Maksts sausums: cēloņi un risinājumi (33)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Lielākā daļa sieviešu laiku pa laikam ir piedzīvojušas maksts sausumu. Pastāv maldīgs uzskats, ka maksts sausums, piemēram, mīlēšanās laikā liecina par sievietes neieinteresētību. Pārsvarā gadījumu iemesls maksts sausumam ir pavisam cits.

Maksts mitruma līmenis var samazināties, ja sievietes organismā notiek būtiskas hormonu līmeņa izmaiņas, kas ir novērojamas:
• menopauzes laikā un pēc tās,
• grūtniecības laikā un pēc tās,
• pastiprināta stresa apstākļos,
• lietojot orālās kontracepcijas līdzekļus.

Maksts sausuma iemesls var būt arī dažādu medikamentu, piemēram, antibiotiku lietošana.
Lai kāds arī būtu iemesls, nepietiekošs maksts mitrums var izraisīt diskomfortu, īpaši mīlējoties. Lai samazinātu kairinājumu seksa laikā, bieži tiek lietoti dažādi lubrikanti. Ir pieejami lubrikanti uz ūdens bāzes vai uz eļļas bāzes. Lietojot lubrikantus, kas ir uz ūdens bāzes, jāņem vērā, ka ilgstoša šādu lubrikantu lietošana var tikai pastiprināt maksts sausumu, jo ūdens piesaista ūdeni. Savukārt lubrikanti, kas ir uz eļļas bāzes, nav lietojami kopā ar prezervatīviem, jo bojā to materiālu. Lubrikanti atrisina maksts sausuma problēmu tikai konkrētajā mirklī, taču nespēj nodrošināt problēmas risinājumu ilgtermiņā.
Tāpēc, lai novērstu maksts sausumu ne tikai seksa laikā, bet arī ikdienā, būtu jāizvēlas nevis lubrikanti, bet maksts mitrinātāji, kas darbosies ne tikai īstermiņā, bet uzlabos maksts gļotādas stāvokli ilgtermiņā.
Jāņem vērā arī fakts, ka sausuma sajūta makstī var būt arī viena no seksuāli transmisīvo slimību simptomiem, tādēļ drošības pēc, saskaroties ar šādu problēmu, vajadzētu doties pie ginekologa.

Sievietēm ar maksts sausumu būtu arī jāuzmanās, lai netiktu izjaukta maksts dabīgā mikroflora.


Ja tiek izjaukta maksts mikroflora, sieviete tiek pakļauta riskam inficēties ar piena sēni. Piena sēni jeb vaginālo kandidozi izraisa sēnītes veids Candida. Arī veselā organismā Candida ir atrodama gan mutē, gan taisnajā zarnā, kā arī makstī, tomēr noteiktos apstākļos šī sēnīte sāk pastiprināti vairoties.

Piena sēnes simptomi ir diskomforta sajūta makstī (nieze, dedzinšānas sajūta), balti vai dzeltenīgi biezpienveida izdalījumi.



Ar atbilstošu medikamentu palīdzību piena sēne ir salīdzinoši viegli ārstējama, bet diemžēl lielai daļai sieviešu piena sēne pēc laika mēdz atkārtoties, tādēļ īpaša uzmanība būtu jāpievērš intīmajai higiēnai. Lai uzturētu labvēlīgu maksts mikrofloru, būtu jālieto speciālas intīmās ziepes (vēlams tādas, kas satur pienskābi), kā arī sintētiskās apakšveļas vietā būtu jāizvēlas kokvilnas apakšveļa. Piena sēnes profilaksei periodiski var lietot arī vaginālo gēlu, kura sastāvā ir Austrālijas tējas koka eļļa. Austrālijas tējas koka eļļu (Melaleuca Alternifolia) jau izsenis ir lietojuši Austrālijas aborigēni tās baktericīdās un pretsēnīšu iedarbības dēļ. Austrālijas tējas koka eļļa palīdz saglabāt sabalansētu maksts pH līdzsvaru, neizjaucot baktēriju floras līdzsvaru.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu