Ar jaunu rekordu noslēgušās diennakts putnu vērošanas sacensības

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 22. maija vakarā ar jaunu rekordu noslēdzās Latvijā otro reizi rīkotās 24 stundas ilgās putnu vērošanas sacensības no torņiem «Hipo Torņu cīņas 2005», kuras organizēja Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) un Hipotēku banka.

Sacensībās ar 83 novērotām putnu sugām uzvarēja Lubāna ezera Dienvidu dambja torņa komanda «Trīs sivēntiņi» (Guntis Graubics, Kārlis Millers un Valdis Roze), pārspējot iepriekšējo torņu cīņu rekordu — 77 putnu sugas diennakts laikā.

Kārlis Millers, uzvarētāju komandas pārstāvis, atzīst: «Visi trīs strādājām godam un priecājamies, ka rezultāts bija. Paveicās arī ar saulaino laiku un veiksmīgo torņa izlozi. Lai gan nevienu īpaši retu putnu sugu nenovērojām, pašiem lielu prieku sagādāja sestdienas vakarā novērotais visai parastais cekuldūkuris, kas visu dienu bija veiksmīgi izvairījies no mums.»

Putnu vērošana

Kategorijā «Interesantākais novērojums» uzvaru guva komanda «Diena un nakts» (Jānis Ķuze, Pēteris Strautiņš, Māris Strazds un Viesturs Vintulis), kas no Lubāna ezera Zvidzes kanāla torņa novēroja balto gārni pie ligzdas. Līdz šim Latvijā bija zināma tikai viena šā retā putna ligzdošanas vieta Engures ezerā.

Atsaucoties uz organizatoru aicinājumu, torņos viesojušies un putnus vērojuši vairāk nekā 100 dabas draugi. Visdraudzīgākās komandas godu ieguva Latvijas Ornitoloģijas biedrības komanda (Laura Jukāme, Viesturs Ķerus un Ieva Mārdega), kas Papes tornī uzņēma 58 apmeklētājus.

Jānis Ķuze, sacensību organizators, komentē: «Sacensības bija veiksmīgas, par to liecina gan uzlabotais rekords, gan daudzie interesantie putnu novērojumi. Priecē, ka jūtami palielinājies dalībnieku skaits. Ceram, ka šāda tendence saglabāsies arī nākotnē un putnu vērošana kā aktīvs dabas izzināšanas un tūrisma veids Latvijā pieņemsies spēkā.»

Sacensību uzvarētāji noslēguma pasākumā 22. maija vakarā, kas notika Ķemeru nacionālā parka administrācijas ēkā «Meža māja», saņēma metālmākslinieka Anda Egles izgatavotos kausus purva tilbītes formā un piemiņas veltes no Hipotēku bankas.

Hipotēku banka Latvijā tradicionāli atbalsta dabas aizsardzības pasākumus, tai skaitā izglītojošu un ar dabu saistītu vaļasprieku popularizēšanu. Kā valsts banka Hipotēku banka rūpējas par valsts dabas resursu saglabāšanu un vides aizsardzību. Informācijas izplatīšanā atbalstu sniedza interneta lapa «Putni Latvijā un pasaulē».

Sacensībās «Hipo torņu cīņas 2005» piedalījās septiņas putnu vērotāju komandas — 24 dalībnieki. Sacensības notika tornī pie Papes ezera (Liepājas rajons) un Sedas tīreļa (Valkas rajons), divos torņos pie Engures ezera (Talsu un Tukuma rajons) un trīs torņos pie Lubāna ezera un Nagļu dīķiem (Madonas un Rēzeknes rajons).

Pirmās «Torņu cīņas» notika 2002. gadā. Tajās piedalījās trīs komandas, kas vēroja putnus no torņiem pie Engures ezera, Papes ezera un Lubāna ezera. Uzvarētāju komanda diennakts laikā pie Lubāna ezera saskaitīja 77 sugas. Interesantākais novērojums bija Papes torņa tuvumā trešo reizi Latvijā novērotais baltkakla mušķērājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu