Apdrošinātāji vēlas datus par šoferu pārkāpumiem no IeM bez maksas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai uz lielceļiem savaldītu agresīvos autovadītājus, apdrošinātāji labprāt sadarbotos ar Iekšlietu ministriju informācijas apmaiņā par autobraucēju administratīviem pārkāpumiem, šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» teica Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja vadītājs Juris Stengrevics.

Šādu informāciju patlaban apdrošinātāji var pirkt par naudu un ir jāmaksā par katru pieprasījumu, zināja stāstīt Stengrevics. Taču, viņaprāt, ceļu satiksmes drošības dēļ mērķtiecīgāk būtu, ja šāda informācijas apmaiņa ar Iekšlietu ministriju notiktu bez maksas.

Atkarībā no administratīvajiem pārkāpumiem autovadītājiem tiek regulēta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises cena - jo vairāk soda punkti, jo tā dārgāka.

Stengrevics klāstīja, ka OCTA cena pakāpeniski, bet lēnām aug. Šis apdrošināšanas veids strādā ar zaudējumiem - šogad pirmajā pusgadā tie ir nepilni trīs miljoni eiro. Apdrošinātāji OCTA pakalpojumu kompensē ar citiem apdrošināšanas veidiem.

Bez OCTA Latvijā brauc apmēram 2% autovadītāji, visvairāk to esot reģionos, zināja teitk Stengrevics Tas esot tāpēc, ka Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās esot stingrāka OCTA policijas kontrole nekā reģionos.

Biedrība «Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs» nodrošina OCTA informācijas sistēmas darbību Latvijā. OCTA valstī tika ieviesta 1997.gadā un paredzēta ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzībai. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu