Mājas bibliotēka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl ir cilvēki, kas brīvā brīdī dod priekšroku labai grāmatai. Ja arī jums ir ievērojama kolekcija, to vajag ne tikai uzglabāt, bet arī parādīt!

Par plauktiem

Ja tos izgatavojat pēc individuāla pasūtījuma, tad pamēriet un parēķiniet, kādu grāmatu jums ir vairāk. Romāni lielākoties ievietojas 25 cm augstā un 20 cm dziļā plauktā. Dzejas grāmatiņas ir mazākas, mākslas grāmatas – stipri lielākas. Visām vajadzētu piemērota izmēra plauktus.

Pie vienas sienas vajadzētu likt tikai viena dziļuma plauktus. Vēl labāk, ja arī to horizontālais zīmējums sakrīt: ja vienādā augstumā no grīdas liek tikai viena izmēra grāmatas.

Plauktu laidumam nevajadzētu būt garākam par 80 cm – tad tie ielieksies, bet, ja izvēlēsieties tikai 60 cm, vajadzēs vairāk kokmateriālu un pasūtījums izmaksās dārgāk.

Par telpu

Noteikti pārbaudiet, vai kārtībā ir zemgrīdas konstrukcijas, jo grāmatas ir ļoti smagas. Ja rodas kaut mazākās šaubas par siju nestspēju, noteikti aiciniet ciemos konstruktoru.

Bieži vien mājas bibliotēku apvieno ar kamīna istabu un smēķējamo stūrīti. Tādā gadījumā ieteicams izvairīties no plaša audumu pielietojuma šajā telpā – tekstilā ļoti iesūcas smakas. Piemērotākais būs ādas dīvāns, logam – koka žalūzijas. Kamīns gan labi ventilē telpu, bet pelnutrauka aromāts tomēr saglabājas un nekur nav patīkams.

Pie loga noteikti iekārtojiet lasāmo stūrīti – dīvānu vai krēslu blakus nelielam galdiņam. Tumšākam laikam noder galda lampa.

Ekskluzīvi risinājumi

Ja bibliotēkas telpa vēl nav iekārtota un tajā paredzēts arī kamīns, varat to iebūvēt grāmatu plauktā. Tas būs nemainīgi klasisks risinājums. Virs kamīna var likt spoguli vai vienkāršu koka paneli, bet izvairieties novietot gleznas vai grāmatas – karstums var tās sabojāt.

Ja grāmatu plaukti ir dzīvojamajā istabā, tajos var iekombinēt televizoru, vislabāk moderno, vieglo un plakano plazmas, kas netraucēti iegulst grāmatplaukta 30 cm dziļajā ailā. Parastais televizors ir mazāk piemērots, jo tam nepieciešami vismaz 55 cm.

Demokrātiskas idejas

Ja grāmatas krājas kaudzēs, bet līdzekļu laba skapja iegādei nav, noder arī lamināta mēbeles. Tām īpaši jāievēro plauktu laidumu garums. Nopirkt gatavus plauktus nevar, tāpēc tos vajadzētu izgatavot pēc pasūtījuma, kas nesanāk nemaz dārgi.

Protams, skaistākas ir masīva koka mēbeles, kaut vai no priedes! It sevišķi, ja plauktu vertikālās daļas ir aptuveni divreiz biezākas par horizontālajām: tas gan ir lieks materiāla patēriņš, par kuru jāmaksā.

Ietaupīt toties var, neliekot skapjiem durvis, un neviens to pat nenojautīs, jo bibliotēkas skapjus tradicionāli izgatavo bez tām. Tad gan vismaz reizi gadā grāmatas būs jāpārcilā, notraucot putekļus.

Ja skapjus tomēr veidojat ar veramām stikla durvīm, riskanti abas atvērt vienlaikus, kamēr grāmatu vēl nav daudz: stikls ir ļoti smags un skapis var apgāzties.

Grāmatu kolekcija vienmēr ir vērtīgāka par skapju vai plauktu cenu. Bet katrai vērtībai vajag pienācīgu ietvaru!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu