Jau rīt iespēja sievietēm: bezmaksas konsultācija ar ginekologu

Egoiste
Foto: Publicitātes foto

Jau otrdien, 28. maijā, no plkst. 10.00 līdz 17.00 ikviena sieviete Latvijā tiek aicināta uz “Telefonrandiņu ar ginekologu” – bezmaksas konsultāciju pa tālruni, lai saņemtu ginekologu atbildes par kontracepciju un citām aktuālām tēmām. Bezmaksas konsultācija būs pieejama pa tālruni 25442259, un vēlamo konsultācijas laiku ieteicams pieteikt iepriekš, aizpildot pieteikuma formu šeit.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētījumā* noskaidrots, ka 31% sieviešu 25–49 gadu vecumā uzskata hormonālās pretapaugļošanās tabletes par ļoti efektīvu metodi, lai izsargātos no grūtniecības. Tomēr, kā rāda ārstu novērojumi, sieviešu zināšanas par kontracepciju varētu būt krietni labākas: no visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem jebkad ir bijušas dzimumattiecības, ļoti liela daļa – 43% – kā kontracepcijas metodi ir lietojuši pārtraukto dzimumaktu, kas slikti pasargā no nevēlamas grūtniecības un nepasargā no seksuāli transmisīvām infekcijām. Turklāt iespēja izsargāties no nevēlamas grūtniecības nav vienīgais ieguvums sievietes dzīves kvalitātei, lietojot hormonālās pretapaugļošanās tabletes: tās atvieglo sāpīgas mēnešreizes, mazina asins zudumu to laikā, uzlabo ādas stāvokli un mazina dažādas hroniskas veselības problēmas, ar ko visbiežāk saskaras sievietes, – akni, migrēnu, mazasinību.

“Ikdienā konsultējot sievietes par kontracepciju, esmu ievērojusi, ka ir ļoti dzīvi dažādi mīti un aizspriedumi par mūsdienīgu un efektīvu izsargāšanos. Domāju, tas daudziem pāriem liedz baudīt seksuālās attiecības brīvi un bez raizēm. Turklāt hormonālajai kontracepcijai piemīt arī citi pozitīvi ieguvumi, piemēram, mazāk apjomīgas, vieglākas un nesāpīgākas mēnešreizes. Vēlos iedrošināt – dzīvojam taču 21. gadsimtā, un ģimenes plānošanā, intīmajā dzīvē un sievietes veselībā noteikti ir vieta mūsdienīgiem risinājumiem un iespējām,” saka Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dr. Vija Veisa.

Kā rāda Latvijas pētījums par seksuālās un reproduktīvās veselības ietekmējošiem faktoriem un paradumiem, visvairāk iedzīvotāju, kas norādījuši, ka viņi paši vai viņu dzimumpartneri jebkad ir lietojuši hormonālās pretapaugļošanās tabletes, ir 25–49 gadu vecuma grupā. Taču šajā vecumgrupā ir arī vislielākais iedzīvotāju īpatsvars, kas atzīmē, ka ir izmantojuši pārtraukto dzimumaktu kā kontracepcijas metodi – 39,8% vīriešu un 55,9% sieviešu.

“Katrai sievietei, katram pārim ir tiesības un bieži arī iespējas izvēlēties sev vispiemērotāko kontracepciju, bet ir nepieciešamas pamatzināšanas gan par savu un partnera organismu, gan par pieejamām kontracepcijas metodēm. Diemžēl 2020.–2023. gadā veiktais Veselības ministrijas iniciētais pētījums pierāda, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem nevar atbildēt pat uz vienkāršiem ar seksuālo un reproduktīvo veselību saistītiem jautājumiem, piemēram, par kontracepcijas metožu efektivitāti,” pētījuma rezultātus komentē RSU Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece prof. Gunta Lazdāne.

28. maijā uz sieviešu jautājumiem atbildēs:

no plkst. 10.00 līdz 13.30 – Dr. Lāsma Līdaka, Dr. Dace Matule, Dr. Alise Vigule, Dr. Modrīte Kraujiņa, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Karlīna Elksne;

no plkst. 13.30 līdz 17.00 – Dr. Inese Cekula, Dr. Ieva Erciņa, Dr. Marta Slaidiņa, Dr. Vija Plūme, Dr. Olga Plisko, Dr. Kristīne Pčolkina, Dr. Natālija Bērza un Dr. Katrīna Kalniņa.

Ikviena interesente vēlamo konsultācijas laiku var pieteikt iepriekš, aizpildot pieteikuma formu šeit.

* RSU sadarbībā ar Veselības ministriju tapušais pētījums par Latvijas sabiedrības reproduktīvo veselību ietekmējošiem faktoriem un paradumiem īstenots Rīgā 2023. gadā ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu