Liels Ķīnas uzņēmums slepeni aizbēdzis no Krievijas tirgus (2)

TVNET | FINANCENET
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas lielākais videonovērošanas kameru ražotājs, kurš Krievijai nodrošināja teju pusi no novērošanas kamerām, slepeni pametis krievijas tirgu, vēsta “CNews”, atsaucoties uz avotiem IT nozarē.

Kompānija “Hikvision” vienpusēji lēmusi pārtraukt darbību Krievijā, nebrīdinot par saviem plāniem ne klientus, ne partnerus. “Hikvision” Krievijas vietne arī pārtraukusi darboties; tās oficiālā grupa sociālajā tīklā “Vkontakte” dzēsta, bet telefoni neatbild nevienā no pārstāvniecībām.

“”Hikvision” negaidīti visiem faktiski pilnībā pārtraukusi piegādāt savu produkciju un pieņemt jaunus pasūtījumus,” izdevumam “CNews” sūdzas viens no avotiem, Krievijas kompānijas pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, lēmums ir bijis pārsteigums visiem. “Ķīnas piegādātāja aiziešana no Krievijas tirgus kļuva par negaidītu pārsteigumu visiem. Krievijas “Hikvision” birojā, kur strādāja ap 100 cilvēku, pēkšņi notika masveida atlaišana,” stāstīja “Marvel Distribution” pārstāvis.

Krievijas kompānija “Videoglaz”, kas strādā videonovērošanas jomā, brīdinājusi, ka Ķīnas piegādātāja aiziešana no Krievijas tirgus draud ar videonovērošanas aprīkojuma deficītu. Jau tuvākajā laikā var rasties detaļu trūkums, tāpat apdraudēta arī “Hikvision” mākoņservisa un tehniskā atbalsta pieejamība.

Pēc “Videoglaz” datiem Ķīnas piegādātājs varēja pamest Krievijas tirgu ASV sankciju draudu dēļ. “Hikvision” produkcija jau ir aizliegta ASV un Lielbritānijā, bet 2023. gadā ASV Tirdzniecības ministrija “melnajā sarakstā” ieviesa vairākas tās meitaskompānijas. Tiek norādīts, ka pirms kara “Hikvision” nodrošināja 25% no Krievijas tirgus vajadzībām, bet pēc 2022. gada “Hikvision” sastādīja jau 70% no Krievijas videonovērošanas tirgus.

“Cik zinām, “Hikvision” saka, ka tas ir īslaicīgs risinājums, taču pēdējo divu gadu laikā pārāk bieži esam dzirdējuši līdzīgus paziņojumus no Rietumu tirgotājiem un esam pārliecinājušies, ka nekas nav tik pastāvīgs, kā “īslaicīgs risinājums”,” sacīja “Marvel Distribution” pārstāvis.

Pēc Krievijas varasiestāžu datiem, 2024. gada sākumā visā Krievijā bija uzstādītas vairāk nekā miljons kameru pilsoņu novērošanai. Janvārī tika pieņemts lēmums pieslēgt iedzīvotāju novērošanas sistēmai privātās kameras. Pirmais reģions, kur privātās kameras tiks izmantotas valsts mēroga seju atpazīšanas sistēmā, būs Permas apgabals.

Svarīgākais
Uz augšu