DAP paplašina mākslīgo zivju nārsta vietu Raķupē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DAP

Lai veicinātu dabisku zivju resursu atjaunošanos un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija (Kurzemes RA) dabas lieguma «Raķupes ieleja» teritorijā, Raķupē, paplašinājusi iepriekš mākslīgi ierīkoto nārsta vietu lašveidīgajām zivīm un nēģiem. Savukārt, lai sekmīgāk kontrolētu gan šo, gan citas Kurzemes RA teritorijā esošās ūdenstilpnes, iegādātas vairākas jaunas laivas un kameras. 

Raķupe zivju daudzveidības ziņā ir viena no bagātākajām upēm Kurzemē, taču upē līdz pat 2015. gadam bija maz oļainu straujteču, kas zivju, it īpaši – taimiņu (Salmo trutta), strauta foreļu (Salmo trutta fario) un upes nēģu (Lampetra fluviatilis) – nārstam un mazuļu attīstībai ir vispiemērotākās. Līdz tam nēģi un lašveidīgās zivis izmantoja oļainas vietas upē, kas izveidojušās pie tiltiem, pārbrauktuvēm, taču šādu vietu upē bija maz, tādēļ papildus dabiskajām nārsta vietām 2015. un 2016. gadā Pārvalde ierīkoja mākslīgo nārsta vietu, izveidojot oļainu straujteci aptuveni 30 metru garā upes posmā.

«Divu gadu laikā redzamas ievērojamas pārmaiņas lašveidīgo un upes nēģu populācijā. 2016. gadā upē novērojām intensīvu upes nēģu nārstošanu, kas vedināja domāt, ka konkrētās nārsta vietas izvēle bijusi pareiza un to nepieciešams ievērojami paplašināt, lai nākotnē sekmētu šo zivju resursu atjaunošanu,» uzsver Pārvaldes Kurzemes RA Administratīvās daļas vadītājs Dzintars Ozols.

Patlaban, balstoties uz līdzšinējo pozitīvo pieredzi, šī nārsta vieta paplašināta vēl par aptuveni 30 metriem. Tās paplašināšanai izmantota rupja grants-oļi, akmeņi (225 m3) un 25 atsevišķi akmeņi (0,5-1 m3), kas izvietoti upes gultnē.

Foto: DAP
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu