Ķīlis iecerējis palielināt svešvalodu lietojumu augstskolās (120)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis iecerējis jau šogad mainīt augstskolu likumu, lai palielinātu svešvalodu lietojumu augstskolās, būtiski palielinot Eiropas Savienības (ES) valodu izmantojamību augstskolu programmās ‒ gan pamatstudijās un maģistra studijās, gan īpaši doktora studijās, kur lielākajai daļai mācību vajadzētu notikt angļu valodā, jo tā ir zinātnes valoda. Ieceri atbalsta arī Rektoru padome.

Iecere palielināt svešvalodu lietojumu augstskolās ir atbalstāma, taču tam līdzi būtu jāseko arī finansējumam, sacīja Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis.

Rektoru padomes priekšsēdētājs, kurš vada Daugavpils Universitāti, uzskata, ka patlaban skolēnu valodu prasmē ir vērojams progress. «Pēdējos trijos gados no skolām, vismaz mūsu gadījumā, nāk jaunieši ar labāku valodu prasmi,» viņš paskaidroja.

Ķīlis informējis, ka patlaban ir gatavs melnraksts izmaiņām augstskolu likumā un jau šoruden ministrija to varētu piedāvāt apspriešanai, lai nākamajā mācību gadā izmaiņas varētu stāties spēkā. «Ir augstskolas Latvijā, kuras pilnībā māca angļu valodā, pāris arī valsts.. šo praksi varētu pārņemt,» atzina ministrs.

Pēc viņa teiktā, Latvijā vajadzētu palielināt mācību īpatsvaru galvenajās ES valodās ‒ angļu, franču un vācu. Pēc ministra uzskata, tas ļautu arī augstskolām rīkot starptautiskus konkursus profesoru un docētāju piesaistei no ārvalstīm, izsludinot konkursus uz minētajām vietām ne tikai vietējās avīzēs.

Jau vēstīts, ka Ķīlis nācis klajā ar vairākām reformām un liela pretestība ir jaunajiem augstskolu akreditācijas noteikumiem.

Komentāri (120)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu