Meikaps bez kaitējuma acīm Kas jāievēro kontaktlēcu lietotājiem?

TVNET
Foto: puhhha/Shutterstock

Kontaktlēcas ir ļoti ērta redzes korekcijas metode, taču ir jāievēro daži ierobežojumi – ar lēcām nav vēlams peldēties baseinā, iet dušā vai pirtī. Joprojām pastāv maldīgs uzskats, ka kontaktlēcas nav savienojamas arī ar kosmētikas lietošanu. Šajā rakstā to atspēkosim, skaidrojot, kas jāielāgo kontaktlēcu lietotājiem, izvēloties un izmantojot kosmētiku.

Kad uzklāt grimu – pirms vai pēc lēcu ielikšanas?

Atceries "zelta likumu" – kontaktlēcas acīs liec pirms kosmētikas uzklāšanas! Šādi varēsi izvairīties no kosmētikas daļiņu, piemēram, ēnu vai pūdera iekļūšanas acīs, kas var pasliktināt lēcu optiskās īpašības un palielināt alerģiskas reakcijas vai acu infekcijas risku, nepatīkami kairinot un radot graušanas sajūtu, asarošanu un arī acs apsārtumu.

Lai novērstu šādu iespējamību, vispirms ieliec acīs lēcas un tikai tad ķeries pie dekoratīvās kosmētikas uzklāšanas! Tomēr šis noteikums attiecas tikai uz grimu.

Ja matu veidošanai tiek izmantota matu laka, tā jāizsmidzina pirms lēcu ielikšanas, jo lakas daļiņas, nokļūstot uz lēcu virsmas, bojā tās un var izraisīt acu kairinājumu.

Ja gadās, ka acīs pēc grima uzklāšanas iekļūst kosmētikas daļiņas, radot kairinājumu, izņem lēcas, rūpīgi tās noskalo speciālajā kopšanas šķidrumā, notīri kosmētiku un tikai tad atkal mēģini ievietot kontaktlēcas.

Kad notīrīt kosmētiku – pirms vai pēc lēcu izņemšanas?

Kontaktlēcu ražotāju instrukcijas ir viennozīmīgas un nepārprotamas – lēcas no acīm ir jāizņem pirms dekoratīvās kosmētikas noņemšanas. Tātad, vispirms izņem lēcas un tikai tad lieto meikapa noņemšanai paredzētos līdzekļus. Šādi jārīkojas, ko kosmētikas noņemšanas produkti cieši piesaistās kontaktlēcas materiālam, to neatgriezeniski sabojājot: izmainās lēcas caurspīdīgums, mitrināšanas spēja, slīdīgums un pat bāzes liekuma rādiuss, tātad – lēca kļūst ciešāka un var sākt nospiest acs virsmas asinsvadus kā žņaugs.

Sekojot šim algoritmam, ir mazāks risks, ka grima daļiņas nokļūs uz lēcām. Jebkurā gadījumā

pēc lēcu izņemšanas tās ir rūpīgi jānotīra ar kopšanas šķīdumu un jāievieto uzglabāšanas konteinerā.

Kādi grima uzklāšanas likumi vēl jāielāgo lēcu lietotājiem?

Foto: Paul Collection/Shutterstock

Jau noskaidrojām, ka lēcas jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms grima noņemšanas. Tāpat, lai pasargātu acis no alerģijām un kontaktlēcas no to optisko īpašību zaudēšanas, ieteicams:

  • Skropstu tušu uzklāt tikai uz skropstu galiem, izvairoties no tušas uz to saknēm, jo tas var izraisīt Meiboma dziedzeru aizsērēšanu. Meiboma dziedzeri atrodas augšējo un apakšējo plakstu skrimšļa plāksnītē un lēni producē taukvielas, kas pasargā aci no izžūšanas un nostiprina asaru plēvīti. Sabiezējusi, sīkus kunkulīšus veidojoša skropstu tuša ir pazīme, ka tušas kalpošanas laiks ir beidzies!
  • Lai krāsas daļiņas neiekļūtu acīs, izvairīties izmantot acu zīmuli zem augšējo skropstu augšanas līnijas un virs apakšējo skropstu līnijas;
  • Izvēlēties vienkāršas ēnas, kas ir smalkas un birstošas, bez spīdumiem un uzklājamas uz plakstiņa ar otu vai aplikatoru.

Acu ēnas, kas satur sīkas daļiņas, piemēram, birstošus spīduma gabaliņus jeb «gliterus», noteikti nav lēcu lietotāja labākais draugs, jo var pakļūt zem lēcas un skrāpēt radzeni;

  • Lai skropstas būtu apjomīgākas un labāk atdalītas, pēc skropstu tušas uzklāšanas tās nereti izķemmē ar speciālu atdalošo birstīti, tomēr, lietojot lēcas, no šī soļa labāk atteikties, jo, ķemmējot skropstas, pastāv liela iespējamība tušas daļiņām nonākt uz lēcām;
  • Uzmanīgi izvērtēt savu acu zīmuļu arsenālu. Jauns, nupat nopirkts acu zīmuļa serdenis ir mīksts, ar to viegli var izcelt acis un uzzīmēt acu līniju! Parūpējies, lai acu zīmulis vienmēr ir uzasināts tā, lai tā koka pamatne nesaskrāpē acs līniju.

Kādu kosmētiku ieteicams izvēlēties kontaktlēcu lietotājiem?

Hipoalerģiski kosmētikas līdzekļi ir ieteicami ne tikai kontaktlēcu lietotājiem, bet ikvienam, īpaši, ja ir nosliece uz alerģijām.

Hipoalerģiski produkti ir labākā izvēle izmantošanai acu zonā, jo acis ir ļoti jutīgas pret ārējiem kairinātājiem – arī lēcas tās uztver kā svešķermeni, bet, ja uz konjunktīvas nokļūs nepiemērotas kosmētikas daļiņas, būs grūti izvairīties no acu kairinājuma un apsārtuma.

Izvēlies dekoratīvo kosmētiku – skropstu tušu, acu ēnas u.c. – uz ūdens bāzes, jo uz eļļas bāzes izgatavoti produkti ir lēcām kaitīgāki, to ietekmē lēcas ātri vien kļūst gaisa necaurlaidīgas un nelietojamas.

Izvēloties skropstu tušu, ieteicams, lai sastāvā nebūtu mikrošķiedru, ko ražotāji izmanto skropstu pagarinoša efekta sasniegšanai. Pēc tušas uzklāšanas mikrošķiedras ar laiku var atdalīties un nokļūt uz acs virsmas, radot kairinājumu.

Labākais risinājums lēcu nēsātājiem – skropstu tuša uz ūdens bāzes.

Izvēloties acu ēnas un vaigu sārtumu, pievērs uzmanību produktiem ar krēmveida struktūru. Tie ir ne vien noturīgāki, bet arī mitrina ādu, novēršot tās izžūšanu. Pūderveida vaigu sārtums un ēnas ir vieglāk uzklājami, bet šie produkti nav noturīgi un to mikrodaļiņas var nokļūt uz acs gļotādas.

Foto: Paul Collection/Shutterstock

Kādas kļūdas kosmētikas lietošanā var kaitēt acu veselībai?

Svarīgākais – vienmēr vajadzētu sekot instrukcijām.

Ja uz iepakojuma atzīmēts, ka konkrēto līdzekli nedrīkst lietot ādai ap acīm vai kādi citi norādījumi, nevajadzētu pašam kļūt par kosmetologu, cerot, ka "varbūt nekas nenotiks".

Acs gļotāda ir ļoti jutīga uz kairinājumu, radzenes priekšējo virsmu var ātri apdedzināt vai nokodināt pat ar šķietami nekaitīgiem līdzekļiem, izraisot sāpes, fotofobiju un pat izteikti miglainu redzi.

Jāielāgo, ka, gluži tāpat kā pārtikas produktiem, arī kosmētikai ir savs lietošanas termiņš. Ja lieto vecu kosmētiku, tās ķīmiskā formula vairs neatbilst sākotnējam raksturojumam, tāpēc var sākties nieze, dedzināšana, apsārtums, asarošana. Ja kas tāds veidojas, kosmētika ir nekavējoties jānoņem un vainīgais produkts jāizmet.

Ja nupat ir pārslimota kāda acu kaite, piemēram, konjunktivīts, ieteicams iegādāties jaunu acu kosmētiku.

Centies neizmantot vates piciņas vai speciālos aplikatorus vairākām kosmētikas uzklāšanas reizēm! Iemesls gluži tāds pats – tā ir labvēlīga vide dažādām baktērijām.

Dažkārt nākas kosmētiku uzklāt un notīrīt pat vairākas reizes dienā. Šādos gadījumos labs risinājums ir vienas dienas lēcas, jo tām nav nepieciešama īpaša kopšana – izņemot lēcas no acīm, tās vienkārši izmet, pirms nākamās grima uzklāšanas ieliekot jaunu lēcu pāri. Ja nepieciešams, labāk vienā dienā izlietot vairākus pārus lēcu nekā riskēt ar acu veselību.

Raksts tapis sadarbībā ar optikas veikalu "Vision Express".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu