Ceļu policija sākusi pieprasīt medicīniskās izziņas (292)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Esam saņēmuši autovadītāju neizpratnes un izbrīna pilnus jautājumus. Ceļu policisti sākuši pieprasīt, lai autovadītāji uzrāda medicīnisko izziņu. Šādas kampaņas ir veiktas Liepājā un Rīgā. Izrādās, tas ir pretrunā ar Ceļu satiksmes noteikumiem. Satiksmes uzraudzības birojā, kura pakļautībā darbojas ceļu policisti, šādu likumsargu rīcību uzskata par piekasīšanos autovadītājiem un pat nosoda.

Ceļu policisti Liepājā un Rīgā pastiprināti sākuši kontrolēt, vai autovadītājiem ir medicīniskā izziņa. Tas autovadītājiem radījis lielu izbrīnu, jo šis dokuments parasti atrodas mājās, nevis tiek vadāts līdzi.

Rihards Plēpis, uzņēmējs: "Kad tiesības mainīju, tad arī paprasīja izrakstīt. Tas dokuments stāv mājās. Tāpat kā apdrošināšanas lapas nav obligāti jāvadā līdzi, arī tā medīcīniskā izziņa nav jāvadā līdzi."

Visi aptaujātie vadītāji stāsta, ka būtu pārsteigti par ceļu policista jautājumu uzrādīt medicīnisko izziņu. Arī Ilze Oša, kaut viņa ir viena no retajām, kurai šis dokuments vienmēr ir līdzi naudasmakā. Ilze saka, ka tādā gadījumā brīnītos, jo nav bijis gadījuma, kad to liktu uzrādīt.

Šāds jautājums samulsina arī Saeimas deputātu.

Ivans Ribakovs: "Nezinu, ko es viņam atbildētu. Cilvēkiem nav izdevīgi, nav ērti. Bet, ja ir tādas prasības, mums tas jādara."

Likums nosaka - auto drīkst vadīt vienīgi tad, ja ir derīga gan autovadītāja apliecība, gan medicīniskā izziņa.

Autovadītāja medicīniskā izziņa ir svarīgs dokuments. Tas apliecina, ka šofera veselība ļauj sēsties pie stūres. Bez derīgas medicīniskās izziņas autovadītāja apliecība ir nederīga.

Tomēr Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka vienīgie dokumenti, kas autovadītājam jāuzrāda, ir vadītāja apliecība un auto tehniskā pase. Tā skaidro valsts galvenais ceļu policists Edmunds Zivtiņš.

Viņam ir zināms, ka Liepājā un Rīgā pastiprināti sākts kontrolēt, vai šoferiem ir līdzi medicīniskā izziņa. Zivtiņš to ir pārrunājis ar rajonu Ceļu policijas priekšniekiem un šādu kampaņu uzskata par lieku un pat nekorektu.

Edmunds Zivtiņš: "Pie kaut kāda pārkāpuma to var pārbaudīt. No šā gada CSDD šādu reģistru uztur. Bet speciāli tikai un vienīgi strādāt, lai pārbaudītu, vai medicīniskā uzziņa ir līdzi, tas nav nepieciešams. Tas ir nekorekti un vadītājam tā nav līdzi jāvadā."

Edmunds Zivtiņš ceļu policistu šādu rīcību vērtē kā piekasīšanos. Ja autovadītājam ir derīga medicīniskā izziņa, bet tā netiek vadāta līdzi, sodīt nemaz nevar. Tas nav likuma pārkāpums.

Var tikai pieļaut, ka ir tādi ceļu policisti, kas, liekot uzrādīt medicīnisko izziņu, vēlas pārliecināties, vai autovadītājam tāda vispār ir, un, ja derīgas medicīniskās izziņas nav, tad gan tas ir pārkāpums, par kuru var iekasēt 30 latu sodu.

Komentāri (292)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu