Ulmaņa BMW ik mēnesi izmaksā 1300 latu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Valsts prezidenta kancelejas automašīnu uzturēšana pērn izmaksājusi vairāk nekā 33 tūkstošus latu. Tostarp aptuveni puse naudas tērēta par eksprezidenta Gunta Ulmaņa rīcībā esošo limuzīnu BMW750iL. Pēc portāla TVNET aprēķiniem Ulmaņa automašīnas nomas un uzturēšanas maksa pārsniedz 1300 latu mēnesī.

Valsts prezidenta Valda Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa portālam TVNET pastāstīja, ka 2010.gadā visu prezidenta kancelejas īpašumā un lietošanā esošo transportlīdzekļu uzturēšana (tai skaitā divu auto noma, auto remonti, apdrošināšana, mazgāšanas, stāvvietas u.c. izdevumi) ir izmaksājusi 33 193 latus.

Nomas maksa gadā - gandrīz 15 tūkstoši

Starp kancelejas lietošanā esošajiem auto ir arī eksprezidentam Ulmanim nodotais limuzīns BMW 750 iL. Šo automašīnu Ulmanis lieto kopš 2007.gada 24.oktobra.

Tās nomas izdevumi 2010.gadā bija 14 622,84 lati. Savukārt citi uzturēšanas (remonti un apkopes) izdevumi pērn veidoja 1676,89 latus.

Pēc Rassas teiktā, Ulmanim nomātās mašīnas līgums beidzas šoruden. Tad arī tiks sludināts jauns konkurss. Arī šā auto nomāšanu noteica konkurss.

Jautāta, kamdēļ par šā auto nomu ik mēnesi jāmaksā tik liela summa un vai nebūtu lētāk, ja to iegādātos, Rassa teica:

Eksprezidenta auto nav parasta mašīna. Tā nav "Volkswagen Golf". Tas ir limuzīnu klases BMW.

Patlaban šāds lietots auto maksā aptuveni 30 tūkstošus eiro, bet 2007.gadā tā cena bija ap 100 tūkstošiem eiro.

Savukārt šobrīd jauna modeļa cena svārstās no 80 līdz 200 tūkstošiem eiro (atkarībā no aprīkojuma).

Foto: Publicitātes foto

Valsts apmaksāts auto pienākas, lai arī iesaistās politikā

Ulmanis visu laiku lietoja un turpina lietot valsts apmaksātu auto, kaut arī ir iesaistījies aktīvajā politikā. "Tādas ir viņa sociālās garantijas." Arī pensija eksprezidentiem pienākas, neatkarīgi no viņu darbības, Rassa sacīja.

Kanceleja apmaksā darbinieku auto

Valsts prezidenta kanceleja rūpējas arī par kancelejas darbinieku automašīnām. Darba pienākumu pildīšanai kancelejai ir dienesta automašīnas, kuras arī izmanto darbinieki. Auto uzturēšanas izmaksas sedz kanceleja.

Informācija par Prezidenta kancelejas rīcībā esošajām automašīnām:

Marka, modelis

Izlaides gads

Nomā vai īpašumā

Automašīnas lietotājs

BMW, 520

2008

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

BMW, 520

2008

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

BMW, 520

2008

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

BMW, 520

2008

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

BMW, 525

2002

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

Chevrolet, Astro

1996

Īpašumā

Kancelejas lietošanā

Mercedes Benz, ML 350

2005

Nomā

Kancelejas lietošanā

BMW, 750

2007

Nomā

Eksprezidenta G. Ulmaņa lietošanā

"Chevrolet Astro" ir busiņš, kuru kancelejas darbinieki izmanto dažādu saimniecisku lietu veikšanai, piemēram, pārvadājot puķu podus, paklājus, krēslus, mēbeles, karogus un citas lietas. Tāpat šo mikroautobusu izmanto Jūrmalas rezidences vajadzībām.

Par prezidenta auto atbildīgi NBS

Savukārt par paša prezidenta auto atbild Nacionālie bruņotie spēki.

To pārstāvis Normunds Stafeckis uz daudzajiem TVNET jautājumiem par prezidenta auto atbildēja, ka informācija, kas saistīta ar tehniskajiem līdzekļiem, tajā skaitā transporta līdzekļiem, kurus izmanto apsargājamās personas drošības nodrošināšanā, saskaņā ar likumu "Par valsts noslēpumu" ir klasificēta informācija.

Prezidents nedrīkst stūrēt auto

Viņš gan apstiprināja, ka pēc likuma jaunievēlētajam prezidentam pienākas apsardze no ievēlēšanas brīža. Prezidenta drošību fiziski un tehniski nodrošina Nacionālo bruņoto spēku Militārā policija.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu apsardzi, prezidentam netiek ļauts vadīt auto.

Beidzot būs skaidra kārtība

Rassa atgādināja, ka līdz šim nebija skaidri noteikta kārtība saistībā ar eksprezidentu automašīnu, dzīvokli, sekretāri. Tagad tā atrunāta speciālos valdības noteikumos.

Tādējādi atšķiras bijušo Valsts prezidentu rīcībā esošo auto nodrošinātāji. Ulmaņa gadījumā tā ir Valsts prezidenta kanceleja. Savukārt par Vairas Vīķes-Freibergas automašīnu pēc prezidentes gaitām rūpējas Nacionālie bruņotie spēki.

Arī tad, kad Zatlers beigs prezidenta gaitas, viņa auto būs uzticēts bruņotajiem spēkiem. Tie nodrošinās arī Zatlera apsardzi.

Eksprezidentiem auto vajadzīgi

Valsts apmaksāts auto eksprezidentiem vajadzīgs, jo viņi arī pēc prezidentūras beigām ir sabiedrībā aktīvi cilvēki, kuri dodas uz daudziem pasākumiem un dara dažādus sociālos darbus, Rassa pamatoja mašīnas nepieciešamību.

Valsts eksprezidentiem apmaksā ne tikai automašīnu.

Eksprezidentiem apmaksā arī auto vadītāja pakalpojumus, iztērēto degvielu un auto apdrošināšanu.

Tāpat bijušajiem prezidentiem pienākas valsts apmaksāta sekretāre un dzīves vieta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu