Pēdu nedraugi vasarā - tulznas

Egoiste
Foto: Shutterstock

Tulznas ir vasaras aktualitāte teju nr. 1! Bet kā tas nākas, ka, pat tulznu veidošanos paredzot, tomēr aizvien kāpjam uz tiem pašiem grābekļiem un tajās iedzīvojamies? Kā izvairīties no tām un vai tas maz ir iespējams? Atbildi meklējām kopā ar Apotheka sertificēto farmaceiti Amandu Ozoliņu.

Kas īsti ir tulzna? 

Tulzna ir dabīgi veidojies polsteris jeb spilventiņš, ar ko organisms cenšas sargāt kādu vietu no nemitīgas berzes. Ādas bojājumus tulznu veidā īpaši veicina mitrums un karstums.

"Valkājot nepiemērotus vai jaunus, vēl neienēsātus apavus, pakļaujot pēdas neierastai slodzei vai kājām ilgstoši atrodoties mitrā vidē, piemēram, sasvīstot, uz pēdām vai kāju pirkstiem var veidoties tulznas – berzes rezultātā ādas augšējā kārtiņa atdalās no apakšējās, to starpā iepildoties šķidrumam," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa. "Interesanti, ka arī pašas sāpes, ko izjūtam, kad esam uzberzuši tulznu, ir organisma signāls par traumēto vietu - citādi mēs to satraumētu vēl vairāk."

Kā tad paglābties no tulznu veidošanās un kam ikdienā pievērst uzmanību?

Lai novērstu šo nepatīkamo situāciju, vēl pirms tulznas parādās, pievērs uzmanību savai ādai un veic piesardzības pasākumus, īpaši, ja zini, ka gatavojies daudz staigāt, skriet vai veikt citas fiziskas aktivitātes.

Zeķes. Lai novērstu tulznas pūslīšu veidošanos uz kājām, valkā neilona kompresijas vai mitrumu izvadošas zeķes no dabiskiem materiāliem, piemēram, kokvilnas.

Ērti un tev piemēroti apavi! Ir jāpārliecinās, vai apavi pareizi pieguļ kājai. Kurpes nedrīkst būt pārāk šauras vai pārāk brīvas. "Apaviem jāatbilst pēdas garumam un platumam, ieteicams vaļējiem vai darinātiem no dabiskiem materiāliem, tādā veidā ļaujot ādai elpot un mazinot svīšanu. Jāpārliecinās, ka apavi ir ērti un mīksti, pirksti tajos var brīvi izplesties un nav saspiesti. Nevajadzētu izvēlēties apavus ar plānu zoli – tie nenodrošina amortizāciju, kā rezultātā jau pēc īsas pastaigas būs jūtams nogurums un sāpes. Vispiemērotākie būs apavi ar papēdi līdz četriem centimetriem. Vienus un tos pašus apavus nevajadzētu valkāt katru dienu, tiem jāļauj izžūt, un tie regulāri jādezinficē ar antibakteriālu līdzekli," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Jau iepriekš uzlīmē plāksteri vai lieto prettulznu rullīti. "Ja iepriekš novērots, ka, veicot konkrētus darbus, tulznas parādās uz kādas noteiktas ķermeņa zonas, piemēram, papēžiem, šo vietu var nosegt ar plāksteri vēl pirms tulznu rašanās vai arī izmantot speciālu aptiekās pieejamu prettulznu rullīti – uzklātā viela izveido aizsargkārtu un profilaktiski novērš tulznu rašanos," iesaka farmaceite. 

Kop pēdas. Neaizmirsti vasarā par pareizu pēdu kopšanu, vannošanu un mitrinošo krēmu lietošanu.

Kā ārstēt tulznu?

Vispirms tulznas vietu maigi noskalo ar ūdeni. Pievērs uzmanību, vai noberzumā nav iekļuvuši netīrumi, tad to vajag nomazgāt, arī nedaudz ieziepējot. Dezinficē un kārtīgi nožāvē. Nelielu noberzumu apstrādei izmanto spirtu nesaturošus dezinficējošos līdzekļus.

"Mazu pūslīti noteikti nevajag vieglprātīgi pārdurt vai noplēst ādu virs pūslīša. Tur sakrājies šķidrums pamazām uzsūksies pats," uzsver farmaceite. "Pārdurt var vienīgi tad, ja tulzna ir izveidojusies ļoti liela un pati nav pārsprāgusi, radot vēl lielāku diskomfortu. To var mazliet iešķelt un šķidrumu izlaist. Pārdurtu tulznu noteikti jādezinficē. Ja tulzna izveidojusies ļoti liela un sāpīga, noteikti ieteicams vērsties pie ārsta."

Foto: Shutterstock

Kad tulzna ir apkopta, tā jāārstē. "Var uzlīmēt speciālu gela vai silikona prettulznu plāksteri ar hidrokoloīda slāni, kas ne tikai aizsargā no berzes un mazina sāpes, bet uztur arī mitrumu, kas veicinās dzīšanas procesu." Plāksteri pieejami dažādos izmēros papēžiem un pirkstiem.

"Lai aprūpētu brūci, var izmantot arī dzīšanu uzlabojošus gelus vai ziedes, kas satur, piemēram, dekspantenolu, hialuronskābi vai citas vielas," iesaka farmaceite. 

Ja pie rokas nav speciāls plāksteris, tad izmanto ierasto, tikai uzlīmē to tā, lai pūslītis nav saspiests plākstera vidusdaļā, bet nedaudz pacelts. 

Ja tulzna ir uzberzta, esi pacietīgs un mēģini atstāt to mierā. Lielākā daļa tulznu sadzīst pašas vienas līdz divu nedēļu laikā.

Neatkārto darbību, kas izraisīja tulznu, kamēr tā nav sadzijusi! "Atceries, spiediens un berze ir jānovērš, plāksteris ir domāts tikai brūces pasargāšanai no infekcijas iekļūšanas tajā. Plāksteris nav iespēja turpināt valkāt, piemēram, neērtās kurpes," skaidro farmaceite. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu