Recepšu idejas pārpalikušajām Lieldienu olām

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pāris gardu ideju, ko darīt ar Lieldienās neapēstajām olām! Kā saka, ir trīs varianti: salātos, skābeņu zupā vai viltotajā zaķī. Tomēr arī šajos recepšu variantos ir daudz gardu variāciju!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Aukstās zupas

Aukstā zupa ar garnelēm

200 g vārītu garneļu, 2 vārītas olas, gurķis, sīpols, pusgl. krējuma, 4 gl. maizes kvasa, sāls pēc garšas, zaļumi.

Gurķus sagriež salmiņos un sajauc ar sasmalcinātiem sīpoliem. Pievieno sāli un atstāj atsuloties. Atsevišķi sasmalcina olu baltumus un dzeltenumus. Krējumu sajauc ar dzeltenumiem un atšķaida ar kvasu. Pievieno sīpolus ar gurķiem, olu baltumus, sagrieztas garneles, sāli un samaisa. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Okroška

2,5 l maizes kvasa, 3 olas, 200 g liesas vārītas gaļas, 2 gurķi, loki, dilles, sāls, sinepes, 100 g skāba krējuma.

Gurķus sagriež, sajauc ar smalki sagrieztiem zaļumiem, pieliek nedaudz sāls un atstāj uz brīdi, lai veidojas sula. Gaļu un vārītas olas sagriež. Krējumam pieliek ēdamkaroti sinepju, sāli un arī nedaudz cukura pēc garšas. Kvasā iemaisa krējuma maisījumu, pieliek gaļu, olas un zaļumus. Vārītas gaļas vietā var izmantot desu vai cepeša gaļu. Ja vēlas, zupai var pievienot vārītus kartupeļus un redīsus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Skābeņu zupa: ar un bez gaļas

Skābeņu zupa

Skābenes, pāris svaigi gurķīši, zaļumi, kefīrs, novārītas olas, garšvielas

Uzvāra katliņā ūdeni un pāris minūtes tajā vāra svaigās skābenes. Ūdeni ar skābenēm liek atdzesēties. Pēcāk tam visam pievieno smalkos stienīšos sagrieztu gurķi un zaļumus. Pievieno arī sagrieztas cieti novārītas olas. Pievieno garšvielas un kefīru pēc vēlēšanās. Pēc vēlmes zupai var pievienot arī novārītus stienīšos sagrieztus kartupeļus.

Skābeņu zupa bez gaļas

Marinētas skābenes 1/2 l burciņa, grūbas, kartupeļi, sāls, vārītas olas, krējums

Lielā katlā vārošā ūdenī liek grūbas (var iepriekš noskalot). Tikmēr nomizo kartupeļus un sagriež mazos gabaliņos. Kad grūbas kļuvušas mīkstas, tām pievieno kartupeļus, sāli un garšvielas. Kad kartupeļi mīksti, zupai pievieno skābenes, ļauj nedaudz paburbuļot un slēdz ārā. Pasniedz, katrā porcijā ieliekot vienu vārītu olu un skābo krējumu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Skotu olas

Skotu olas

400 g maltas liellopu gaļas, 1 sīpols, 2 ķiploka daivas, 2 šķēles baltmaizes, sāls, pipari, 1 ola, rīvmaize, 4 cieti vārītas olas, eļļa cepšanai.

Gaļai pieliek sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, sāli, piparus, olu un izmērcētu maizi. Samīca, sadala četrās daļās. No katras daļas veido plācenīti, tajā ietin cieti vārītu olu, panē rīvmaizē. Pannā sakarsē eļļu, liek gaļā ietīto olu, grozot apcep, tad uz mazas liesmas zem vāka cep vēl 5 minūtes. Pasniedz ar skābu krējumu, kam pieliktas sinepes, majonēzi vai brūkleņu mērci.

Vistu olu vietā var izmantot paipalu olas, veidojot mazākas uzkodas.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Pildītas olas

Pildītas olas ar rīvētu sieru

Siers, vārītas bietes, cieti novārītu olu dzeltenumi, krējums, sāls, pipari, ķiploks.

Aptuveni vienādā daudzumā sarīvē novārītas bietes un sieru. Cieti novāra olas un atdzesē. Tad tās noloba, pārgriež uz pusēm. Dzeltenumu sadrupina un samaisa kopā ar sarīvētajām bietēm, sieru un saspiestajiem ķiplokiem. Pievieno krējumu un garšvielas. Iegūto biešu salātu masu pilda sagatavotajās olu baltuma pusītēs.

Pildītas olas ar kūpinātu lasi

Olas, majonēze, kūpināts lasis.

Cieti novāra olas, noloba, kārtīgi sagriež gareniski uz pusēm. Izņem dzeltenumu un ieliek atsevišķā traukā. Dzeltenumiem pievieno majonēzi un smalki sagrieztus kūpinātā laša gabaliņus, ja nepieciešams - sāli, piparus pēc garšas, sajauc viendabīgā masā. Olu baltumu pusītes kārto traukā - ieklājot, piemēram, salātu lapas. Iegūto masu pilda olu pusītēs un izrotā ar dillēm, sīpoliem, citronu utt.

Pildītas olas ar krabju gaļu

Krabju gaļa 150 g, olas 6 gab., majonēze 100 g, pētersīļu lapiņas, sāls, pipari.

Izvārīt olas un atdzesēt. Nolobīt čaumalu un olas pārgriezt uz pusēm, izņemt olas dzeltenumu. Olas dzeltenumu nedaudz saspaidīt ar dakšiņu, pievienot majonēzi, sīki sagrieztu krabju gaļu. Pievieno sāli, piparus. Paņemt olas baltumu pusītes un pildīt ar gatavo olu, krabju masu. Pārkaisīt ar zaļumiem un pasniegt.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Salāti

Olu un avokado salāti

6 olas, 2 gatavi avokado, malti melnie pipari, sāls, olīveļļa.

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, izgrebj viduci. Sagriež nomizotās olas gabaliņos, pievieno avokado mīkstumu, sāli un piparus. Pasniedzot katrai porcijai uzlej nedaudz eļļas.

Siera un olu salāti

Pikants siers (Čederas), 4 olas, krējums, majonēze, sāls.

Sieru sadala mazos kubiņos, piejauc vārītas un sasmalcinātas olas. Pārlej ar mērci, ko pagatavo, ņemot vienādās daļās krējumu un majonēzi. Pievieno mazliet sāls.

Olu un svaigu lociņu salāti

Olas, loki, tomāts, zaļie zirnīši, sāls, majonēze.

Sagriež cieti vārītas olas, tomātu, lokus. Liek traukā, pievieno zaļos zirnīšus, sāli, majonēzi. Visu sajauc un ēd.

Siļķe kažokā
Sālīta siļķe, pāris vārīti kartupeļi un burkāni, sīpols, 2 vārītas bietes, 2 cieti vārītas olas, majonēze.

Siļķi notīra un noskalo aukstā ūdenī, un sagriež mazos kubiņos. Visas pārējās sastāvdaļas arī nomizo un sagriež vienādos maziņos kubiņos (var arī sarīvēt uz rupjās rīves). Ņem dziļu bļodu, kārto siļķi, sīpolus, pārziež ar majonēzi, kartupeļus, burkānus, atkal majonēzi, olas un atkal majonēzi, bietes un atkal majonēzi. Ja kas paliek pāri, var uzbērt smuki pa virsu. Liek uz nakti ledusskapī nostāvēties.

Olu salāti ar Ķīnas kāpostu

2 olas, 2 tomāti, ceturtdaļa Ķīnas kāposta, zaļie zirnīši, dilles, loki, majonēze, sāls.

Sagriež kāpostu, tomātus, dilles, lokus un sakapā olas, pievieno 5 ēd.k. zaļo zirnīšu, majonēzi, sāli, visu samaisa.

Olu salāti ziemeļnieku gaumē

200 g kūpināta laša, 6-8 olas, dažas karotes majonēzes.

Olas sagriež ripās. Lasi sagriež platās strēmelēs. Bļodā samaisa majonēzi ar olām un lasi, ļauj ievilkties, pievieno sāli.

Olu salāti ar olīvām un sinepēm

4 olas, 10-12 zaļās olīvas, 1 tējk. smalki sagrieztu sīpolu, 2-3 marinēti gurķīši, 3 ēd.k. krējuma, 1 tējk. sinepju, smalki sakapāti zaļumi, paprikas pulveris.

Olas sakapā. Olīvas un gurķīšus sagriež ripiņās. Lielā bļodā sajauc krējumu, sinepes, marinētus gurķus un sāli, pievieno piparus pēc garšas. Iemaisa pārējās sastāvdaļas, izņemot zaļumus, kārtīgi sajauc un liek ledusskapī uz stundu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Mencu aknu salāti ar olu

1 kārbiņa mencu aknu konservu, 2 cieti vārītas olas, 1 puravs, zaļumi pēc izvēles, sāls un pipari pēc garšas.

Mencu aknas un olas sagriez palielos gabalos. Puravu un zaļumus sasmalcini. Mencu aknas un olas liec salātu traukā un pārkaisi ar sāli un pipariem, kā arī zaļumiem.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Viltotais zaķis

500 g maltas cūkgaļas
500 g maltas liellopu gaļas
1 sarkanā paprika
1 burkāns
1 sīpols
2 daiviņas ķiploka
2 seleriju kāti
2 marinēti gurķi
sāls
pipari
2 olas
3 šķēles baltmaizes
2 ēdamkarotes sviesta

Pagatavošana:

Cūkgaļu sajauc ar liellopu gaļu, pieliek sāli (apmēram ēdamkaroti), olas, ūdenī izmērcētu baltmaizi, piparus, izspiestu ķiploku.

Burkānu sarīvē uz rupjās rīves, pārējos dārzeņus sagriež ļoti smalki. Sviestā apcep burkānus, seleriju, papriku, sīpolus un atdzesē. Atdzesētus piejauc gaļai, pieliek arī sagrieztos gurķus. Masu samaisa, liek ietaukotā keksa formā, cep 180 grādos vienu stundu. Pasniedz ar kartupeļu biezputru vai izmanto sviestmaizēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu