DU ziemas izlaidumā vairāki studenti valsts atzīta diploma vietā saņēmuši akadēmisko izziņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Daugavpils Universitātē vairāki studenti ziemas izlaidumā valsts atzīta diploma vietā saņēmuši universitātes akadēmisko izziņu,  apstiprināja Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Viņš sacīja, ka šādu studentu skaits ir pavisam neliels un tas bijis tikai vienā studiju programmā. Barševskis norādīja, ka studenti par pašreizējo situāciju saistībā ar akreditāciju tika informēti un, līdzko tas atrisināsies, viņi saņems diplomus.

Rektors pastāstīja, ka, tiklīdz studiju programma tiks akreditēta, studentiem tiks izsniegti diplomi. Viņš norādīja, ka likumā nav noteikts, cik ilgā laikā jāizsniedz diplomi.

Barševskis akcentēja, ka šajā situācijā tā nav bijusi augstskolas vaina, jo tā ir darījusi visu iespējamo un iesniegusi nepieciešamos dokumentus programmas akreditācijai, taču patlaban akreditācijas process nenotiek atbilstoši Ministru kabinetā noteiktajam plānam, turklāt tālākais ir akreditācijas procesa organizatoru rokās. «Tas tikai parāda, cik nopietna problēma valstī ir šī akreditācijas procesa vilkšana,» akcentē rektors, norādot, ka šajā situācijā cietēji ir studenti.

Barševskis pieļauj, ka uz maija beigām daudz kur situācija varētu būt līdzīga, arī Daugavpils Universitātē ir vairākas programmas, kurām uz to laiku būtu jābūt akreditētām. «Tas pārvēršas par ļoti nopietnu problēmu, galu galā tā ir kārtējā visas augstākās izglītības prestiža graušana,» atzīst rektors.

Jau ziņots, ka februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, tika izraudzīta ASIIN. Deleģējuma līgums ar aģentūru pagaidām aizvien vēl nav parakstīts.

Starp IZM un Vācijas aģentūru turpinās konsultācijas elektroniskā formātā, tādējādi saskaņojot tehniskas detaļas līgumā, bet ministrija prognozē, ka tuvākajā laikā deleģēšanas līgums varētu tikt parakstīts.

Tāpat ministrija akcentē, ka Latvijā ASIIN neveiks akreditāciju, bet gan organizēs akreditācijas procesu un sagatavos lēmumu projektus, kurus pieņems un apstiprinās Studiju akreditācijas komisija.

ASIIN pieteikums liecina, ka šī aģentūra atbilst visiem izvirzītajiem administratīvajiem kritērijiem, tostarp tā ir iekļauta Eiropas Kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR). Šis nosacījums tika izvirzīts, lai nodrošinātu studiju kvalitātes izvērtēšanas procesu atbilstību starptautiskajiem ārējās kvalitātes nodrošināšanas labākās prakses standartiem. Izvērtētajos kvalitātes kritērijos ASIIN saņēma vērtējumu 31,6 punkti no 35 iespējamiem, pavēstīja ministrijā.

Ministrijā norādīja, ka 1999.gadā dibinātā ASIIN, piedaloties aptuveni 3000 studiju programmu akreditācijā 18 valstīs, ir uzkrājusi lielu pieredzi un ieguvusi labu starptautisku reputāciju augstākās izglītības kvalitātes izvērtēšanā. ASIIN esot tiesības veikt studiju programmu akreditāciju arī Holandē un Šveicē. Kā akcentēja IZM, ASIIN ir vienīgā Eiropas aģentūra, kas pilnvarota vienlaikus piešķirt trīs Eiropas kvalitātes zīmogus inženierzinātņu, ķīmijas un informātikas jomās.

Noslēdzot deleģēšanas līgumu par projekta īstenošanu, konkursā uzvarējusī institūcija iegūs tiesības organizēt augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu un studiju programmu licencēšanu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un deleģēšanas līgumam. Konkursa nolikumā IZM paredzējusi, ka akreditācijas organizētājam Rīgā ir jāizveido filiāle un tā jāpārreģistrē Latvijas valsts īpašumā pēc trīs darbības gadiem. Tādējādi Latvijas valsts iegūs savu aģentūru, ko reģistrēt EQAR.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu