Putins izsludina daļēju mobilizāciju Krievijā (62)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: Postimees

Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdienas rītā uzrunā paziņojis, ka Krievijā tiks izsludināta daļēja mobilizācija, vēsta portāls "Meduza".

"Lai aizstāvētu mūsu dzimteni un [teritoriālo] nedalāmību, uzskatu par nepieciešamu atbalstīt daļēju mobilizāciju," Putina teikto atreferē telekanāls REN.

Putins arī runāja par Rietumu "kodolšantāžu" un norādīja, ka Krievijas rīcībā ir kodolieroči, uzsverot, ka "neblefo".

Putins teica, ka "savā agresīvajā pret Krieviju vērstajā politikā Rietumi pārkāpuši jebkādu robežu. (..) Vašingtonā, Londonā, Briselē tieši mudina Kijevu pārvietot karadarbību uz mūsu teritoriju. Jau neslēpti runā par to, ka Krievija kara laukā jāsagrauj visiem līdzekļiem, bet pēc tam mūsu valstij pilnīgi jāatņem politiskā, ekonomiskā, kultūras, vispār jebkāda suverenitāte un tā pilnībā jāizlaupa".

"Ja mūsu valsts teritoriālā integritāte būs apdraudēta, mēs aizstāvēsim Krieviju un mūsu tautu ar visiem līdzekļiem. Tas nav blefs," viņš teica. "Mūsu tēvzemes teritoriālā integritāte, mūsu neatkarība un brīvība tiks aizsargāta - atkārtoju, ar visiem līdzekļiem, kādi mums ir. Tiem, kuri mēģina mūs šantažēt ar kodolieročiem, jāsaprot, ka vējš var pagriezties viņu pašu virzienā."

Putins parakstījis rīkojumu par daļēju mobilizāciju, kas stājas spēkā trešdien. "Mēs runājam par daļēju mobilizāciju, tas ir, iesaukti tiks tikai tie pilsoņi, kuri pašlaik ir rezervisti, bet jo īpaši tie, kuri ir dienējuši bruņotajos spēkos un kuriem ir noteikta militārā specialitāte un attiecīga pieredze," teica Putins.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka daļējā mobilizācija attieksies uz apmēram 300 000 cilvēku.

Viņš piebilda, ka daļējā mobilizācija notiekot pirmām kārtām tādēļ, lai kontrolētu teritorijas pie frontes līnijas Ukrainā.

"Kontaktlīnija ir vairāk nekā tūkstoš kilometru. Protams, tas, kas atrodas aiz šīs līnijas, ir jānostiprina, teritorijas ir jākontrolē, pirmām kārtām tādēļ tiek darīts šis darbs," sacīja Šoigu.

Iesauktie pirms nosūtīšanas uz vienību izies papildu militāro sagatavošanu, sacīja Putins.

Viņš norādīja, ka mobilizētajiem būs tāds pats statuss kā militārpersonām, kuras dienestā atrodas saskaņā ar līgumu.

Uz mobilizācijas atlikšanu varēs pretendēt militāri rūpnieciskā kompleksa organizācijās strādājošie, paredz dekrēts.

Kā ziņots, Putina runa bija plānota otrdienas vakarā, taču nezināmu iemeslu dēļ tika pārcelta uz trešdienas rītu.

Otrdien Krievijas Valsts Dome otrajā un trešajā lasījumā apstiprināja grozījumus Krievijas kriminālkodeksā, paredzot atbildību par noziegumiem, kas pastrādāti mobilizācijas un karastāvokļa vai kara laika apstākļos”.

Kriminālatbildība paredzēta arī par dezertēšanu mobilizācijas vai karastāvokļa apstākļos, kā arī atteikšanos piedalīties militāros konfliktos, kā arī par attiecīgu pavēļu nepildīšanu.

Pašpasludinātās "Luhanskas tautas republika" un "Doneckas tautas republika" pirmdien paziņoja, ka 23.-27.septembrī rīkos referendumu par reģionu iekļaušanu Krievijas sastāvā. Par to paziņoja pašpasludināto "republiku" vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins.

Otrdien par šāda referenduma rīkošanu 23.-27.septembrī paziņoja arī Krievijas spēku okupētās Hersonas apgabala daļas okupācijas administrācija un okupētās Zaporižjas apgabala daļas okupācijas vara.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu