ANO tiesa: Izraēlai nekavējoties jāpārtrauc uzbrukums Rafahai (13)

TVNET/LETA/DPA/AFP
Papildināts 22:18, 24. maijs, 2024
Foto: Johanna Geron/REUTERS

ANO Starptautiskā tiesa piektdien, 24. maijā, nolēmusi, ka Izraēlai ir nekavējoties jāpārtrauc uzbrukums Rafahai, norādot, ka humānā situācija šajā palestīniešu teritorijā ir katastrofāla.

Izraēlai ir "nekavējoties jāpārtrauc militārā ofensīva un visas citas darbības Rafahas rajonā, kas var radīt palestīniešu grupai Gazā tādus dzīves apstākļus, kas var novest pie tās pilnīgas vai daļējas fiziskas iznīcināšanas", paziņoja tiesa.

Izraēla noraidīja tiesas lēmumu. "Apsūdzības genocīdā, ko Dienvidāfrikas Republika izvirzīja pret Izraēlu Starptautiskajā tiesā Hāgā, ir nepatiesas, apkaunojošas un morāli pretīgas," kopīgā paziņojumā norādīja Izraēlas Nacionālās drošības padomes vadītājs un Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

"Pēc šausminošā uzbrukuma Izraēlas pilsoņiem 2023.gada 7.oktobrī Izraēla sāka aizsardzības un taisnīgu karu, lai iznīcinātu "Hamās" un nodrošinātu mūsu ķīlnieku atbrīvošanu," teikts paziņojumā. "Izraēla rīkojas, pamatojoties uz savām tiesībām aizstāvēt savu teritoriju un savus pilsoņus, ievērojot savas morālās vērtības un starptautiskās tiesības," teikts paziņojumā.

"Izraēla nav veikusi un neveiks Rafahas rajonā tādas militāras darbības, kas varētu izraisīt palestīniešu civiliedzīvotājiem Gazā tādus dzīves apstākļus, kas varētu izraisīt tās pilnīgu vai daļēju fizisku iznīcināšanu," uzsvērts paziņojumā.

Izraēla solīja, ka "turpinās centienus nodrošināt humānās palīdzības sniegšanu un, pilnībā ievērojot likumu, rīkosies, lai pēc iespējas samazinātu civiliedzīvotājiem Gazā nodarīto kaitējumu".

ANO Starptautiskā tiesa arī lika Izraēlai turēt atvērtu Rafahas robežšķērsošanas punktu, lai nodrošinātu netraucētu humānās palīdzības piegādi. Izraēlai "jātur atvērts Rafahas robežšķērsošanas punkts, lai netraucēti nodrošinātu steidzami nepieciešamos pamatpakalpojumus un humāno palīdzību", teikts spriedumā.

Tāpat tiesa aicināja nekavējoties atbrīvot ķīlniekus, kurus grupējums "Hamās" sagrāba 7.oktobra uzbrukumā Izraēlai. "Tiesa uzskata, ka ir ļoti satraucoši, ka daudzi no šiem ķīlniekiem joprojām atrodas gūstā, un atkārtoti aicina viņus nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot," paziņoja tiesa.

Pēc tiesas lēmuma publiskošanas Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs paziņoja, ka viņš piektdien telefoniski apspriedīsies ar augstākā līmeņa ministriem. Izraēlas finanšu ministrs Bezalels Smotrihs reaģēja uz spriedumu, platformā "X" norādot, ka "vēsture tiesās tos, kas šodien stāv līdzās "Hamās" "Islāma valsts" nacistiem".

Tiesā pret Izraēlu vērsās Dienvidāfrika, kura apsūdzējusi Izraēlu genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā.

Dienvidāfrika pamatoja savu iesniegumu, apgalvojot, ka tiesas iepriekš veiktie pasākumi saistībā ar karu Gazas joslā bija nepietiekami.

Lai gan tiesas lēmumi ir saistoši, tai nav nekādu līdzekļu, lai piespiestu valstis tos ievērot. Tomēr tiesa var aicināt ANO Drošības padomi rīkoties.

Dienvidāfrika decembrī tiesā apsūdzēja Izraēlu genocīdā un ir vairākkārt pieprasījusi tiesai veikt pasākumus pret Izraēlu. ANO tiesa jau bija uzlikuši Izraēlai pienākumu darīt visu iespējamo, lai novērstu genocīdu, un atļautu sniegt humāno palīdzību.

"Hamās" atzinīgi novērtēja ANO tiesas lēmumu, kas liek Izraēlai pārtraukt uzbrukumu Rafahai.

Arī Ēģipte un Jordānija atbalstīja šo lēmumu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu