Vaksācija, depilācija, epilācija vai skūšanās? Ko izvēlēties?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pludmales sezonā īpaši aktuāla ir liekā apmatojuma likvidācija, tāpēc svarīgi ir apzināt visas iespējas, kā arī visu metožu plusus un mīnusus. Par liekā apmatojuma likvidāciju un kā pareizi kopt ādu pēc atbrīvošanās no liekajiem matiņiem, stāsta aptieku tīkla "Apotheka" konsultante Arta Bogdānova.

"Lai āda būtu veselīga un starojoša, tai nepieciešami vitamīni un minerālvielas. Vissvarīgākie ādai ir A, C, D, E vitamīns un selēns – tie darbojas kā antioksidanti, pasargājot ādas šūnas no priekšlaicīgas sabrukšanas. Savukārt B grupas vitamīni un cinks nodrošina pilnvērtīgu ādas šūnu attīstību, kā arī regulē ādas taukainību, samazinot pūtīšu rašanos. Tāpat ādai nepieciešama rūpīga un regulāra attīrīšana un mitrināšana, kas stiprina aizsargbarjeru pret ārējās vides faktoriem. Āda vairāk vai mazāk tiks traumēta neatkarīgi no izvēlētās metodes liekā apmatojuma noņemšanai, bet ir neskaitāmi soļi, kā rīkoties, lai mazinātu kairinājumu un palīdzētu ādai ātrāk atjaunoties,” stāsta Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Skūšanās - aizvien populāra

Skūšanās ir viena no vissenāk zināmajām un joprojām viena no biežāk izmantotajām matiņu likvidēšanas metodēm. Kāpēc tā? Jo tas ir ātri, nesāpīgi, to var darīt jebkurā vietā un šai metodei ir vismazākās izmaksas. Tomēr ir arī mīnusi - to nāksies atkārtot samērā bieži, jo matiņi ataug dažu dienu laikā, kā arī, pavirši darbojoties, var ātri iedzīvoties ādas iekaisumos, ieaugušos matiņos, rodas nepatīkams kairinājums un sūrstēšana. Āda skūšanas laikā un arī pēc tam ir jākopj, skuveklim jābūt tīram un asam, lai iegūtu labu rezultātu. 

"Ja kārtridža skuvekli lieto vairākkārt un ir manāmas izmaiņas tā funkciju izpildē, proti, tas kļuvis truls, ir laiks tā nomaiņai. Vienreizlietojamie skuvekļi ir paredzēti vienai lietošanas reizei, bet ļoti labi apzināmies, ka realitātē tas tiek lietots vairākkārt. Cik bieži būs nepieciešama skuvekļa vai asmeņu maiņa, ir atkarīgs no tā, cik bieži to lietosiet. Skuveklis pēc katras lietošanas reizes ir rūpīgi jāizskalo, jo tajā ātri uzkrāsies  atmirušās ādas šūnas un noskūtais apmatojums, kas savienojumā ar ūdeni rada labvēlīgu vidi baktēriju attīstībai. Tas nozīmē, ka ar katru nākamo reizi, kad tiks izmantots skuveklis, baktērijas tiks pārnestas uz traumētajām vietām ādas virskārtā un var veidoties iekaisums,” norāda Apotheka konsultante Bogdānova.

Depilācija - viegli, nesāpīgi, bet ne jutīgām zonām

Depilācija ir ir matiņu likvidēšana ādas virspusē, neiznīcinot to saknītes. Depilācijas krēmu, ko var iegādāties aptiekās un veikalos, ar speciālu lāpstiņu uzklāj matiņu augšanas virzienā un pēc norādītā laika (parasti 5 - 10 minūtes) noņem. Matiņi tiek ķīmiski šķīdināti, process ir ātrs un nesāpīgs. Mīnusi - atsevišķos gadījumos var būt alerģija, kā arī efekts ir īslaicīgs - 3-5 dienas. Depilācijas krēmus neiesaka izmantot jutīgām zonām (bikini, padusēm), tie vairāk piemēroti kāju apstrādei.

Epilācijas varianti

Epilācija ir matiņu likvidēšana zemādas slānī. Pie epilācijas pieskaita vaksāciju, epilāciju ar epilatoru (matiņu izraušana), elektroepilāciju, fotoepilāciju, lāzerepilāciju (mata sīpoliņa iznīcināšana).

Vaksācija - ne tiem, kam zems sāpju slieksnis

Vaksācija ļauj atbrīvoties no matiņiem uz vairākām nedēļām, kā arī tās izmaksas nav lielas - īpaši, ja to iepraktizējamies darīt mājās. Tomēr ir viens liels "bet" - cilvēkiem ar zemu sāpju slieksni šī metode nederēs. Vaksācija ir diezgan sāpīga, jo matiņi tiek izrauti ar visu sakni. Labā ziņa – ar laiku matiņi kļūst vājāki, plānāki, līdz ar to arī sāp mazāk. Tomēr arī šī metode kairina ādu un varam saskarties ar ieaugušiem matiņiem, ādas izsitumiem -  higiēna ir ļoti svarīga. 

"Veicot vaksāciju mājas apstākļos, nepieciešams rūpīgi noskalot ādu ar siltu ūdeni, lai noņemtu lieko vasku, un pēc tam ar vēsu, lai aizvērtu poras. Pēc tam jāuzklāj mitrinošs vai barojošs krēms, kura sastāvā ir E vitamīns, alveja vai pantenols, kas nomierinās ādu un veicinās tās atjaunošanos. Sakairināto ādu intensīvi pabaros kokosriekstu eļļa, kakao sviests vai smiltsērkšķu eļļa," uzsver eksperte.

Epilatori un fotoepilatori

Ar mājās izmantojamiem epilatoriem var apstrādāt ādu jebkurā ķermeņa daļā, lai atbrīvotos no matiņiem. Pārsvarā epilatori aprīkoti ar nelielām pincetēm, kas izrauj matiņus. Bet šobrīd pieejami arī kompakti fotoepilatori, ko var izmantot mājas apstākļos.

Epilatora iegāde ir vienreizēja investīcija, jo ierīce darbojas daudzus gadus. Bet arī šī metode zināmā mērā ir sāpīga. Jaunākā paaudzes epilatori gan aprīkoti ar dažādām ādas atsāpināšanas sistēmām, kas mazina diskomfortu.

"Atšķirībā no skūšanas un vaksācijas pēc fotoepilācijas neveidojas apsārtums, un ādas kairinājums ir minimāls, procedūras laikā būs jūtams vien siltums uz ādas un neliela nieze. Pēc ādas apstrādes ar fotoepilatoru āda jānoskalo un jāuzklāj tai mitrinošs krēms," iesaka  Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Lāzerepilācija

Lāzerepilācijas laikā lāzera gaismas stars iznīcina matiņa sakni, tāpēc tas vairs neataug. Netiek bojāta ne āda, ne apkārtējie audi. Lāzerepilācija ir mazsāpīga, tā neaizņem daudz laika, kā arī sniedz paliekošu efektu – gludu ādu visu laiku. Pie lāzerepilācijas mīnusiem varētu pieskaitīt to, ka līdz paliekošam rezultātam nepieciešama pacietība un nauda. Ieteicamais kurss ir 3 – 6 reizes, ar intervālu sākot no 3 mēnešiem. Līdzīgi kā fotoepilācijā, lāzers var iznīcināt jau izveidojušos matus, bet nekādi nevar ietekmēt jaunu matu aizmetņu veidošanos zem ādas. Tāpēc pēc kāda laika būs nepieciešama atkārtota procedūra.

Apotheka konsultante Arta Bogdānova iesaka:

  • Skūšanos vai vaksāciju veic kā noslēdzošo rituālu pēc dušas vai vannas. Siltais ūdens mīkstinās un mitrinās ādu, kā rezultātā tā tiks mazāk kairināta procedūras laikā. Pietiks vidēji 10 minūtes pavadīt siltā ūdenī, lai ādu pilnvērtīgi sagatavotu liekā apmatojuma noņemšanai.
  • Īpašas rūpes velti ceļgalu aprūpei. Tie ir pakļauti berzei visas dienas garumā, tādēļ uz tiem veidojas biezāka kārta atmirušo ādas šūnu. Virsējo raga slāni labi noņems un mitrinās ķermeņa skrubis uz eļļas bāzes.
  • Pēc procedūras noskalo ādu ar siltu, bet ne karstu ūdeni, tas palīdzēs atbrīvoties no skūšanās krēma, gēla vai vaska paliekām, kā arī likvidētā apmatojuma. Savukārt pēc tam noskalo ādu vēsā ūdenī, lai aizvērtu poras.
  • Pēc lieko matiņu noņemšanas skrubi un pīlingu atstāj plauktā – to var lietot ne agrāk kā pēc 48 stundām, tādējādi dodot ādai pietiekami ilgu laiku sadzīt.
  • Pēc procedūras izvēlies vaļīgu un “elpojošu” apģērbu, kas nekairinās traumēto ādu. Tāpat nevajadzētu vilkt sintētiska auduma apģērbu.
  • Izvēlies kosmētiku vai ķermeņa kopšanas produktus bez smaržvielām, lai mazinātu ādas kairinājumu. Nav ieteicams lietot produktus, kuru sastāvā ir spirts, mentols, piparmētras, – tie var sakairināt ādu, izraisot nevēlamas blaknes, piemēram, izteiktu sausumu un alerģiskas reakcijas.
  • Izvairies no fiziskajām aktivitātēm 24 stundas pēc procedūras. Svīšana ir fizioloģisks process, kas palīdz uzturēt nemainīgu ķermeņa temperatūru un izvadīt no organisma vielmaiņas galaproduktus un sāļus, bet sviedru sastāvā esošie sāļi kairinās jutīgo un traumēto ādas virskārtu.
  • Izvairies no došanās saulē uzreiz pēc procedūras, lai pasargātu ādu no kaitīgajiem UV stariem. Bet, ja tomēr gribi baudīt saules peldes, neaizmirsti par saules aizsargkrēmu.
  • Virs mitrinošā krēma pirms gulētiešanas var uzklāt plānu kārtu ķermeņa eļļas. Tā veidos aizsargbarjeru, āda lēnāk zaudēs mitrumu, un mitrinošais krēms nenoberzēsies gultas veļā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu