Māmiņām nav izskaidrota vakcinācijas loma (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecāku apvienības “Māmiņu klubs” veiktās aptaujas rezultāti par bērnu vakcināciju ģimenēs liecina, ka 46% māmiņu bērnu vakcināciju uzskata par nepieciešamu soli, lai pasargātu bērnu no bīstamām saslimšanām un ierobežotu slimību izplatību sabiedrībā.

Taču 24% māmiņu atzīst, ka bērnus spiestas vakcinēt nevis tāpēc, ka būtu pārliecinātas par pošu labvēlīgo ietekmi bērna veselības aizsardzībā, bet gan sirdsapziņas dēļ, ka nebūs bijušas pietiekami labas mātes, ja bērns saslims ar bīstamajām infekcijas slimībām. Tas nozīmē, ka māmiņām nav pilnībā izskaidrota vakcinācijas loma, kā arī viņas ir saskārušās ar brīžiem radikāli pretējiem viedokļiem no mediķiem par to, kādas potes bērnam būtu jāsaņem konkrētā vecumā.

Vecāku apvienības “Māmiņu klubs” veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 76% bērnu tiek vakcinēti pēc valsts noteiktā obligātā imunizācijas plāna. Tikai 2% māšu atzīst, ka ir pilnībā pret vakcināciju, un 5% pieskaita sevi pie daļējām pretiniecēm.

“Izvērtējot “Māmiņu kluba” aptaujas rezultātus, var secināt, ka māmiņu - vakcinācijas pretinieču skaits samazinās, taču joprojām māmiņām nav pietiekoši daudz informācijas par bērnu valsts vakcinācijas programmu, kā arī jaunajām maksas vakcīnām pret tādām bērniem ļoti nopietnām saslimšanām kā, piemēram, rotavīruss, ērču encefalīts un vējbakas. Mums arī pietrūkst profesionālu mediķu vērtējuma par gaidāmajām izmaiņām bērnu imunizācijas kalendārā,“ atzīst “Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka.

“Māmiņu kluba” aptaujātās māmiņas vēlas iekļaut valsts apmaksātajā imunizācijas kalendārā vēl arī vakcīnas pret šādām bīstamām slimībām: ērču encefalīts, rotavīruss, dzemdes kakla vēzis un pneimokoks.

Laikā, kad sabiedriskajā telpā valda plaša diskusija par bērnu vakcināciju un jaunu pošu ieviešanu valsts noteiktajā vakcinācijas kalendārā (piemēram, vējbaku potes iekļaušana, sākot ar 2008.gadu), vecāku apvienība un TV raidījums "Māmiņu klubs", kas šobrīd apvieno 8000 māmiņu no visas Latvijas, 2007.gada vasarā veica plašu aptauju par vecāku attieksmi pret bērnu vakcināciju kopumā.

Aptaujā piedalījās 456 mātes no visas Latvijas, kam ir bērni vecumā no 0 līdz 4 gadiem. “Māmiņu kluba” aptaujas uzdevums bija noskaidrot, kā tiek veikta bērnu vakcinācija pēc obligātā imunizācijas kalendāra shēmas un kāda ir jauno vecāku attieksme pret maksas potēm un jaunu vakcīnu ieviešanu kalendārā.

Tās māmiņas, kas izvēlējušās nevakcinēt savus bērnus, uzskata, ka bērni agrīnā vecumā spiesti saņemt pārāk daudz pošu, un viņām nav skaidrs, kādēļ bērnu imunizācijas kalendārs šobrīd ir tāds, kāds tas ir. Pošu pretinieces uzskata, ka vakcīnas tikai vājina bērna vēl nenobriedušo imunitāti un ir daudzu alerģisku reakciju cēlonis. Mātes min, ka ārsti nav pietiekami izskaidrojuši bērnu vakcinācijas būtību, kā arī sekas, kas rastos, ja bērns saņemtu konkrētu poti, vai kas notiktu, ja bērns netiktu vakcinēts.

“Māmiņu klubs” pēc veiktās aptaujas rezultātiem secina, ka vecākiem ir nepieciešama plašāka informācija no sabiedrības veselības aizsardzības instancēm un mediķiem par vakcinācijas nozīmi bērna veselības nodrošināšanā, sniedzot plašus, daudzveidīgus viedokļus par konkrētu vakcīnu iekļaušanu (vai neiekļaušanu) valsts noteiktajā imunizācijas plānā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu