Kāpostos atrastie bērni Liene dzemdēja 17 gados: "Es esmu laimīga, ka man 20 gados ir ģimene" (1)

CopyLinkedIn Draugiem X

20 gadus vecā Liene savai meitai Aurēlijai kļuva par mammu 17 gadu vecumā: "Ka esmu stāvoklī, es uzzināju novembra vidū, tas bija neilgi pirms Latvijas dzimšanas dienas. Sanāca beigās divi priecīgi notikumi." 

Projekta "Kāpostos atrastie bērni" mērķis ir vērst uzmanību, cik ļoti svarīga ir bērnu un jauniešu izglītošana par seksuālo un reproduktīvo veselību, kā arī ar reāliem pieredzes stāstiem izgaismot, kā klājies meitenēm, kas ir palikušas stāvoklī vai dzemdējušas līdz pilngadības sasniegšanai. Intervijās tiek atklāts, ar kādām grūtībām viņas ir saskārušās, būdamas nepilngadīgās māmiņas, un kāda atbalsta viņām trūcis.

Liene pati ir ļoti gaiša sieviete, un tāds ir arī viņas stāsts. Viņa ir lepna māmiņa, kura ir priecīga, ka jau 20 gadus ir nostabilizējusies: vīrs, meita, darbs un studijas.

"Pirmais cilvēks, kuram es pateicu, ka esmu stāvoklī, bija mana draudzene. Tajā laikā mēs bijām ļoti tuvas, un es jutos ļoti apjukusi, kad uzzināju, ka esmu stāvoklī," stāsta Liene.

Pusaudzei vienu dienu kavējās mēnešreizes, tāpēc viņa uztaisīja grūtniecības testu, kurš uzreiz arī uzrādīja pozitīvu rezultātu. "Nākamais cilvēks, kuram es to paziņoju, bija mans vīrs, kuram bija daudz jautājumu!" (Smejas.)

Jaunie cilvēki pēc Lienes ziņas par iespējamo grūtniecību uzreiz satikušies, uztaisījuši vēl vienu grūtniecības testu, lai būtu droši, ka Liene tiešām ir stāvoklī, un tā bija taisnība. Jaunieši bija kopā aptuveni gadu, kad viņiem pieteicās bērniņš.

Kā lielāko sarežģījumu grūtniecības laikā Liene izceļ dzīves apstākļus: "Es biju izņemta no savas ģimenes un dzīvoju jauniešu centrā.

Tas bija liels izaicinājums pateikt tieši centram, ka esmu stāvoklī, jo  nezināju, kāda būs mūsu turpmākā dzīve, jo loģiski, ka līdz 18 gadiem es nevaru sākt dzīvot patstāvīgi."

Lai jaunā ģimene varētu sākt laimīgu kopdzīvi un bērniņš varētu nākt pasaulē drošā vidē, par Lienes aizbildni kļuva viņas topošā vīramāte. "Tie bija kādi divi mēneši, kad bija jāiziet visas pārbaudes un jānokārto papīri. Tas bija laikam marta sākums, kad es jau sāku pie viņiem dzīvot. Tajā laikā mans topošais vīrs vēl dzīvoja kopā ar savu mammu, tāpēc mēs izlēmām, ka līdz maniem 18 gadiem mēs dzīvosim visi kopā."

Kad Liene sasniedza pilngadību, viņas meita jau bija piedzimusi un jaunie vecāki arī sāka dzīvot pilntiesīgi abi kopā kā ģimene.

Liene atminas, ka nosodījumu par to, ka ir nepilngadīga grūtniece un māmiņa, saņēmusi no saviem vienaudžiem. "Es saprotu, tas tajā laikā bija neierasts notikums, tagad nepilngadīgas meitenes, man liekas, biežāk paliek stāvoklī. Tajā vecumā arī jauniešiem ir citas prioritātes: mācības, ballītes, nenākšana mājās."

Jaunā sieviete atzīst, ka visu savu dzīvi ir jutusies pieaugušāka savam vecumam un jau 17 gados viņas mērķi un uzskati ir bijuši kardināli pretēji nekā viņas vienaudžiem. Bērna piedzimšana Lienei netraucēja pabeigt vidusskolu, un pēc gada pauzes viņa sāka studēt pedagoģiju.

Par grūtībām dzemdībās, izaicinājumiem pirmajos meitas dzīves mēnešos un to, kā viņa apvieno mammas, sievas un studentes lomas savā dzīvē, vairāk uzzini, skatoties video!

Latvijā gadā vidēji 100 nepilngadīgas meitenes dzemdē bērnus

SPKC Veselības statistikas datubāze un Bērnu slimnīcas fonda projekta Kvalitatīvā pētījuma "Mazaizsargātas sabiedrības grupas interešu aizstāvība, veidojot valsts atbalsta sistēmu: Rīcības plāns 2022. – 2025. gadam nepilngadīgo grūtnieču atbalstam Latvijā" rezultāti liecina, ka Latvijā vidēji 100 meitenes gadā laiž pasaulē bērnu, vēl nesasniegušas pilngadību.

Vēl 30% izvēlas grūtniecību pārtraukt. Lai arī šie rādītāji krītas (piemēram, 2012. gadā reģistrētais nepilngadīgo grūtnieču skaits bija 270), saskaņā ar Apvienoto Nāciju Starptautiskā Bērnu fonda (UNICEF) datiem Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā, norāda Bērnu slimnīcas fonds.

Tāpat Bērnu slimnīcas fonda 2022. gadā veiktajā pētījumā secināts, ka meitenes ne vien nesaņem atbalstu savās ģimenēs, bet no viņām novēršas arī vienaudži un draugi.

Foto: MAF logo

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Kāpostos atrastie bērni" saturu atbild TVNET GRUPA.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu