Cinks – vīrieša spējām un sievietes skaistumam (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepārspīlējot var droši teikt, ka cinks ir viens no svarīgākajiem mikroelementiem, kas nodrošina daudzus dzīvībai svarīgus vielmaiņas procesus un ir nepieciešams normālai cilvēka attīstībai. Tas ir viens no visvairāk sastopamajiem minerāliem cilvēka organismā.

Cinks ir iesaistīts daudzos svarīgos bioķīmiskos procesos, bet īpaša nozīme tam ir bērna dzimumnobriešanas un augšanas periodā. Vīriešiem cinks veicina normālu prostatas funkciju, piedalās testosterona sintēzē un spermas izveidē, savukārt sievietēm palīdz veiksmīgi iznēsāt bērnu un laist to pasaulē veselu, jo ietekmē augļa smadzeņu attīstību.

Cinkam ir arī liela loma redzes veselības saglabāšanā un uzturēšanā, tāpēc padomju gados tas tika pievienots gandrīz visiem acu pilieniem. Pieaugušam cilvēkam šis mikroelements ļoti nepieciešams veseliem saistaudiem, skaistiem matiem, ādai, nagiem.

Pietiekams daudzums cinka uzturā veicina apetīti un uztur garšas sajūtu. Tā trūkums organismā samazina eritrocītu aktivitāti, bet šo asinsķermenīšu uzdevums ir piegādāt šūnām ogļūdeņražus un skābekli.

Cinks veicina arī gamma interferona – vīrusu iznīcinātājas olbaltumvielas – daudzuma palielināšanos, tādējādi stiprina vispārējo organisma imunitāti.

Ja cinka trūkst

Uzturspeciālists Zigurds Zariņš uzsver, ka nav tādu datu, kas apliecinātu, ka mūsu klimatiskajā zonā dzīvojošajiem varētu hroniski trūkt cinka, tāpēc aicina īpaši piesardzīgi izturēties pret uztura bagātinātāju izplatītāju aicinājumiem pirkt dārgus preparātus. Ēdot sabalansētu ēdienu un pieturoties veselīga uztura principiem, cinka trūkums ir ļoti reta parādība. “Galvenais ¬– trīs reizes nedēļā ēst jūras produktus, tad cinka netrūks,” ir pārliecināts uzturzinātnieks.

Pazīmes, kas varētu liecināt, ka organismā ir cinka trūkums, ir vājums, nespēks, ātra aizelšanās pēc sporta nodarbībām. “Vājuma iemesls var būt cinka trūkums, bet tikpat labi tas var nozīmēt, ka nepietiek dzelzs vai selēna,” skaidro Z.Zariņš, piebilstot, ka tādā gadījumā profilaktiski var lietot visu šo mikroelementu kompleksu. Vēl viena pazīme, kas varētu liecināt par cinka trūkumu, ir lēna un slikta brūču dzīšana (ne velti cinka ziede tiek uzskatīta ar vienu no labākajiem līdzekļiem brūču ārstēšanai). Arī garšas sajūtas notrulināšanās un slikta apetīte signalizē par šī mikroelementa nepietiekamu daudzumu. Tā kā cinks ietekmē arī ādas un matu izskatu, tad tā deficīts ārēji bieži izpaužas kā straujš novecošanas process – matu izkrišana, trausli nagi, savītusi vai iekaisusi sejas āda.

Kam nepietiek?

Visbiežāk cinka pietrūkst veģetāriešiem, jo viņu ēdienkartē nav iekļauts visbagātīgākais cinka avots – liellopu gaļa un aknas. Mazāk šī elementa ir arī smēķētājiem un alkoholiķiem. Ir slimības, kas rosina cinka deficītu – dažas kuņģa un zarnu trakta slimības, nieru, aknu slimības, audzēji. Interesanti, ka cinka daudzums organismā samazinās, lietojot kontracepcijas tabletes un dažādus kortikosteroīdos preparātus. Arī ļoti spēcīga svīšana var izvadīt no organisma pat līdz 3 mg cinka dienā.

Cik daudz nepieciešams?

Diennaktī pieaugušam cilvēkam nepieciešami 10 – 15 mg šī mikroelementa. Nedaudz vairāk to iesaka uzņemt grūtniecēm – 20 mg, bet bērniem – 5 mg. Maksimālā deva, ko nekādā ziņā nevajadzētu pārsniegt, ir 150 mg diennaktī. Cinka pārdozēšana ir novērojama reti. Tās pazīmes ir slikta dūša, drudzis, sāpes kuņģī.

Kur to meklēt?

Visvairāk cinka ir dažādos jūras un okeāna produktos – vēžveidīgajos, austerēs, krabjos. Arī liellopu gaļā, aknās un citos subproduktos. No augu valsts produktiem cinks lielā koncentrācijā atrodams kviešu dīgļos, zirņos, pētersīļos, sinepēs, neapstrādātos rīsos, sēnēs, pistācijās. Cinku satur arī siers, olas un zaļā tēja.

Cinku saturošo produktu tops mg/100 g Diedzēti kvieši 12 mg Liellopu aknas 8,4 mg Cūku aknas 5,9 mg Lēcas 5 mg Brazīlijas rieksti 4,2 mg Sardīnes eļļā 3,4 mg Sausi, grauzdēti zemesrieksti 3,3 mg Rupja maluma rupjmaize 2,1 mg

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu