Studiju kredītus varēs saņemt eiro

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«AP»

Turpmāk studiju un studējošo kredītus no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu varēs saņemt eiro valūtā – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi normatīvajos aktos. Pēc kredīta ņēmēja izvēles kredītus varēs izsniegt arī latos kārtējam gadam noteiktā valsts izsniedzamā galvojuma ietvaros.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai turpmāk par izsniegtajiem kredītiem samazinātu procentu maksājumus kredītiestādēm. Kredītiem, kas izsniegti eiro valūtā, tiks piemērota EURIBOR procentu likme, kurai pieskaitīta kredītiestādes procentu likmes starpība ar minēto procentu likmi. Tā kā EURIBOR procentu likmes ir ievērojami zemākas nekā latu aizdevumu RIGIBOR procentu likmes, arī procentu maksājumu kopējais apmērs par izsniegtajiem kredītiem samazināsies. Plānotais valsts budžeta līdzekļu izdevumu samazinājums: 2011.gadā – 783,7 tūkstoši latu, 2012.gadā – 1704 tūkstoši latu un 2013.gadā – 2937 tūkstoši latu.

Noteikumu projekts precizē kredīta dzēšanas kārtību kredīta ņēmējiem, kuri strādā nepilnu darba laiku. Pašreizējā kārtība paredz - ja kredīta ņēmējs strādā nepilnu darba laiku, bet ne mazāk par pusi no pilnā darba laika, par katru pilnu nostrādāto gadu viņam dzēš tikai pusi no kredīta summas, kas šajā gadā ir jāatmaksā. Pusi no kredīta summas, kas gadā ir jāatmaksā, dzēš visiem kredīta ņēmējiem, neatkarīgi no viņu nepilnā darba laika ilguma. Šobrīd daudzās valsts un pašvaldību iestādēs, lai ekonomētu valsts budžeta līdzekļus, strādājošajiem tiek noteikts nepilns darba laiks. Tāpēc, lai nodrošinātu vienlīdzības principa ievērošanu kredītu dzēšanā strādājošajiem, kuri strādā nepilnu darba laiku, noteikumu projekts paredz, ka par katru attiecīgajā profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas kredīta ņēmējam dzēš daļu no attiecīgajā gadā atmaksājamās kredīta summas proporcionāli darba laikam.

Tā kā valstī saglabājas augsts bezdarba līmenis un ne vienmēr kredīta ņēmējam izdodas atrast jaunu darba vietu viena gada laikā, noteikumu projekts paredz, ka kredīta ņēmējam, kuram piešķirts bezdarbnieka statuss, kredīta atmaksas termiņš turpmāk tiks pagarināts līdz pat diviem gadiem.

Ņemot vērā ierobežotos budžeta līdzekļus, noteikumu projekts nosaka, ka MK rīkojums, ar kuru apstiprina profesiju sarakstu un speciālistu skaitu, kuriem attiecīgajā gadā uzsāk kredīta dzēšanu, tiks sagatavots, sākot ar 2013.gadu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu