Tuvojas vasara, un mēs jau atkal nemākam sauļoties! Kas tev par to jāzina...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ik gadu esam tik ļoti pavasaros noilgojušies pēc saules, ka kāpjam uz viena un tā paša grābekļa - pārāk strauji un bez aizsardzības sākam sauļoties! Jau pirmajos saules staros gūstam apdegumus, kā arī saules aizsargkrēmu ne vien izvēlamies, bet arī lietojam nepareizi. Tāpēc kopā ar "Apotheka" farmaceiti Madaru Krišjāni atcerēsimies svarīgo par saules aizsargkrēmiem!

"Jau līdz ar pirmajām saulainajām dienām uz sejas ik rītu būtu nepieciešams uzklāt saules aizsargkrēmu, tādā veidā pasargājot jutīgo sejas ādu no kaitīgā UV starojuma un izvairoties no priekšlaicīgas novecošanās," uzsver "Apotheka" farmaceite Madara Krišjāne.

Atcerieties, bez aizsardzības atrodoties intensīvos saules staros, āda var apdegt jau 10-20 minūtēs. 

Aizsargkrēmam jābūt ar UVA un UVB aizsargfiltriem, turklāt nepieciešams pievērst uzmanību arī norādītajam saules aizsardzības faktoram jeb SPF! 

Vislabāko aizsardzību nodrošinās krēmi, kuru SPF ir 50+. Attiecīgi – jo skaitlis ir lielāks, jo spēcīgāka ir aizsardzība!

"Bērniem ieteicams izvēlēties līdzekļus ar 50+ aizsardzību, jo bērna ķermeņa un sejas āda ir ļoti jutīga pret saules stariem. Bērna āda ir piecas reizes plānāka nekā pieaugušo ādas slānis, tāpēc nepieciešams krēms ar SPF 50, kas pildīs aizsargbarjeras funkciju," uzsver farmaceite. 

Zemāku aizsardzības līmeni krēmiem var izvēlēties tie, kuriem nav izveidojušies pigmentācijas plankumi uz sejas ādas, nav jutīguma pret sauli, nav veiktas lāzerprocedūras vai netiek lietoti medikamenti un nav jau gūti saules apdegumi.

Ja saulē plānots uzturēties visas dienas garumā, aizsargkrēms jāatjauno ik pēc divām stundām, savukārt pēc peldes tas jāatjauno uzreiz. Jāatceras, ka arī ūdensnoturīgi krēmi zaudē savu iedarbību, ja ūdenī tiek pavadīts ilgāk nekā 40 minūtes, tāpēc pēc peldes ir ieteicams aizsargslāni atjaunot.

"Pareizi izvēlēts un laikus atjaunots saules aizsargkrēms spēs pasargāt ne tikai no saules apdegumiem, bet arī no pigmentu un melanomas veidošanās," uzsver farmaceite. 

Tāpat nedrīkst aizmirst arī par pienācīgu ādas apstrādi pēc sauļošanās – lai āda nekļūtu pārlieku sausa, tai nepieciešama atbilstoša mitrināšana. Pēc sauļošanās noteikti būtu ieteicams izmantot ādu nomierinošos krēmus, aerosolus vai losjonus, kas paredzēti tieši lietošanai pēc sauļošanās. Labi nomierinās un mitrinās ādu, mazinās niezi un iekaisumus produkti, kuru sastāvā ir alveja. Tāpat ir vērts iegādāties produktus, kuri satur dekspantenolu. Šie produkti mitrina un iekaisušas ādas virsējo slāni un atvieglo nelāgās sajūtas. Ērtai lietošanai un ātrākai uzklāšanai piemērotāki būs produkti spreja formā.

Foto: Shutterstock

No saules apdeguma iespējams izvairīties, neuzturoties tiešos saules staros laika posmā no plkst.11.00 līdz 15.00, kad tie ir viskaitīgākie.

Ceļvedis sauļošanās krēmu plašajā izvēlē:

* Ja ir vēlme ne tikai aizsargāt sejas ādu, bet iegūt tonējošu efektu, var meklēt tonējošos sauļošanās fluīdus, kas gan aizsargās ādu, gan "viltos" iedegumu.

* Problemātiskas sejas ādas gadījumā ieteicams meklēt saules aizsardzības līdzekļus, kas paredzēti tieši problemātiskai jeb aknes skartai sejas ādai. Ja aizsardzības krēmi netiek lietoti, var rasties pigmentācijas plankumi aknes skartajās vietās, un ar laiku šīs vietas var palikt arvien tumšākas. Speciālo krēmu sastāvā ir arī vielas, kas nomierina sakairināto ādu un novērš tās nepilnības, tai skaitā nevēlamo spīdumu.

* Ja plānots atpūtas laikā doties peldēties, tad noteikti jāpievērš uzmanība, vai saules aizsargkrēms, fluīds vai losjons ir ūdensnoturīgs. 

* Vislabāk būtu iegādāties krēmu vienai sezonai, jo karstuma un gaisa ietekmē krēmi oksidējas un aizsargfiltri vairs nestrādā. Pagājušās sezonas krēmi vairs nederēs. 

Ja gadījies apdegt!

Pirmais solis, ja ir sajūta, ka āda ir apdegusi, ir izvairīties no tiešiem saules stariem, vislabāk dodoties iekštelpās. Tā kā āda ir sakarsusi, tai nepieciešama papildu atdzesēšana - baseins, ūdenstilpne, duša vai vēsas ūdens kompreses. Ja āda sūrst un rada diskomfortu, pirmajā dienā drīkst lietot arī bezrecepšu pretsāpju līdzekļus, kuru sastāvā ir ibuprofēns, sāpju atvieglošanai.

Glābējs būs aptiekā iegādājamie pēc sauļošanās līdzekļi. Tie gan mitrinās ādu, gan to pabaros un novērsīs apsārtumu, ādas lobīšanos un sūrstēšanu. Konsultējoties ar farmaceitu, izvēlieties sev piemērotāko ādas aizsarglīdzekli – losjonu, gēlu, ādas pieniņu, izsmidzināmu vai krēmveida līdzekli. Bērniem noteikti jāizvēlas speciāli, tiem piemēroti līdzekļi.

Rūpēm par ādu nekādā gadījumā neizvēlieties līdzekļus, kuru sastāvā ir eļļas, jo tās bloķēs ādas atdzišanu un kavēs atveseļošanos.

Pēc saules apdeguma ķermenis ir zaudējis daudz ūdens, tāpēc atcerieties lietot daudz šķidruma. Regulāra ūdens lietošana pasargās organismu no dehidrācijas. Lai pasargātu ādu turpmāk, izvēlieties vieglus un brīvus apģērbus, lai tie neberzētos pret ādu un ļautu tai elpot. 

Lai patīkama un veselīga sauļošanās! 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu