Video Grūtniecības laikā bērniņš mirst. Slimnīcā sievietei par abortu nākas samaksāt 500 eiro (10)

Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā ejot bojā auglim, ko konstatēja privātā klīnikā, sievietei nācās doties uz slimnīcu, lai veiktu abortu. Par to viņai nācās samaksāt 500 eiro, vēsta raidījums "4. studija".

"Vizītes laikā pie savas ginekoloģes saņēmu negaidītu un ļoti skumju ziņu, ka mana grūtniecība ir apstājusies. Medicīniskā diagnoze – agrīni bojāgājusi grūtniecība. Sākotnēji tika pieņemts lēmums, ka nogaidīsim divas nedēļas ar cerību, ka spontānais aborts iestāsies dabīgā veidā.

Atgriežoties mājās pēc atkārtotas vizītes, tika konstatēts, ka nepieciešama stacionēšana slimnīcā, lai pēc iespējas ātrāk tiktu sākts medikamentozais aborts, sliktākajā gadījumā – ķirurģiskais aborts."

Sieviete raksta, ka nosūtījums slimnīcai tika sagatavots piektdienas vēlā pēcpusdienā no privātās klīnikas. Pirmdien agri no rīta stājoties slimnīcā, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus, viņa tikusi informēta, ka šādos gadījumos neatliekamā medicīniskā palīdzība ir maksas pakalpojums.

Jau tā esot emocionāli smagajā situācijā, sieviete mēģinājusi risināt problēmu, sazinoties ar savu ģimenes ārstu, kurš atteicis izrakstīt norīkojumu E-veselībā, jo grūtniecības uzraudzīšana ir nevis ģimenes ārsta, bet gan ginekologa pārziņā.

Sieviete slimnīcā pavadīja divas dienas. Izrakstoties tika izsniegts rēķins – 511,58 eiro, ko viņa arī apmaksāja. Atgriežoties no slimnīcas, viņa jutās diskriminēta, jo citām sievietēm ar tieši tādu pašu diagnozi par šo pakalpojumu nekāda maksa netika prasīta.

Nacionālais veselības dienests norādīja – ja pacients vēlas saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu, tad viņam nepieciešams nosūtījums, ko izsniedz ārsts, kuram ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu.

"Situācijā, ja tiek izmantota privātā medicīna, privātais ārsts, tad ir divi varianti. Viens ir, lai saņemtu nosūtījumu, būtu jādodas pie valsts apmaksāta ginekologa. Vai arī, bet tas var nebūt visos gadījumos, un arī šajā gadījumā šis ceļš nenostrādāja, tas var būt ģimenes ārsts, kas teorētiski var izrakstīt šādu nosūtījumu, lai saņemtu valsts apmaksātu pakalpojumu. Bet ģimenes ārstam ir jābūt pilnā veidā iesaistītam šajā procesā," skaidro dienests.

Vairāk skaties sižetā!

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu