Okupācija un dzīvie asni

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Cilvēks neizvēlas, kurā laikmetā dzīvot, bet viņš var piešķirt tam savas krāsas. Ja ne globāli, tad vismaz savā pasaulē.

Lai gan okupācijas gadi Latvijā saistās ar politisko cenzūru un daudziem ierobežojumiem, māksla tomēr izlauza savu ceļu un runāja par to, ko cenzūra neļāva. Dīvaini, bet tieši tas radīja īpašu sabiedrības interesi par kultūru un mākslas uzplaukumu. Kā un kāpēc tas notika- par to Mārīte Lapiņa stāsta savā grāmatā «Latvijas kultūras vēsture. XX gs. 40.- 80. gadi».

Autore ir centusies aptvert visas mākslas un parādīt, kā tās ietekmēja viena otru. Viņas skatījumā mākslinieku sacensība ar politisko varu, kuras laikā tika izdomāti arvien jauni paņēmieni, lai apietu cenzūru, neļāva māksliniekiem iegrimt pašapmierinātībā. Tiem, kas šo laikus piedzīvojuši, grāmata raisīs patīkamas atmiņas. Citiem tā var sniegt daudz jaunatklājumu, jo ne velti saka- viss jaunais ir labi aizmirsts vecais.

Grāmatu izdevusi SIA «Izdevniecība RaKa»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu