Krievijas propaganda uzkrītoši slavē valsts plānu celt nodokļus (12)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas propagandas mediji sākuši uzkrītoši slavēt nodokļu reformu, kā rezultātā Krievijā līdz pat 20% varētu pieaugt nodokļu slogs privātpersonām, vēsta “The Moscow Times”.

Paaugstināt nodokļus Krievijas pilsoņiem, kuri gūst “augstus ienākumus”, piedāvāja diktators Vladimirs Putins uzrunā Federālajai sapulcei. Valsts vadītājs aicināja valdību un Valsts Domi iesniegt “konkrētu piedāvājumu kompleksu un nostiprināt to likumdošanā līdz 2030. gadam”. Pēc “Bloomberg” informācijas, nodokļu slogs Krievijā varētu palielināties no 13% līdz 15% cilvēkiem, kā ienākumi pārsniedz vienu miljonu rubļu gadā (tas ir, no 83 tūkstošiem rubļu (no 852 eiro) mēnesī, un līdz 20% - tiem, kuru ienākumi pārsniedz piecus miljonus rubļu gadā. Tāpat varasiestādes vēlas palielināt nodokli no 20% līdz 25% ieņēmumiem no biznesa. Tas militārajam budžetam varētu sniegt papildu 2,5 triljonus (25,6 miljardus eiro).

Tā, piemēram, “Pirmais kanāls”, stāstot par gaidāmo nodokļu celšanu, informē, ka “šāds solis ievērojami paātrinās ceļu būvniecības tempus valstī”. Turklāt žurnālisti izmanto tādus jēdzienus kā projektu “plānveida pabeigšana” un “pilnveidošana”, kas liks turīgākajiem iedzīvotājiem maksāt lielākus nodokļus.

“Bagātajiem ir jāmaksā vairāk,” vēsta “Moskovskiy komsomolec”. Ja tic oficiālajai statistikai, Maskavā un Sanktpēterburgā vidējā alga 2023. gadā bija attiecīgi 136 tūkstoši rubļu (1360 eiro) un 95 tūkstoši rubļu (950 eiro). Tas nozīmē, ka nodokļu celšana attieksies uz lielāko daļu šo abu pilsētu iedzīvotājiem.

Cits propagandas medijs “Vzglyad”, atšķirībā no citiem Rietumus kritizējušajiem medijiem, tieši otrādi – ziņo par “Eiropas pieredzi” un pārliecina lasītājus, ka no šiem jaunievedumiem un nodokļu celšanas lielākie ieguvēji būs kā paši iedzīvotāji, tā “godīgais bizness”. “Komsomoļskaja pravda” savai auditorijai cenšas skaidrot, ka “nodokļu paaugstināšana palīdzēs mazināt nevienlīdzību un stimulēs biznesu”, un turklāt – “nodokļu paaugstināšana būs ļoti izdevīga ģimenēm ar bērniem”.

Interesanti, ka valsts mediji kategoriski izvairās no vārdu salikuma “nodokļu celšana”.

Kā iepriekš paziņoja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, nodokļu paaugstināšana “skars tos, kuriem ir lielāki personīgie un korporatīvie ienākumi.” Viņš arī nenosauca konkrētus nodokļu reformas parametrus. Pēc viņa teiktā, finanšu institūcija piedāvās “saprātīgu ienākuma nodokļu progresiju”, bet visi ienākumi no nodokļu celšanas tiks novirzīti “sociālo problēmu risināšanai”. Tikmēr Valsts Domes spīkers Vjačeslavs Volodins paziņoja, ka nodokļu celšana neattieksies uz tiem cilvēkiem, kuri karo Ukrainā.

Svarīgākais
Uz augšu