Toyota gatavo auto, kurš nespēs avarēt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr Volvo turpina attīstīt tehnoloģijas, kas pēc 2020.gada šā zīmola mašīnās cilvēkiem neļautu gūt nopietnas traumas, par bojāeju pat nerunājot, koncerns Toyota ar ievērojamiem ieguldījumiem ir ķēries pie mākslīgā intelekta radīšanas, lai neiespējama būtu pat iekļūšana avārijā.

Ņemot talkā mākslīgo intelektu,

Toyota vēlas panākt, ka autonomie auto vienkārši «nespēj izraisīt satiksmes negadījumu».

Par to paziņojis zinātnieks Žils Prats, kurš japāņu koncernā vada mācīties spējīgu datoru izstrādi, raksta vācu AutoBild. Pēc Prata teiktā, koncerns kopumā šobrīd ieceres virzīšanai ir atvēlējis miljardu eiro, taču tai pašā laikā atzīst, ka autobūves industrijai vēl tāls ceļš ejams, iekams ielās masveidā sāks parādīties autonomie auto.

Kā Prats atklājis Lasvegasā notiekošajā plaša patēriņa elektronikas preču un tehnoloģiju izstādē CES, vienkāršākās autonomo auto problēmas jau ir atrisinātas; tagad atlicis tikt skaidrībā ar pašu sarežģītāko. Cita starpā uz to attiecas jautājums, kā automobilim iemācīt adekvāti un pareizi rīkoties neparedzamās situācijās, piemēram, ja no priekšā braucoša kravas auto izkrīt kāds priekšmets. Ar mākslīgo intelektu šo problēmu plānots atrisināt.

«Mums jābūvē mašīnas, kuras prot savu rīcību pamatot,»

sacījis Prats, norādot, ka cilvēks spēs uzticēties tikai tādam auto, kura lēmumi būs viņam saprotami.

Papildus tam šobrīd ir kļuvis zināms, ka Toyota mākslīgā intelekta un autonomo auto programmai ir pievienojies robotu attīstītājs no Google, Džeimss Kufners.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu