3 mēneši) nodrošinātās obligācijas (senior secured bonds) 340 miljonu eiro apmērā ar 14,50% procentu likmi, tādējādi šai kļūstot par lielāko Latvijas korporatīvo obligāciju emisiju.

Svarīgākais
Uz augšu