Kad ir labākais laiks sākt uzkrāt 3. pensiju līmenī? (1)

Foto: Taras Grebinets/Shutterstock.com
TVNET

Darba pienākumi, ģimenes vajadzības un nebeidzami plāni – kā tikt galā ar visu un vienlaikus parūpēties par savas nākotnes nodrošinājumu? Viens no risinājumiem ir pensiju 3. līmenis – efektīvs ieguldījums nākotnei.

Finanšu eksperte Agnese Zvaigznīte izceļ galvenās priekšrocības, ko iegūst cilvēks, kurš uzkrāj pensiju 3. līmenī. Viena no būtiskākajām ir finansiālā neatkarība: "Tā rodas no iespējas ievērojami uzlabot savu finansiālo rocību pēc aktīvo darba gaitu beigām."

Divi svarīgi priekšnosacījumi:

  • jo ātrāk cilvēks sāk krāt un jo ilgāk to dara, jo mazākas ikmēneša iemaksas nepieciešamas lielāka pensijas kapitāla sakrāšanai;
  • iemaksas pensiju 3. līmenī jāveic atbilstoši saviem ienākumiem.

"Pensiju 3. līmenis ir ērts jebkādam dzīves ritmam. Palielinoties ienākumiem, jācenšas palielināt arī savas iemaksas. Gadījumos, kad finanšu situācija pasliktinās, ir iespējams iemaksu apjomu samazināt. Regulāri novirzot līdzekļus pensiju 3. līmeņa uzkrājumā, tas var palielināt sagaidāmo pensiju līdz pat 80% no ienākumu apjoma pirms darba gaitu beigšanas," norāda Zvaigznīte, kas ir arī CBL Atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja.

Tomēr tieši gados jaunāki iedzīvotāji ir izdevīgākās pozīcijās – piemēram, ja no 35 gadu vecuma ik mēnesi sāk ieguldīt 30 eiro, tad līdz pensijas vecumam šis uzkrājums var sasniegt 20 tūkstošus eiro. Savukārt, sākot krāt 55 gados, summa būs vien 4 tūkstoši eiro.

"Tikpat svarīga kā pirmā ir arī otrā priekšrocība – pensiju 3. līmenis ir pilnībā jūsu nauda. Jūs to varat atstāt mantojumā jebkurai brīvi izvēlētai vienai vai vairākām personām. "

Nodokļu atgūšana – būtisks bonuss

"Iespēja atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokli par pensiju 3. līmeņa iemaksām ir būtisks ieguvums, kas nav jāgaida. Pašlaik šādi var atgūt 20% no savām iepriekšējā kalendārajā gadā veiktajām iemaksām," uzsver Zvaigznīte.

Jāievēro divi nosacījumi:

1. Iemaksas nepārsniedz 10% no bruto algas, par ko ir samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis;

2. Kopā gadā iespējams saņemt nodokļu atmaksā līdz 800 eiro (tātad gadā iespējams atgūt 20% no iemaksām līdz 4000 eiro).

Piemēram, ja bruto alga 2023. gadā bija 1500 eiro un pensiju 3. līmeņa plānā iemaksāti 150 eiro mēnesī, tad gadā uzkrāju 1800 eiro. Ienākuma nodokļa atmaksā es saņemšu 20 % jeb 360 eiro.

Šo atgūto naudu varat atkal ieguldīt.

Kā izvēlēties pensiju 3. līmeņa plānu?

"Pirmais un galvenais ieteikums ir izvēlēties savam vecumam atbilstošu pensiju plānu.

Proti, lai šis plāns nav pārlieku piesardzīgs savā ieguldījumu politikā vai tieši otrādi – pārlieku agresīvs.

Pareizi izvēlēts pensiju uzkrājuma plāns sniedz iespēju iegūt gan drošāku, gan lielāku uzkrājumu. Ar atbilstošu plānu jūs varat sasniegt lielāku paredzamo ienesīgumu, kā arī, tuvojoties pensionēšanās vecumam, nodrošināt lielāku stabilitāti," uzsver CBL Atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja.

Būtiski ir iepazīties arī ar pensiju plānu komisijas maksām. Ieguldījumu politika nosaka plāna peļņu ilgtermiņā, bet komisijas maksas nosaka to, cik jums šie ieguldījumi izmaksās. Šobrīd pelnošākais pensiju 3. līmeņa plāns Citadelē ir CBL Indeksu ar komisijas maksu gadā 0,53%. Tas ir visizdevīgākais pensiju 3. līmeņa indeksu plāns Latvijā ieguldījumiem līdz 100 000 eiro un privātajiem klientiem.

Jo lielākas komisijas, jo mazāka peļņa.

Ieteicamo pensijas plānu var viegli noskaidrot katra pensiju fonda mājaslapā.

Vai uzkrāto naudu var saņemt ātrāk pirms aiziešanas pensijā?

Atšķirībā no pirmajiem diviem pensiju līmeņiem 3. līmeņa kapitāls ir pieejams jau no 55 gadu vecuma – to var sākt izmantot pat tad, kad turpināt darba gaitas, var tērēt un uzkrāt vienlaikus vai arī sākt savu kapitālu izņemt pakāpeniski.

"Jūsu pensiju 3. līmeņa uzkrājums turpinās pelnīt arī tad, kad sāksiet to izmantot."

"Liela daļa mūsu klientu, kas ir vecāki par 55 gadiem, turpina krāt pensiju 3. līmenī. 2023. gadā šo klientu iemaksas bija nedaudz vairāk par pusi no visām klientu iemaksām, kas ir ļoti apsveicami. To noteikti veicina arī pieminētā valsts sniegtā iespēja atgūt iedzīvotāja ienākumu nodokli par savām iemaksām," uzsver Agnese Zvaigznīte.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele".

Svarīgākais
Uz augšu