Juris Paiders: Mūsdienu mītu enciklopēdija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Džordžs Lūkass ir radījis aizraujošu pasaku vai pat mītu, kurš fascinē ar fantāziju rosinošiem tēliem.

20. maijā notika Džordža Lūkasa filmas «Zvaigžņu kari 3: Situ atriebība» pasaules pirmizrāde.

Pirmajās četrās demonstrēšanas dienās tā guvusi 158,5 miljonus dolāru (88,1 miljonu latu) lielus ieņēmumus ASV, bet pārējā pasaulē par kinoteātru biļetēm nopelnīti vēl 144,7 miljoni dolāru (80,5 miljoni latu). Kopējie 303,2 miljoni dolāru ir vairāk nekā iepriekšējā rekordista «Gredzenu pavēlnieks: Karaļa atgriešanās» 250,1 miljonu dolāru lielie ieņēmumi pirmajās četrās dienās. Domājams, ka «Zvaigžņu kari 3» kļūs par vienu no visu laiku pelnošākajām filmām.

Latvijas presē par šo filmu vēlas izteikties tie, kuri to nemaz nav redzējuši, taču man, vadājot savus bērnus uz kino, iznāca noskatīties visas sešas «Zvaigžņu karu» daļas. Apbrīnoju tos, kuri šajā skaistajā pasakā nesaskata neko vairāk kā tukšumu un datorgrafikas tehnoloģiju augstākos sasniegumus.

Lūkass ir radījis aizraujošu pasaku vai pat mītu, kurš fascinē gan ar fantāziju rosinošiem tēliem, gan arī ar daudzšķautņainiem zemtekstiem. «Zvaigžņu kari» nav bezjēdzīgs bojeviks, kurā labie visā filmas garumā šķaida galvaskausus un izlaiž zarnas sliktajiem. «Zvaigžņu kari» ir filma par to, cik grūti ir saprast, kas ir labi un kas ir slikti, un kā pat vislabākais cilvēks var nonākt ļaunuma pusē. Lielajam spēkam, kas ir filmas varoņu galvenā reliģija, ir divas puses — tumšā un gaišā.

«Zvaigžņu karus» var salīdzināt ar grieķu mītiem. Galvenais varonis uzzina nākotni un vēlas to mainīt — imperators piedāvā varonim izvēli — Anakins varēs mainīt nākotni, ja piesliesies tumšajai pusei. Varonis to izdara, bet pareģojums tik un tā piepildās.

Filma ir lieliska, taču tajā ir viena neloģiska epizode. Anakins izglābj imperatora dzīvību, divcīņā nocērtot roku vienam džedu bruņiniekam. Ievainoto džedu tūdaļ pat nogalina imperators. Imperators dod pavēli nogalināt visus džedus, un Anakins, kurš vēl nav nogalinājis nevienu džedu, tūdaļ pat aukstasinīgi nogalina jaunuļus (bērnus). Šī ir filmas visvājākā vieta. Loģiskāk būtu, ja imperators pavēlētu jaunuļus nogalināt kādam klonam, izmantojot Anakina gaismas zobenu, un tālāk viss ritētu tieši tāpat kā pēc filmas sižeta.

Savukārt filmas noslēgums ir vienkārši izcili spēcīgs. Lūkass uz ekrāna parāda ķīniešu kultūras fenomenu — kādas sekas var izraisīt cūkcilvēka atgriešanās.

Pēc Otrā pasaules kara demokrātiskie eiropieši šausminājās par nacistu pastrādātajiem noziegumiem. Kad tika pausta atziņa, ka nekas nevar būt šaušalīgāks par nacistu un komunistu briesmu darbiem, koncentrācijas nometnēm, slepkavībām, gāzes kamerām un krematorijām, tad kultūras vēstures pētnieki atbildēja, ka var un tas noticis pat ne pārāk senā vēsturē.

Ķīniešu kultūrā sastopams vēl šaušalīgāks fenomens, salīdzinot ar kuru nāve var šķist pat kā humāns risinājums — cūkcilvēku soda forma. Ja kāds smagi noziedzās pret Ķīnas imperatoru un nebija notverams, tad par sodu visi šā cilvēka tuvinieki tika padarīti par cūkcilvēkiem.

Cūkcilvēkiem tika nogrieztas rokas un kājas pie ceļgala un elkoņa. Izdurtas acis un ausis. Izgriezta mēle un izsisti zobi. Nogriezts deguns. Tad šādi sakropļoti cilvēki tika palaisti ganīties pilsētas izgāztuvē, bet sargiem bijis jāuzmana, lai kāds aiz līdzcietības nemēģinātu nogalināt sakropļotos cilvēkus.

Anakins divkaujā ar Obivanu kļūst par cūkcilvēku. Viņam tiek nocirsti pāri palikušie locekļi un pie ķermeņa paliek tikai mehāniskā roka. Pēc divkaujas Anakina ķermenis iekrīt verdošā lavā un viņa ādas virskārta sadeg. Anakinu — cūkcilvēku no lavas izvelk imperators, kurš pavēl mediķiem atjaunot visas funkcijas. Anakins iegūs mehāniskus locekļus, mākslīgu redzi un balsi. Džeds Obivans padarījis Anakinu par cūkcilvēku, un tagad Anakins ir niknuma un atriebes kāres pārpilns. Tā rodas lords Veiders, kurš ir gatavs iznīcināt visus džedus un to atbalstītājus.

Filmas sižets neglābjami sasaucas ar mūsdienām, un daudzi kanclera pārvērtībā par imperatoru saskata ASV prezidenta pilnvaru paplašināšanu pēc 2001. gada 11. septembra. «Zvaigžņu karos 3: Situ atriebībā» Dž. Lūkass centies nedaudz notušēt pārāk lielo līdzību ar šodienas notikumiem. Tāpēc Dž. Buša pēc 11. septembra teikto frāzi «Tie, kas nav ar mums, tie ir pret mums!» saka nevis imperators, bet gan Anakins.

Lai nevienu nemulsina, ka bruņinieku nosaukums džedi ir aizgūts no arābu valodas, kurā vārds «džedd» nozīmē vectēvu. Vienkārši ceturtā daļa tika filmēta Tunisijā un Lūkass zvaigžņu sistēmām aizņēmās vietējo ciemu nosaukumus un arābu vārdus. Tatuīna ir reāls ciemats Tunisijā un zvaigžņu sistēma filmā.

«Zvaigžņu kari» ar to nebeigsies. Pašlaik zināms, ka jau sākti sagatavošanas darbi, lai uzņemtu teleseriālu par lielo inkvizīciju, par notikumiem starp trešo un ceturto daļu, kā arī būs nākamās daļas par princeses Lejas bērnu piedzīvojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu