Mazda īpašnieks auto bojājumos vaino ražotāju (140)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kāds „Mazda 3” markas automašīnas īpašnieks pieprasījis „Mazda” autocentram Rīgā risināt problēmas ar viņa automašīnas bojājumiem. Vīrietis divas reizes pieprasījis veikt īpašu auto ekspertīzi, jo nepilnus četrus gadus jaunajam spēkratam parādījušies krāsas pūslīši, par ko viņš esot sarūgtināts un šajās auto likstās sevi par vainīgu neuzskata.

Vairis ar sievu Aiju dzīvo Baložos. Sievai salīdzinoši nesen tika iegādāta zīmola „Mazda 3” automašīna, par to maksājot līzingā simts latus mēnesī. Nesen Vairis ar savu vērīgo aci, mazgājot auto, esot pamanījis, ka mašīnai izveidojušies krāsas pūslīši. „Es kā vecs šoferis zinu, ko tas nozīmē - zem krāsas ir rūsa, un es braucu uz Mazdas autocentru, jo tā ir viņu problēma,” tā raidījumam Tautas balss uzsver Vairis.

Konstatē bojājumus un pieprasa ekspertīzi

Vairis stāstījis, ka „Mazda” autocentrā Rīgā viņa automašīnu nofotografēja un bildes aizsūtīja izpētei uz Somiju. Taču no Somijas esot atnākusi atbilde, ka tas esot paša Vaira vainas dēļ. „Es ar akmeņiem esmu dabūjis, tā viņi teica pirmo reizi,” piebilst Vairis. Tomēr Vairis neatkāpies un uzstājīgi pieprasījis veikt atkārtotu „Mazdas” autocentra ekspertīzi, jo, viņaprāt, tikai trīs ar pusi gadus jaunai automašīnai šādiem bojājumiem nevajadzētu parādīties un viņš ar sievu šai likstā neesot vainojami.

Autoīpašnieks Tautas balsij norādījis, ka viņa spēkratam 2011.gada 28.februāri palikšot tikai četri gadi. Tomēr arī pēc otrās ekspertīzes atkal esot atnākusi atbilde, ka bojājumi radušies pašu autobraucēju vainas dēļ. „Tā rūsa no krāsas apakšas iet ārā. Man šķiet, ka tā ir ražotāja vaina, jo vai nu tur kas, metāls, nepilni četri gadi mašīnai, rūsas pleķi sāk nākt ārā, kas būs pēc 12 gadiem? Vispār būs norūsējusi,” atzīst Vairis.

Jau aptuveni pusotru mēnesi Vairis cīnoties par savu taisnību šajā lietā. Vīrietis norādījis, ka pašai automašīnai garantija esot beigusies šā gada februārī. Vairis stāta: „Kuzavai garantija ir vēl 12 gadi. Mazdas centrā, kas fotografēja tos rūsas pleķīšus, teica, kad iet apskati, tad apskata kuzavu, un tātad pavasarī šo bojājumu nebija.”

Auto eksperti nesaskata ražotāja vainu

Tautas balss, skaidrojot situāciju pie viena no „Mazda” markas pārstāvjiem Latvijā „Baltic Motors”, uzzinājuši, ka automašīnai esot divas dažādas garantijas. Viena esot virsbūves krāsojuma garantija, kas Vaira sievas Aijas mašīnai beigusies pirms sešiem mēnešiem. Otra – virsmas paneļa caurrūsēšanas garantija, kas ilgs vēl astoņus gadus, tomēr uz konkrētajiem rūsas pūslīšiem šī garantija neattiecoties.

„Baltic Motors” servisa vadītājs Roberts Daugavvanags-Vanags Tautas balsij skaidro: „Apkopju virsbūves pārbaudes laikā konstatētie bojājumi, ja tie nav atzīti par garantiju, automašīnas īpašniekam ir jānovērš par saviem līdzekļiem. Šī automašīna veikusi visas apkopes pie mums, un pēdējā apkopē šādi bojājumi netika konstatēti.” Uzņēmuma pārstāvis domājot, ka rūsas burbuļu rašanās, visticamāk, notikusi ārējo apstākļu ietekmē, kas pēc garantijas līguma noteikumiem esot uz auto lietotāja pleciem.

Autoīpašniekiem iesaka lasīt garantijas noteikumus

„Viņš, iespējams, nav vainojams, bet automašīna ir transportlīdzeklis, kas tiek ekspluatēts reālos dzīves apstākļos - tiek nolikts stāvvietā, iespējams, - jebkur. Ne pats lietotājs, ne automašīnas garantijas uzturētājs nevar uzņemties atbildību par to, kas noticis ar mašīnu trīs ar pusi gadu laikā,” uzskata Daugavvanags-Vanags.

Speciālists skaidrojis, ka šādi Vaira auto krāsas pūslīši parasti sākoties no mikroskopiska krāsas bojājuma un rūsas iedarbības uz metāla loksni. „Jebkādi ārējie faktori, sākot ar ķīmiskiem nosēdumiem uz automašīnas, putnu izkārnījumiem, smiltīm, ceļu virsmas šķembām vai līdzīgi. Laikam tā nav importētāju vai automašīnu vaina, ja cilvēks nelasa savas garantijas,” norāda Daugavvanags-Vanags.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu