Skropstu tuša jāmaina ik pēc 3 mēnešiem jeb ko tu nezināji par savu kosmētiku

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Pavasarī ierasti mēs mazgājam logus, tīrām dzīvojamo platību un izšķirojam garderobi, taču, kā izrādās, ļoti svarīgi ir arī veikt ģenerāltīrīšanu mūsu kosmētikas maciņos. Kā tas notiek un ar ko sākt? Un vai zināji, ka esam ļoti vieglprātīgi pret kosmētikas līdzekļu derīguma termiņiem?

Sāc ar pašu maciņu!

Izberot maciņa saturu uz galda, aplūko pašu maciņu. Vai tas jau nav nokalpojis savu laiku? "Protams, dabai draudzīgāk ir to izmazgāt un turpināt lietot, bet, ja materiāls to nepieļauj, labāk saki tam ardievas un iegādājies jaunu - tādu, kuru vari arī izmazgāt," stāsta Apotheka Beauty kosmētiķe Katrīna Blumberga.  Atceries, ka maciņu gan drīkst mazgāt zemā temperatūrā!

Otas un sūkļi

Kosmētikas maciņos nereti ir otas un dažādi sūklīši. Arī tas viss ir jāizmazgā un pat iesakāms dezinficēt. Pētījumi rāda, ka tieši sūkļi un otiņas ir visbiežākie mikrobu perēkļi, kas nozīmē, ka to lietošana ikdienā pakļauj tavu sejas ādu lielākam iekaisuma riskam. Ar ko mazgāt? Der parastās saimniecības ziepes jeb trauku mazgāšanas līdzeklis, kam ir attaukošanas īpašības. Pēc ieziepēšanas otiņas īpaši kārtīgi ir jāizskalo un, protams, jāļauj dabīgi izžūt uz dvielīša. Kā uzsver skaistumkopšanas eksperte Katrīna Blumberga, otas un sūkļi patiesībā ir jāmazgā vismaz reizi mēnesī; ideāli ik pēc pusotras vai divām nedēļām. Bet vēlams arī otas ik pa laikam apsmidzināt ar dezinficējošiem līdzekļiem. 

Starp citu, pētījumos atklājies, ka visvairāk baktēriju uzkrājas acu ēnu un vaigu sārtuma otiņās, savukārt trešo šā neglaimojošā topa vietu ieņēma lūpu spīduma otiņa.

Krēmu maiņa

Laikam kļūstot siltākam, vēlams nomainīt arī sejas krēmus. Barojošos krēmus vai īpaši tonējošos pūderkrēmus vajag aizstāt ar vieglākas tekstūras krēmiem. Pavasarī ādai piemēroti būs ādas kopšanas produkti ar hialuronskābi un ar ūdens bāzes formulu. Tāpat svarīgi ir izvēlēties krēmus, kuros ir aizsardzība pret sauli - jo tas pasargā no grumbiņu veidošanās. "Var izvēlēties kosmētikas produktus, kuriem ir SPF aizsardzība, taču būtu nepieciešams izmantot arī atsevišķus saules aizsarglīdzekļus ar lielāku SPF, vismaz SPF30," stāsta Apotheka Beauty kosmētiķe Katrīna Blumberga.

Padoms! Krēmus neņemt ar pirkstu, īpaši, ja ir gari nagi, aiz kuriem mēdz sakrāties netīrumi, bet ar karotīti vai lāpstiņu - tā mazinot iespēju krēmā savairoties baktērijām.

Foto: shutterstock.com

Pārskati derīguma termiņus!

Ja pusotru vai divus gadus neesi pat pieskārusies kādam aizsāktam produktam, nekavējies un izmet to! Tad pārlūko atlikušos - jebkura izmaiņa tekstūrā, krāsā vai smaka ir indikators, ka produktu vēlams izmest. 

Ādas kopšanas produktiem ir arī derīguma termiņš, tāpēc no visa, kam tas ir beidzies, obligāti ir jāatbrīvojas - savu ādu nevajadzētu pakļaut riskam. 

No kura brīža skaitāms derīguma termiņš? Pēc atvēršanas (PAO), piemēram, 6M nozīmē, ka pēc atvēršanas produkts ir derīgs 6 mēnešus. Sejas krēma glabāšanas laiks ir 2–3 gadi, pēc atvēršanas tas jāizlieto 3–12 mēnešu laikā.

Atceries, ka ekokosmētika bojājas ātrāk, jo ražotāji izvairās no konservantu lietošanas, kas pagarina derīguma termiņu. 

Foto: Publicitātes foto

Kosmētikas produkts, ko biežāk nepieciešams pāŗbaudīt, ir skropstu tuša! Apmēram ik pēc 90 dienām tā esot jānomaina, jo tumša, mitra vide ir teicama baktēriju vairošanās vieta!

Gada garumā vari lietot lūpu krāsas, sejas krēmus un acu zīmuļus. Bet lūpu spīdumu vajadzētu izmest pēc aptuveni pusotra gada lietošanas. 

Divu gadu laikā tev jāizlieto dezodorants, zobu pasta, pūderis, kā arī smaržas.

Lielākie kosmētikas ilgdzīvotāji ir lūpu balzams un saules aizsargkrēmi. 

Kur tev stāv kosmētika? Tikai ne vannas istabā!

Būtiski ir arī izvēlēties pareizu vietu tavai kosmētikai. "Turi savu kosmētiku vēsā un tumšā vietā, bet ne vannas istabā. Tā ir mitrākā vieta mājās, kur visaktīvāk vairojas mikroorganismi, baktērijas," stāsta kosmētiķe. Kosmētiku nedrīkst pakļaut arī, protams, tiešiem saules stariem, jo tā paātrina kosmētikas konservantu un citu vielu sadalīšanos, kas izraisa līdzekļa bojāšanos. Kur tad vislabāk glabāt? Ja nav norādīts ledusskapī - tad vēsā, tumšā vietā. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu