"Meduza" dibinātāja Timčenko Krievijā apsūdzēta par dalību "nevēlamā organizācijā" (2)

TVNET/LETA
"Meduza" dibinātāja Gaļina Timčenko.
"Meduza" dibinātāja Gaļina Timčenko. Foto: AP/Scanpix

Maskavas Čerjomušku rajona tiesā ir nonācis protokols pret Krievijas opozīcijas portāla "Meduza" dibinātāju Gaļinu Timčenko, kura tiek apsūdzēta par dalību "nevēlamā organizācijā", pirmdien ziņoja izdevums "Mediazona", kas šo protokolu atrada tiesas kartotēkā.

Informācija par šo protokolu parādījās pirmdien. Tiesas kartotēkā teikts, ka lietas materiāli reģistrēti jau 2.maijā, bet šāds datums varētu būt radies pārrakstīšanās dēļ. Sēde šajā lietā vēl nav noteikta.

"Pirmkārt, kā parasti, lietu ierosinājuši neveikli mērgļi. Es nevis piedalos, bet vadu nevēlamu organizāciju. Varēja izdomāt kaut ko nopietnāku, neieslīgstot sīkumos. Otrkārt, man ir pilnīgi vienalga. Tas ir, es pat jūtu atvieglojumu (..) Nav nekādas kārtības, ja pret darbiniekiem ierosina lietas, bet pret vadītāju ne," komentēja Timčenko.

Saskaņā ar "Mediazona" ziņām šī gada pirmajos četros mēnešos Krievijas tiesās ir iesniegti 19 protokoli par "piedalīšanos" neatkarīgu mediju darbībā, kurus Ģenerālprokuratūra atzinusi par "nevēlamiem". No šiem protokoliem vismaz 12 bija pret "Meduza" lasītājiem, darbiniekiem un autoriem.

Krievijas spēka struktūras var ierosināt krimināllietu pēc Kriminālkodeksa 284.panta 1.daļas par dalību "nevēlamā organizācijā", kas paredz cietumsodu līdz četriem gadiem.

Pērn Timčenko telefonā tika konstatēta spiegošanas programmatūra "Pegasus", kas ļauj iegūt pilnīgu piekļuvi telefona saturam, tostarp mājas adresei, tikšanos sarakstam, fotogrāfijām un pat šifrētai sarakstei.

Tā viņas telefonā uzstādīta 2023.gada februārī - divas nedēļas pēc tam, kad "Meduza" Krievijā tika pasludināta par "nevēlamu organizāciju".

Nevalstisko organizāciju "Access Now" un "Citizen Lab" speciālisti izteica pieņēmumu, ka šī kiberuzbrukuma līdzdalībnieki var būt vairāku valstu specdienesti - no Latvijas, kur atrodas "Meduza" birojs, līdz Azerbaidžānai, Kazahstānai vai Uzbekistānai, jo šīs valstis izmantojot "Pegasus".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu