Grobiņā uzstādīts Latvijā pirmais sinhronais kompensators valsts energosistēmas stabilitātei (2)

TVNET/LETA
Grobiņā uzstādīts pirmais sinhronais kompensators Latvijas energosistēmas stabilitātei
Grobiņā uzstādīts pirmais sinhronais kompensators Latvijas energosistēmas stabilitātei Foto: Publicitātes foto

AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) stacijā Grobiņā uzstādīts sinhronais kompensators Latvijas energosistēmas stabilitātei, informē AST pārstāvji.

Iekārtas izgatavotas Vācijā "Siemens Energy" ražotnē un kalpos stabilas frekvences uzturēšanai Latvijas un Baltijas energosistēmā.

Turpmākajos mēnešos kompensatorus sagatavos pievienošanai tīklam. Patlaban Vācijā notiek pārējo divu Latvijas sinhrono kompensatoru iekārtu ražošana un testēšana, bet AST apakšstacijā Ventspilī tiek būvēta sinhronā kompensatora stacijas ēka un Līksnā norisinās projektēšanas darbi.

Katras sinhronā kompensatora stacijas reaktīvā jauda būs 100 reaktīvie megavoltampēri (MVAr) un nodrošinās nepieciešamo inerci, uzkrājot 2090 megavoltampērsekundes (MVAsec).

AST pārstāvji norāda, ka sinhrono kompensatoru uzstādīšanas kopējās investīcijas ir 114 miljoni eiro, tostarp 75% veido Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzfinansējums.

Sinhrono kompensatoru staciju izbūvi un pieslēgšanu pārvades tīklam AST īsteno sadarbībā ar pilnsabiedrību "EM&SE Syncons", ko veido Vācijas "Siemens Energy" un Latvijas SIA "Enersense".

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka Latvijas pirmā sinhronā kompensatora iekārtas nogādāšana kompensatora stacijas ēkā Grobiņā ir Latvijas un Baltijas enerģētiskajai neatkarībai svarīgs brīdis, kas ar darbiem apliecina spēju drīzumā pilnībā atslēgties no BRELL tīkla.

AST valdes loceklis Gatis Junghāns norāda, ka enerģētiskā neatkarība, kā arī energoapgādes drošums, ko būs iespējams uzturēt ar stratēģiski nozīmīgajām sinhrono kompensatoru stacijām, ir svarīgi šī brīža ģeopolitiskajā situācijā.

Lai nodrošinātu stabilas frekvences uzturēšanai nepieciešamo inerci energosistēmā, kā arī īsslēguma jaudu relejaizsardzību darbībai un saules, vēja elektrostaciju drošai pieslēgšanai, Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā tiks uzstādīti sinhronie kompensatori - trīs katrā valstī.

Sinhrono kompensatoru staciju izbūve ir daļa no pārvades sistēmas infrastruktūras pastiprināšanas, kas nepieciešama sinhronizācijas ar kontinentālo Eiropu īstenošanai.

Grobiņā piegādātās iekārtas - kompensators, tā spara rats un komplektējošās daļas, kas kopumā pārsniedz 390 tonnas, maija sākumā no Vācijas tika nogādātās Liepājā ar kuģi, bet uz Grobiņu ar speciālu transportu tās nogādāja šonedēļ.

AST norāda, ka Baltijas tīklu sinhronizācija ar kontinentālo Eiropu palielinās elektroenerģijas apgādes drošumu reģionā, vienlaicīgi veicinot Eiropas iekšējā enerģijas tirgus attīstību un radot jaunas uzņēmējdarbības iespējas.

Jau ziņots, ka AST pagājušajā gadā strādāja ar 158,012 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 46,6% mazāk nekā 2022.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 2,1% un bija 11,222 miljoni eiro. Vienlaikus AST koncerna apgrozījums 2023.gadā bija 234,48 miljoni eiro, bet pārskata gada pelņa - 10,235 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Svarīgākais
Uz augšu