Rīgas domei šovasar beigsies līgums par krematorijas iznomāšanu privātajam komersantam, bet šā gada februārī atbildīgā komiteja nolēma to iznomāt arī turpmāk, lai gan konsultanti bija ieteikuši ēku pārdot. Tās pašreizējais nomnieks – “Rīgas kremācijas centrs – krematorija” varētu piedalīties arī jaunajā nomas tiesību izsolē, taču zināms, ka krematorijā jāremontē krāsnis, kas varētu izmaksāt 400 000 eiro. Pašlaik nav skaidrs, kā un vai tas varētu atspoguļoties turpmākajās pakalpojumu cenās, un vai šo darbu veikšana nebūs arguments jaunajam nomniekam prasīt nomas maksai atlaides. Atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas Latvijā pašlaik ir tikai trīs krematorijas, no kurām pēdējā, kas atrodas Saldū, sevi skaļāk pieteica tikai maija vidū. TVNET+ mēģināja noskaidrot, kāda ir situācija ar šī pakalpojuma cenām un cik pamatoti ir uzskatīt, ka Lietuvā un Igaunijā visu var izdarīt lētāk.

Gan Kocēnu pagastā pie Valmieras, gan arī Saldū un Rīgā mirušā kremēšanas cenas ir aptuveni līdzīgas un pieticīgākajā variantā svārstās ap 600 eiro. Šī summa gan ietver tikai pašas minimālākās izmaksas, un kopējās pakalpojumu cenas var mainīties atkarībā no klientu individuālajām vēlmēm, piemēram, vai tiek pasūtīts nestandarta zārks, cik plaša un vai vispār tiek rīkota atvadu ceremonija. Ar Valmieras un Rīgas krematorijām zināmā mērā konkurē Vīlandes krematorija Igaunijā, kuras pakalpojumus piedāvā Vidzemē pazīstamais apbedīšanas birojs “Ritus”. Kaut arī šā uzņēmuma mājaslapā teikts, ka kremēšanas organizēšana nav firmas galvenā nodarbe, uzrādītā cena, 120 eiro, ir visai pārsteidzoša. Sazinoties ar biroju “Ritus”, TVNET+ noskaidroja, ka norādītajā cenā ietverts tikai pats pamatpakalpojums, kamēr kopā ar urnu un transportu izmaksas varētu būt ap 390 eiro.

Ar nelaiķu vešanu kremēt uz Igauniju gan saistās arī kāds salīdzinoši nesens skandāls, kad 2018.gada maijā Rūjienā avarēja firmas “Ritus” busiņš, kurā tika vestas deviņu cilvēku mirstīgās atliekas. Šo gadījumu savulaik spilgti aprakstīja TV3 raidījums “Bez tabu”, ilustrējot sīvo konkurenci Vidzemes apbedīšanas tirgū. Televīzijas uzrunātais “Ritus” pārstāvis toreiz par konkurentiem Valmieras krematorijā izteicās kritiski: