Medus brīnums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maz ir tādu produktu, kas līdzinātos medum – garšīgs, smaržīgs un bioloģiski ārkārtīgi vērtīgs. Medu novērtēja jau senos laikos, bet pēdējos gados arī Latvijā arvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko mūsu veselībai, skaistumam un pašsajūtai var sniegt šis produkts.

Medus nav uzskatāms par zālēm (lai gan ir ārsti apiterapeiti, kas medu nozīmē arī kā ārstniecisku līdzekli), bet vielas, kas tajā uzkrājas no augiem, noteikti atstāj labvēlīgu iespaidu uz organismu. Turklāt pēc minerālvielu sastāva medus ir ļoti līdzīgs cilvēka asins sastāvam.

Monoflorais medus – ārstnieciskāks

Medu, kurā ir 50-70 % viena auga nektārs, sauc par monofloro medu, un tas ir ārstnieciskāks nekā dažādu, jauktu ziedu medus.

Pavasarī pirmo bites savāc rapša medu. Tajā ir daudz ziedputekšņu, mazāk bioloģiski aktīvo vielu, tāpēc rapša medus ir mazāk alerģisks. To var lietot pat diabēta slimnieki, jo rapša medū ir maz fruktozes. Tie, kuri ir pagaršojuši vairākus medus veidus, iespējams, rapša medu novērtēs kā mazāk izteiksmīgu. Tajā pašā laikā dažiem tieši neuzbāzīgā garša ir tīkama. Der tiem, kam strauji vajag atjaunot enerģiju.

Tad seko vasaras medus – liepziedu, pļavu un meža augu medus. Iecienītākais Latvijā ir liepziedu medus, kas ir gaišs, aromātisks, viegls pēc garšas. Tradicionāli to izmanto saaukstēšanās slimību ārstēšanai, sviedrēšanai.

Griķu medus ir viens no specifiskākajiem. Tam ir ļoti īpatnēja garša un smarža, pats medus ir ļoti tumšs. Griķu medus ir pārbagāts ar dzelzi un magniju, tāpēc nogaršojot tam ir nedaudz skābena, pat metāliska piegarša. Der asins sastāva uzlabošanai.

Ziemeļeiropā un arī Latvijā visiecienītākais ir viršu medus! Tas ir viens no vērtīgākajiem, jo parasti to nevis izsviež, bet izspiež no šūnām. Apskatot šo medu, var redzēt, ka tas ir pilns ar maziem gaisa burbulīšiem un sīkiem piejaukuma puteksnīšiem, kas patiesībā ir vērtīgas mikrodaļiņas no šūnām, ziedputekšņiem, propolisa, bišu maizes. Medus ir blīvs, biezs. Ieteicams cilvēkiem, kam ir problēmas ar sirdi un asinsvadiem. Tas ir dārgākais no medus veidiem – līdz 7 Ls/kg. Šogad šāds medus gandrīz nav nopērkams, jo vasara nebija labvēlīga viršu medus ievākšanai.

Kā novērtēt medu

Visbiežāk uzdotais jautājums dravniekiem – kā zināt, ka medus ir īsts, labs un kvalitatīvs. Latvijā ir likums, kas nosaka, ko sauc par medu (ne jau kuru katru brūnganu sīrupu ar medus smaržu drīkst saukt par medu). Papildu prasības Latvijā ražotajam medum uzliek arī Latvijas Biškopības biedrība.

Medus kvalitāti parasts pircējs diemžēl noteikt diez vai varēs. To, kāds īsti medus ir, vai nav piemaisījumu un vai burciņā ar uzrakstu "Liepziedu medus" patiešām ir labs liepziedu medus, var noteikt, tikai analizējot medus sastāvu laboratorijā.

Dravnieks Jānis Sulutaurs pircējiem iesaka:

atrodiet savu dravnieku, kuram uzticaties un kura piedāvātais medus jūs apmierina;

pērciet tikai to medu, kas ir marķēts un kam ir uzlīmīte ar Latvijas Biškopības biedrības logo un dravnieka numuru.

Medus pazinēji pamana, ka īsts medus pēc norīšanas kaklā mazliet kņudina. Arī tam var pievērst uzmanību, garšojot produktu.

Pirkt nezināmas izcelsmes medu no nepazīstama pārdevēja nozīmē riskēt nopirkt kaut ko, kas, iespējams, ne tuvu nav medus.

Viens no maldīgiem pieņēmumiem, ka sacukurojies medus nav īsts. Tā tomēr nav! Medus kristalizējas jeb sacukurojas, tas ir dabisks process, kura gaitā medus nezaudē neko no savas vērtības. Vasaras medus var kristalizēties ļoti ātri, citi - lēnāk.

Ja gribat lietot nesakristalizētu medu, var palūgt dravniekam to, kas jau ir šķidrāks, bet šķidrināt medu mājas apstākļos neiesaka. To sildot vai karsējot, iet bojā vērtīgās vielas, bet to vietā rodas vielas, kas veselībai pat kaitē. Tāpat nav ieteicams likt medu tējā vai kafijā, kas karstāka par 45 grādiem.

Veikalos nopērkams importa medus no Ķīnas, Spānijas. Tas ir mazāk vērtīgs, nav tik koncentrēts un bioloģiski aktīvs kā ziemeļos vāktais, jo siltajās zemēs sezona ir visu laiku, augiem nav jādod ziedputekšņi tik koncentrēti kā vietās, kur ziedēšanas sezona ir īsāka. Latvijā iegūtais medus skaitās ļoti augstvērtīgs arī pasaules tirgos.

Vietējais medus retāk izraisa arī alerģiju, jo organisms ir pielāgojies vielām, kas sastopamas mūsu klimatiskajā joslā.

Uzglabāt medu nav sarežģīti – galvenais, lai tas būtu noslēgtā traukā, kurā nevar iekļūt mitrums un citas smaržas. Un vēlams neturēt trauku ar medu tiešos saules staros. Medus var glabāties ļoti ilgi, jo tam piemīt brīnišķīgas paškonservācijas spējas un tas nebojājas.

Citi produkti

Bez medus ir vēl citi vērtīgi bišu darba produkti.

Ziedputekšņi - nostiprina imunitāti, palielina izturību, ja ir liela slodze. Iesaka lietot 1 tējkaroti pieaugušajiem no rīta tukšā dūšā un vakarā, bērniem – mazāk.

Bišu maize ir ziedputekšņi, kurus bite ir pārstrādājusi un kuriem pielikusi klāt savus fermentus. Bišu maizi organisms spēj pārstrādāt gandrīz ideāli, lielisks enerģijas avots, tāpēc labāk vakarā to neēst. Tajā ir ļoti daudz dzelzs.

Propoliss – bites ar propolisu noslēdz stropu un šūnas, lai tajās neiekļūtu mikrobi. Tāpēc propolisam piemīt dezinficējošas īpašības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu