Ko darīt, ja nozagta auto numura zīme? (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Noskrūvēsim mašīnai numuru!" - dažreiz kā joks pusaudžu vidū tiek izteikts šāds izklaides piedāvājums.

Labas jau tādas pusaudžu spēlītes nav, bet pirmajā brīdī šķiet, ka nav arī nekas briesmīgs. Nu nozaga mazu metāla plāksnīti, samaksās sodu un viss. Izrādās, transporta līdzekļu valsts numura zīmju zādzība ir smags likumpārkāpums, par ko draud kriminālsods. Skaidrojumu par to "Bauskas Dzīvei" sniedza Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Bauskas rajona Policijas pārvaldes speciālisti.

Situācijas, kad auto, motocikls vai mopēds paliek bez numura zīmes, var būt dažādas. Retāk, bet mēdz gadīties, ka numurs ir nokritis, jo nav bijis pietiekami nostiprināts. Dažreiz arī mūsu bedrainajos zemesceļos auto var palikt ne tikai bez numura. Var gadīties, ka vienu vai abas numura zīmes kāds nozadzis.

Izsniegs jaunus dokumentus

Jebkurā no šīm situācijām transporta līdzekļa īpašniekam jādodas uz CSDD. Ja ir konstatēta numura zādzība un to apstiprina policijas dotā izziņa, tad maksa par jaunas numura zīmes, kā arī transporta līdzekļa tehniskās reģistrācijas pases saņemšanu būs 23 lati. Ja mašīnas īpašnieks nevarēs uzrādīt izziņu par zādzību, tad tiks uzskatīts, ka viņš ir nozaudējis numura zīmi. Šajā gadījumā par tās atjaunošanu būs jāšķiras no 38 latiem. Ja numurs jāatjauno motociklam vai mopēdam, būs jāmaksā nedaudz mazāk.

Ja pazaudēta vai nozagta tikai viena no automobiļa divām numura zīmēm, jāatjauno ir abas. Respektīvi, transporta līdzeklim piešķirs valsts reģistrācijas numura zīmi un izsniegs arī jaunu tehnisko pasi.

Var nonākt cietumā

Var būt gadījumi, kad persona, būdama alkohola reibumā, nekontrolējot savu rīcību, nolemj "tā vienkārši" noskrūvēt automobilim numuru. Šādi nodarījumi netiek kvalificēti kā mazbūtiski pārkāpumi. Vainīgās personas par šādām izdarībām nesoda administratīvi, taču sāk kriminālprocesu.

Likums šajā gadījumā paredz sodīt personu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām. Ja šādas izdarības veiktas atkārtoti, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, tad soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

***

Uzziņai

Krimināllikums

265. pants. Par transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenta vai reģistrācijas numura zīmes nolaupīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu