Ķuzis skaidro, kādēļ audzis premium mašīnu zādzību skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pagājušajā gadā palielinājās «premium» klases un jauno automašīnu zādzības, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Līdzko tirgū parādījās automašīnas ar elektroniskās aizdedzes sistēmām, «tas būtībā atvēra [zagļiem] vaļā durtiņas», izteicās Ķuzis.

Auto ražotājs vienmēr izgatavos automašīnu, lai tā būtu ērtāka lietotājam, taču šī ir vājā vieta, kas ietekmē jauno automašīnu zādzību skaitu. «Var, protams, pasūtīt jaunu automašīnu bez šīs elektroniskās aizdedzes atslēgas. Būtībā, kā šīs atslēgas nav, tā automašīna ir teju absolūti droša,» uzsvēra Valsts policijas priekšnieks.

Jau ziņots, ka

pagājušā gadā desmit mēnešos Valsts policija (VP) aizturējusi 119 cilvēkus, kas saistīti ar automašīnu zādzībām.

Tāpat aizturētas 17 auto zagļu organizētas grupas, kurās darbojās vietējie un ārvalstu iedzīvotāji.

Pērn desmit mēnešos visvairāk zagtas «Volkswagen», «Audi», BMW, «Toyota», «Mercedes-Benz» un «Honda» automašīnas. Tāpat visvairāk zagtas 2006. līdz 2008.gada izlaiduma automašīnas. Visretāk zagtas «Hyundai», «Mitsubishi» un «Ford» markas automašīnas.

2014.gadā zagtāko transportlīdzekļu sarakstu topu veidoja «Volkswagen», «Audi», «Toyota», «Honda» un BMW.

SIA «Autonams» pērn veiktais pētījums liecina - jo jaunāks auto, jo retāk ir uzstādītas papildu aizsardzības sistēmas. «Autonama» un policijas veiktais eksperiments liecina, ka ar atbilstošu ierīci, kāda ir zagļu rīcībā, bez īpašnieka atslēgām automašīnu, kas ir aprīkota tikai ar oriģinālajām aizsardzības sistēmām, ir iespējams nozagt 29 sekundēs. Tas gan ir, neskaitot laiku, kas nepieciešams durvju atvēršanai, taču tam arī nepieciešamas vien sekundes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu