Radītas pret varrozi izturīgas bites

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freephoto.com

Kāds britu bitenieks apgalvo, ka ir izaudzējis jaunu bišu sugu, kas ir spējīgas sevi aizsargāt pret nāvējošu parazītu - Varroa ērcīti, raksta «Daily telegraph».

Šīs ērcītes iznīcina miljardiem bišu, tādejādi radot draudus visai cilvēcei, jo bites apputeksnē gan savvaļas augus, gan kultūraugus, tātad nodrošina to ražu.

Kopš 1992.gada, kad parazītiskās Varroa ērcītes izplatījās Lielbritānijā, biškopis Rons Hoskinss zaudējis desmitiem tūkstošu bišu.

79 gadus vecais Hoskinss veic pētījumus šajā jomā jau 18 gadus un ir radījis bites, kuras apkopj cita citu, likvidējot ērcītes. No šo bišu traniem tiek savākta sperma un citos stropos mītošās bišu mātes tiek mākslīgi apaugļotas, lai jaunā suga tiktu izplatīta pa visu Lielbritāniju.Britu Biškopju asociācija, kas pārstāv vairāk nekā 18 000 biškopju, Hoskinsa paveikto darbu vērtē kā ļoti cerīgu.

Pats Hoskinss uzskata pašreizējo situāciju par nopietnu un brīdina - «ja izmirs bites, izmirsim arī mēs».

«Es vēlos dot Lielbritānijas bitēm iespēju pašām sevi aizsargāt. Mēs ceram, ka manu bišu trani sapārosies ar ceļojošajām bišu mātēm un to pēcnācēji izplatīsies pa visu Lielbritāniju. Šis nav īstermiņa risinājums un prasīs lielu ieguldījumu, taču tieši šī var būt mūsu vienīgā cerība glābt bites,» viņš stāstījis.

Varroa ērcītes dēj oliņas uz bišu kūniņām, tādējādi no tām tiek izsūktas asinis un kavēta spārnu attīstība, padarot bites par lidot nespējīgām. Ērcītes arī piesūcas pieaugušām bitēm un atņem tām spēkus.

2010.gada maijā publicētais Britu Biškopju asociācijas pētījums liecina, ka pagājušā gada laikā biškopji zaudējuši 17 procentus saimju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu