Klaipēdā atklāts pasaulē vienīgais piemineklis valodai

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klaipēdā atklāts pasaulē vienīgais piemineklis valodai. Tā atklāšanas ceremonijā trešdien bija klāt arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Pieminekli, kas būs apskatāms Klaipēdas apriņķa bibliotēkas Saules pulksteņa pagalmiņā, veidojis tēlnieks Aļģirds Boss. Tā ir horizontāla granīta plāksne ar bronzas bareljefu, kurā lasāms teksts: «Garāmgājēj, piecas baltu saimes valodas jau mirušas, zem tavām kājām - izzudušie lietuviešu valodas vārdi». Savukārt pagalma bruģī ceļā uz bibliotēkas durvīm iemūrētas granīta plāksnītes ar vārdiem, kas mūsdienu lietuviešu valodā vairs netiek lietoti.

«Vēsture aprij pilsētas, tautas, valodas. Nemitīgi iet zudībā skaisti vārdi. Izveidojot šo pieminekli, mēs necentāmies apturēt šos valodas procesus, vienīgi atgādināt, kas mums ir piederējis, kas joprojām pieder un ko varam zaudēt,» stāstīja bibliotēkas direktors Jozs Šikšnelis.

«Ir svarīgi neaizmirst savu valodu. Tauta, kas nosargā savu valodu, nosargā pati sevi. Ja mēs saglabāsim savu valodu, mūs neviens nepaverdzinās un neiekaros,» pieminekļa atklāšanā sacīja Lietuvas prezidente.

Izjust aizmirsto vārdu skanējumu palīdzēja Klaipēdas jaunatnes teātra aktieru veidotā kompozīcija, savukārt pilsētas bērnudārza «Saulute» audzēkņi prezidentei skaidroja plāksnītēs iekalto vārdu nozīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu