Māmiņu diskusija: sabiedriskās tualetes un bērni

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Mūsdienās arvien vairāk uzmanības tiek veltīts publisko labierīcību iekārtošanai, pielāgošanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem un aprīkošanai ar bērnu pārtinamiem galdiņiem, kā arī rūpēm par energoefektivitāti un dabas resursu saudzēšanu.

Gustavsberg uzrunāja Latvijā pazīstamas mammas, aicinot dalīties savās pārdomās un pieredzē par viņām būtiskāko, apmeklējot sabiedriskās tualetes: kas iepriecinājis, kas sagādājis vilšanos?

Viena no biedrības Babyroom.lv dibinātājām Anna Rozīte dalās pārdomās par ģimenēm piemērotu publisko tualešu aktualitāti mūsdienās: «Mēs lapā Babyroom.lv apkopojam ģimenēm draudzīgas vietas visā Latvijā, un viens no draudzīguma kritērijiem ir bērniem piemērotas labierīcības. Jo piemērotākas labierīcības būs ģimenēm ar bērniem, jo lielāka iespējamība, ka jaunās ģimenes dosies sabiedrībā, socializēsies un izmantos dažādus pakalpojumus.»

Babyroom.lv jau novērojuši pozitīvu tendenci, ka pārtinamo galdiņu, barošanas krēsliņu skaits kafejnīcās ir tiešām audzis pēdējo piecu gadu laikā, tādēļ paredz, ka bērniem piemērotas labierīcības kādu dienu būs standarts. Kristīne Virsnīte, bloga wanderingeverafter.com autore, Amēlijas un Kaspara mamma, pieradusi bieži doties ar bērniem ārpus mājas, tāpēc labi pārzina situāciju ar tualetēm un speciālajām māmiņu telpām gan dažādās kafejnīcās, gan tirdzniecības centros, turklāt ir bijusi iespēja to salīdzināt ar pieredzi Maskavā, kurp vairākas reizes gadā dodas ar ģimeni: «Rīgā salīdzinājumā ar Maskavu situācija ir salīdzinoši laba, jo mazo uzņēmumu saimnieki domā un rūpējas par to, lai māmiņām būtu ērti un netraucēti zīdīt bērniņu, kā arī mazajiem nomainīt autiņbiksītes. Patīkami, ka ir padomāts arī par bērniem, kuri jau paši prot izmantot tualeti, un ir pieejams bērna augumam piemērots pods. Uzņēmējiem, kas sniedz sabiedriskos pakalpojumus, tas būtu jāuztver kā elementārs veids, kā rūpēties par klientiem, starp kuriem ir arī māmiņas ar bērniem.»

Sanita Sējāne, vokalās studijas «Knīpas un Knauķi» vadītāja, trīs bērnu māmiņa, kuras jaunākajam ir tikai trīs gadi, uzsver, ka piemērotas publiskās labierīcības šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums ģimenei, kura bieži pavada brīvo laiku kopā sabiedriskos pasākumos, apmeklē kafejnīcas vai tirdzniecības centrus. Diemžēl ļoti reti izdodas atrast tualeti, kur būtu vienkārša tīrība un patīkams aromāts. «Man ir svarīgi, lai tualetē podu malas būtu tīras, jo trīsgadīgs bērns sēž uz podiņa, stingri pieturoties ar rokām pie poda malas, un būtu lieliski, ja būtu pieejamas mitrās salvetes, lai būtu iespējas uzreiz rociņas notīrīt.» Sanita pauž prieku par tām tualetēm, kur kabīnēs pieejamas maza izmēra izlietnītes, ūdens no krāna tek vienmērīgi, bez straujiem, negaidītiem šļakstiem, un ir patīkams aromāts labierīcībās.

Paula Roze, bloga «Mrs. Paula Roze» autore, mamma nepilnu pusgadu vecai meitiņai un divgadīgam puisēnam, kuri ikdienā daudz laika pavada kopā, akcentē: ir ļoti svarīgi, ka tualetes ir ne vien tīras, bet arī aprīkotas tā, lai tās var apmeklēt arī ar mazuļiem. «Neuzskatu par nepieciešamu visur izvietot pārtinamos galdus un maza izmēra podiņus, tomēr restorānos, kas sevi pozicionē kā ģimenēm draudzīgus, tam būtu jābūt obligāti un pašsaprotami, jo iziešana ar bēbi vai mazu bērnu, kurš ir podiņapmācības stadijā, jaunajiem vecākiem jau ir pietiekami sarežģīts pasākums.» Paula uzskata: lai neliktu jaunajām ģimenēm justies izolētām no sabiedrības, ir svarīgi integrēt šos šķietamos sīkumus sabiedriskajās tualetēs. «Mazais podiņš un pārtinamais galds uzņēmējam nebūs liela investīcija, tomēr ērtības, ko šīs lietas sniedz, ir nenovērtējamas, turklāt mūsdienās ir daudz risinājumu, kas ļauj iekonstruēt pārtinamās virsmas arī pavisam nelielas platības labierīcību telpās. Ir svarīgi, lai izlietne būtu gana liela un ērta, kur varētu mazajam nomazgāt rokas un ūdens nešļāktos uz visām pusēm.»

Vēl kā būtisku papildu vajadzību blogere norāda mūzikas festivālos novēroto un ļoti pieprasīto iniciatīvu – telpu mazuļa autiņbiksīšu nomaiņai un mazuļa pabarošanai, lai mammai nav jābaro mazulis, pašai sēžot uz poda, vai jāslēpjas automobilī, tāpēc vienmēr ir patīkami, ja lielveikalā vai, piemēram, kafejnīcā ir padomāts par kādu diskrētu un ērtu stūrīti, kur to izdarīt, un šādām telpām būtu jābūt pieejamām bez maksas. Turklāt, pēc Paulas domām, šīs telpas ir jāpārtrauc saukt par «māmiņu istabām», tādējādi diskriminējot tētus, kuri arī mēdz atrasties ārpus mājas ar saviem bērniem.

Tam piekrīt arī radio dīdžeja Toma Grēviņa abu dēliņu mamma Laura - bloga «Viens + Viens» autore: «Bērnu pārtinamās virsmas mūsdienās ir noteikti nepieciešamas, un ne tikai sieviešu tualetēs, bet arī vīriešu, jo nav retums, ka tētis ar bērniem dodas kaut kur bez mammas. Šādām telpām būtu jābūt pielāgotām abiem vecākiem, nevis tikai sieviešu dzimumam.» Blogere pauž sajūsmu, ka arvien vairāk sabiedriskajās vietās, kā restorāni, kafejnīcas, atpūtas vietas, kaut nedaudz padomāts par ērtībām vecākiem ar bērniem – iespēju iebraukt ar ratiņiem, pārtinamo virsmu pieejamību un ideālā gadījumā atsevišķu tualeti vecākiem ar bērniem. Arī Laura piekrīt, ka jaunās mammas novērtētu kādu klusāku stūrīti, kur mazuli var pabarot un pārģērbt.

Liene Freimane, zīmola «Gustavsberg» pārstāve Latvijā, stāsta, ka Vispasaules Tualetes diena ir piemērots brīdis pievērst uzmanību labierīcību lomai gan ikdienā, gan modernā interjerā. Ne velti arvien vairāk publiski svarīgu ēku tiek aprīkotas ar atbilstošām labierīcībām, kas nediskriminē nevienu sabiedrības daļu. «Tāpat kā likumdošana nosaka aprīkot ēku ieejas ar iebrauktuvēm cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tāpat publiskās tualetes tiek iekārtotas atbilstoši visām sabiedrības grupām, un mūsdienu vidē, kur vecāki kļuvuši dinamiskāki un aktīvāki un ar atvasēm apmeklē gan koncertus un sabiedriskās ēdināšanas iestādes, gan muzejus un tirdzniecības centrus, ir svarīgi arī labierīcību telpas pielāgot ģimenēm. Tāpēc priecē tas, ka mūsu aptaujātās sievietes, kas daudzām jaunajām mammām ir paraugs un iedvesmas avots, ir ievērojušas uzlabojumus publisko tualešu uzlabojumus, tādējādi aicinot arī citus būt sociāli aktīvākiem un kopā ar bērniem baudīt atpūtu kopā.» «Gustavsberg» pārstāve arī uzsver, ka mūsdienās svarīgs kritērijs ir ergonomiskas santehnikas izvēle, kas ļauj racionāli izmantot ūdeni. «Visā pasaulē moderni domājoša cilvēka interjerā par neatņemamu vannas istabas sastāvdaļu kļūst ne tikai domāt par iekārtojumu un funkcionalitāti, bet arī pievērst uzmanību atbildīgai attieksmei pret dabas resursiem, ūdens un elektroenerģijas taupīšanu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu