31 bērnam konstatēta saslimšana ar jauno gripu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Līdz 6.novembrim 31 bērnam konstatēta saslimšana ar jauno gripas H1N1 vīrusu, informēja VSIA «Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas» sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Miķelsone.

Aizvadītajās brīvdienās konstatēti vēl vairāki aizdomīgi gadījumi, tomēr līdz šim ļoti smagas slimības formas ar dzīvībai bīstamām komplikācijām Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nav novērotas.

Miķelsone uzsvēra, ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir gatava bērniem sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību, tomēr stacionārā vajadzētu ārstēt tikai tos bērnus, kuriem slimība norit smagā formā vai ir liels risks nopietnām komplikācijām. Pārējos gadījumos ārstēšana mājās neatšķiras to tās, kuru izmanto parastās sezonālās gripas ārstēšanā.

Speciālistei vecākiem gripas laikā neiesaka kopā ar bērniem apmeklēt publiskus pasākumus un organizēt lielveikalu apmeklējums. Tā vietā tiek ieteikts gan maziem, gan lieliem bieži mazgāt rokas, lietot vienreizējas lietošanas salvetes klepus, iesnu un šķaudīšanas gadījumā, tās tūlīt pēc lietošanas aizmetot. Maskas ne vienmēr no gripas pasargā, un tās lietot var ne tikai veselie, bet arī slimie, lai klepojot un šķaudot sīkie pilieni ar vīrusiem neizplatītos plašā apkārtnē.

Bērniem klīniskie simptomi neļauj šo gripas formu atšķirt no sezonālās gripas, tāpēc nepieciešama ir izmeklēšana, kas prasa zināmu laiku. Vecākiem nevajadzētu satraukties par analīžu atbildēm, jo ārsti pieņem lēmumu par pretvīrusu terapijas uzsākšanu, izvērtējot bērna klīnisko stāvokli. Ir novēroti vairāki gadījumi, kuros slimība norit ļoti viegli un pretvīrusu terapija nav nepieciešama, stāstīja Miķelsone.

Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska uzsvēra, ka nevajadzētu aizmirst par pastiprinātu šķidruma lietošanu un bērniem paaugstinātas temperatūras gadījumā nedrīkst dot aspirīnu, jo tas var gripas laikā bojāt smadzenes un aknas.

Kā ziņots, šorīt Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā mirusi sieviete, kura bija slima ar jauno gripas vīrusu. Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad miris ar jauno gripu inficēts cilvēks. Sieviete ar jaunās gripas vīrusa komplikācijām slimnīcā tika ievietota pagājušajā nedēļā, un jau sākotnēji viņas veselības stāvokli ārsti raksturoja kā smagu. Slimnīcā viņa nonāca pēc tam, kad bija devusies ekskursijā uz Kaļiņingradas apgabalu ap 22.oktobri un pēc tam vēl nedēļu ārstējusies mājās.

Iepriekšējās nedēļas laikā Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) reģistrēti 52 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas vīrusu, liecina LIC līdz šim apkopotā informācija.

LIC direktora pienākumu izpildītājs Jāzeps Keišs gan stāsta, ka gripas slimnieku skaits varētu būt lielāks, jo ne visi cilvēki dodas pie ārsta un vieglākas saslimšanas gadījumos ārstējas mājās.

Kopš jūnija, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais jaunās gripas saslimšanas gadījums, ar tā dēvēto cūku gripu Latvijā kopumā saslimuši gandrīz 90 cilvēki.

Jau ziņots, ka Latvijā vakcīna pret jauno gripu nav pieejama, bet LIC speciālisti iesaka vakcinēties pret sezonālo gripu, kā arī ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus, tas ir, izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas, ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu, bieži vēdināt telpas, ievērot personīgo higiēnu.

Ja mājās ir gripas slimnieks, vēlams viņu izolēt atsevišķā telpā, bet, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar vismaz 1,5 metrus augstu aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus un lietot tikai savus higiēnas piederumus. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreiz lietojamie mutautiņi, kas pēc lietošanas jāiznīcina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu