Sieviešu solidaritātes gājienā atgādinās – sieviešu tiesības ir cilvēktiesības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 21. janvārī, visā pasaulē notiks brīvprātīgi organizēti sieviešu solidaritātes gājieni «Sister March». Arī Latvijā ikviens, kas uzskata, ka sieviešu tiesības ir cilvēktiesības, aicināts plkst. 11 pulcēties Vecrīgā, pie Poļu gātes, lai dotos solidaritātes gājienā līdz Brīvības piemineklim.

Pēdējos gados parādījies arvien vairāk politisku iniciatīvu, kas apdraud sieviešu tiesības. ASV likumdevēji ierobežo sieviešu tiesības saņemt veselības aprūpi. Polijā sievietes ir spiestas cīnīties par tiesībām veikt abortu, pat tad ja grūtniecība apdraud viņu dzīvību un veselību. Krievijā likumdevējā norit diskusijas par to, ka ir vardarbība ģimenē, kas nebūtu jāsoda. Saūda Arābijā sievietes cīnās par savām tiesībām vadīt automašīnu.

Ganā meitenes neiet uz skolu, jo viņām ir mēnešreizes un nav pieejami higiēnas produkti.

Bangladešā norit cīņa par to, ka ir jāizbeidz nepilngadīgo meiteņu piespiedu laulības. Vēlme ierobežot sieviešu tiesības ir vērojama gan pārtikušās, gan nabadzīgās valstīs, neatkarīgi no vadošās reliģijas.

Arī Latvijā sievietes ir pelnījušas lielāku vienlīdzību. Pavisam nesen Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca nāca klajā ar lēmumu liegt sievietēm kļūt par mācītājām. Bija liels risks, ka Latvija varētu kļūt par vienu no retajām valstīm, kas neparaksta Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir iestāties pret vardarbību ģimenē. Nav pieņemts partnerattiecību likums, kas ļautu likumiski regulēt un pasargāt sievietes attiecībās, kas nav reģistrētas dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā. Saeimā ir deputāti, kas uzskata - sievietes nav spējīgas pašas lemt par savu reproduktīvo veselību un izvēlēties laiku, kad ieplānot bērna radīšanu.

Šis solidaritātes gājiens gan mums pašiem un pašām, gan arī citām sievietēm Latvijā un pasaulē atgādinās – tikai kopā mēs varam sasniegt brīvību un drošību. Pašlaik visā pasaulē sestdien, 21. janvārī, ir ieplānoti 616 gājieni, kuros piedalīsies vairāk nekā viens miljons cilvēku.

Latvijā sieviešu tiesību jomā ir vairāki aktuāli jautājumi. Pirmkārt, Latvijā nabadzībai ir sievietes seja – par sieviešu, jo īpaši, vientuļo māšu, tiesību aizsardzību būtu jāsāk domāt valstiskā līmenī. Šī prioritāte paliek novārtā, demogrāfijas plānos atstājot tikai vienu mērķi - radīt vairāk bērnu un koncentrējot uzmanību uz laulību skaita palielināšanu. Otrkārt, jauniešiem ir nepieciešama plaši pieejama informācija un pakalpojumi reproduktīvajā veselībā. Abortu jautājums Latvijā ir aktuāls, tomēr risinājums ir nevis uzlikt ierobežojumus, bet gan izglītot cilvēkus par reproduktīvo veselību. Sievietes ir spējīgas patstāvīgi pieņemt lēmumus, kas ietekmē viņu dzīvi un ģimeni. Visbeidzot, ir jāturpina darbs, cīnoties pret vardarbību ģimenē.

Visi, kas šos jautājumus uzskata par aktuāliem, aicināti paust savu nostāju, dodoties Sieviešu solidaritātes gājienā!

Vairāk informācijas par «Sister Marches» ir pieejama šeit:

www.womensmarch.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu