Noskaties No Latvijas aizbēdzis uzņēmējs, kurš centās Krievijā ievest ieroču rūpniecībai noderīgu iekārtu (2)

Mārcis Viļums, Ģenerālprokuratūras darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors
Mārcis Viļums, Ģenerālprokuratūras darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šonedēļ Latvijas brīvprātīgo organizācija “SOS palīdzība Ukrainai” kopā ar Ukrainas vēstniecību pavadīja ceļā uz Ukrainu četrus atjaunotus kāpurķēžu amfībijas visurgājējus. Tie iegādāti Norvēģijā, pateicoties Čikāgas latviešu kopienas ziedojumiem. Taču, kamēr mēs ziedojam un atbalstām, ir uzņēmēji, kas joprojām palīdz Krievijai apiet sankcijas un tikt pie rietumos ražotām tehnoloģijām.

Šādi no ASV uz Krieviju caur trešajām valstīm nogādātas lidmašīnu detaļas. Par izdarīto uzņēmējs ir apcietināts un šobrīd gaida izdošanu ASV. Bet kāds cits biznesmenis pamanījies jau aizbēgt uz Krieviju pēc tam, kad viņu apsūdzēja par superjutīgu slīpmašīnu piegādi Krievijas militārajai sistēmai.

ASV tiesa apsūdz Latvijas pilsoni par slepenu aviācijas iekārtu piegādāšanu Krievijai. Šobrīd Latvijas iedzīvotājs atrodas apcietinājumā un gaida savu izdošanu ASV.

Pagājušā gada martā ASV mediji vēstīja par apjomīgām kratīšanām Kanzasā, ASV. Drošībnieki aizturēja divus vīriešus par ar aviāciju saistītu tehnoloģiju nelikumīgu eksportēšanu uz Krieviju. ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka vainīgie ir ASV pilsoņi Kirils Gregorijs Bujanovskis un Duglass Edvards Robertsons.

Viņi vadīja ASV reģistrēto kompāniju “KanRus Trading Co”. ASV prokuratūra pierādījusi, ka šis uzņēmums piegādājis lidmašīnu elektroniku Krievijas kompānijām. Turklāt veicis apkopes un remontu Krievijā ražotam lidaparātu aprīkojumam no FSB.

Šā gada martā Pierīgā kādā īpašumā Valsts drošības dienests arestēja trešo grupējuma dalībnieku – Latvijas pilsoni Oļegu Čistjakovu. Savā reģistrētajā dzīvesvietā Ulbrokas ielā neviens no Čistjakova ģimenes locekļiem šonedēļ nebija sastopams.

Pēc internetā publiskotās apsūdzības noprotams, ka viņš bijis kā savedējs klientiem Krievijā un abiem uzņēmējiem ASV.

Mārcis Viļums, prokurors:

“Šajā gadījumā Čistjakovam, kurš ir aizdodamās turamā statusā Latvijā, ir diezgan būtiska loma. Viņš nebija organizators, taču viņš ir diezgan būtiska šīs ķēdes sastāvdaļa, lai koordinētu Amerikas Savienoto Valstu šo abu divu pilsoņu saistību ar Krievijas Federācijas uzņēmumu, kas tālāk jau, izmantojot dažādus ceļus, lai apietu šo eksporta kontroli no Amerikas Savienotajām Valstīm un tiktu Krievijas Federācijā eksportēta šī te avionikas dažādas sastāvdaļas, tehnoloģijas.”

Trijotne radīja shēmu, kā caur tādām trešajām valstīm kā Armēnija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Kipra un Apvienotie Arābu Emirāti pārsūtītu naudu no Krievijas klientiem uz ASV kompāniju (KanRus Trading co). Zināms, ka Oļegs Čistjakovs pats regulāri braucis uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Viena no apsūdzības epizodēm ir par to, ka Čistjakovs un Krievijas kompānijas "RosAero" pārstāvji, kas apkopj un remontē lidmašīnas, vienojušies ar ASV pilsoņiem par aviācijā izmantojamu iekārtu piegādāšanu.

Preces sūtīja caur starpniekiem - uzņēmumiem Armēnijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Kiprā, viltojot dokumentus un arī izmantojot naudas pārskaitījumus uz trešajām valstīm, lai apietu sankcijas.

Čistjakova aizturēšana notikusi labu laiku pēc arestiem ASV un vīrietis tai esot gatavojies

Mārcis Viļums, prokurors:

“Bet vissvarīgākais un būtiskākais ir tas, ka visi pierādījumi, ko viņš praktiski izdarīja, viss ir palicis sarakstes veidā e-pastos, jo viss notika elektroniski. Faktiski caur Latviju netika nekas sūtīts, viss ir tikai e-pastu sarakstēs un vairāk ir organizēts un palīdzēts, kā to kontrabandas shēmu realizēt līdz galam."

Savu vainu atzinušais amerikānis Bujanovskis stāstījis, kā 2021. gadā viņš kopā ar Robertsonu Krievijas Federālajam drošības dienestam (FSB) kontrabandas veidā nogādāja salabotu satiksmes brīdinājumu un sadursmju novēršanas sistēmu (TCAS) – avārijas iekārta ieslēdzas pati un liek lidmašīnai automātiski pacelties augstāk, lai izvairītos no iespējamas sadursmes. Amerikāņi no iekārtas noņēmuši uzlīmi, ka tas ir FSB īpašums. Pēc saņemšanas no ASV uzņēmuma, kas iekārtu laboja, uzlīme atlikta atpakaļ un nosūtīta FSB. Bujanovskis apstiprinājis, ka viņa partneris un arī sabiedrotais Latvijā šādus darījumus turpinājis arī pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā. Un rūpīgi slēpis savas aktivitātes.

Ģenerālprokuratūrā 10.maijā saņemts oficiāls ASV izdošanas pieprasījums. Šobrīd ir sākta izdošanas procedūra, kas var izvērsties ne tikai nedēļu, bet pat mēnešu garumā.

Mārcis Viļums, prokurors: “Pēc viņa izdošanas lūguma tiek piemērots apcietinājums, un šobrīd jau 20 dienu laikā ir pieņemts pirmais lēmums, tas ir, lēmums par pieļaujamību, tālāk tas tiek iztulkots, nosūtīts personai, kas atrodas ieslodzījuma vietā. Un tālāk materiāli tiek nodoti kriminālprocesa kārtībā Ģenerālprokuroram, lai pieņem lēmumu par izdošanu. Tos virzu es ģenerālprokuroram. Tālāk ģenerālprokurors izvērtē, vai nodot papildu pārbaudei vai atteikt izdošanu, vai pieņemt lēmumu par izdošanu. Savukārt tas lēmums jau tiks nosūtīts personai, kuru persona varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Un faktiski process ir sācis tādu normālu un ātru gaitu no prokuratūras viedokļa, jo sākotnēji, sagaidot pagaidu apcietinājumu lūgumu, 60 dienas bija nepieciešams gaidīt izdošanas apcietinājumu, jo persona nepiekrīt izdošanai. Līdz ar to ir gatava šeit izmantot savas tiesības un pārsūdzēt arī lēmumu par viņa izdošanu.”

Šajā benzīntankā kādreiz bija reģistrēta kompānija BFRP FINANCE. Tās vienīgais valdes loceklis Oļegs Čistjakovs darbojās naftas biznesā. Kompānija 2016.gadā tika minēta kā iespējamais zīmola SHELL atkalieviesējs Latvijā. To pārņemtu degvielas stacijas, kas līdz tam darbojās ar nosaukumu "Trest". Kopumā ar Čistjakova firmas vārdu bija saistītas 7 degvielas uzpildes stacijas Rīgā. Šobrīd tās pārņēmuši citi degvielas tirgotāji.

BFRP FINANCE īpašnieks ir Kiprā reģistrēta firma OLMAX INVEST LIMITED. Kā šī ofšora pārstāvji minēti divi ievērojami naftas biznesmeņi Oļegs Čerņikovs un Andrejs Maksimovs. Viņi ir valdes locekļi savulaik ar augsta līmeņa čekistiem Juri Šabašovu un Vladimiru Kamagorcevu saistītajā uzņēmumā “Woodison terminal”. Vai uzņēmumā strādājis arī Čistjakovs – “Woodison terminal” atteicās komentēt.

Sankciju ievērošanu ASV veic īpaša Tieslietu un Tirdzniecības departamentu darba grupa "Kleptocapture". Tā arī konfiscē ar Kremli saistītu miljardieru īpašumus un jahtas. Kā arī uzrauga, lai no ASV Krievijā nenonāktu divējāda lietojuma tehnoloģijas. Saraksti regulāri tiek papildināti ar ziņām pa taisno no kaujas lauka Ukrainā, ja tur tiek atrasti kādi ASV ražotas komponenti.

Anatolijs Kucevols, Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā:

“Ja jūs sekojat pēdējām ASV valsts departamenta un valsts sekretāra vizītēm, viņi kopā ar kolēģiem devās uz Ķīnu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem un diskutēja par šiem specifiskajiem jautājumiem. 21.gadsimtā viss ir kļuvis caurspīdīgs. Un ir viegli izsekot, ja tas viss ir digitāls. Tas ir skaidrs, ka ar šādu tiešu dialogu mēs varam novērst šādus elementus.”

Čistjakovs nav pirmais uzņēmējs, kas centies palīdzēt Krievijai tikt pie divējādas lietojamības iekārtām. 2022.gada decembrī kolēģi no Latvijas televīzijas vēstīja par Jāni Užbali. Viņš ne tikai bija profesionāls izpletņlēcējs, kurš solīja labot Ginesa rekordu brīvajā kritienā un TV tiešraidē teica paldies par sadarbību bruņotajiem spēkiem.

ASV ziņoja par apsūdzībām trim Latvijas pilsoņiem, starp viņiem arī Jānim Užbalim par centieniem nogādāt Krievijā ļoti precīzu 800 tūkstošus ASV dolāru vērtu slīpēšanas iekārtu, ko var izmantot arī militārajā rūpniecībā. Tā it kā pirkta Latvijas uzņēmuma lietošanai. Tomēr iekārta neizpakota palika noliktavā pie Rīgas ostas, lai 2019. gada rudenī sāktu kārtot papīrus tās tālākam eksportam uz Krieviju.

Saņēmējs būtu firma, kas sadarbojās ar Krievijas zinātniskās ražošanas apvienību "Speciālie materiāli". Tā apgādā Krievijas Aizsardzības un Iekšlietu ministriju, FSB un "Rosatom". Notika tiesa. Jāni Užbali izlaida no apcietinājuma. Kad lieta nonāca līdz Augstākajai tiesai un Užbalim draudēja izdošana ASV, viņš no Latvijas pazuda. Kā zināms neoficiāli - pēc nelabvēlīgā sprieduma viņš nākamās dienas rītā kājām šķērsojis Latvijas – Krievijas robežu.

Tagad pēc ģenerālprokurora Jura Skutāna lēmuma prokurors Mārcis Viļums kārto trijotnes izdošanu tiesāšanai ASV, kur viņiem draud bargi cietumsodi.

Mārcis Viļums, prokurors:

“Tiesa, izvērtējot apstākļus, ņemot vērā, ka viņiem visiem bija dzīvesvieta Latvijas Republikā, viņi bija pilsoņi, iepriekš nebija sodīti, nolēma, ka var piemērot citu drošības līdzekli. Bet prokuratūra uzstāja uz to, ka vajadzētu paturēt apcietinājumā.

Nu jā, ja es pēc apcietināšanas vēršos tiesā. Nu viņus nepiemēro, tad… Bet divi no viņiem ir veiksmīgi izdoti Amerikas Savienotajām Valstīm un viens no viņiem tādiem organizatoriem, kas atbilstoši apsūdzībai diemžēl ir pazudis un šobrīd viņu meklē, un viņš nav izdots Amerikas Savienotajām Valstīm. Pēc pēdējās informācijas, kas ir manā rīcībā, viņš ir aizbēdzis uz Krievijas Federāciju.”

Anatolijs Kucevols, Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā:

“Mans prezidents daudzās konferencēs ir uzdevis tikai vienu jautājumu - nevis, kas ir vajadzīgs Ukrainai, lai turpinātu cīņu, bet kāpēc Krievija joprojām turpina karot? Kur tiek ņemti visi tie resursi un kas viņus atbalsta? Un, iespējams, bieži runa nav par līderiem, kas saprot, ka tiešas rīcības tieši ietekmē Krievijas armijas spējas.”

Saskaņā ar apsūdzību, Čistjakovs veicinājis nelikumīgus darījumus simtiem tūkstošu dolāru vērtībā, lai sarežģītas ASV aviācijas un kosmosa tehnoloģijas novirzītu uz uzņēmumiem Krievijā. Un tam visam izmantojis Apvienoto Arābu Emirātu finanšu sistēmu. Starp citu, šonedēļ Rīgu apmeklēja Emirātu ārlietu ministrs un tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu